Jak omezit návštěvy prarodičů?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6243
28.6.11 13:08

Ahojky, mě návštěva 1× týdne taky nepřijde přehnaná. Za mnou taky 1× týdně jezdí mamka a 1× týdně jezdíme ke tchýni. Já jsem za to naopak ráda, jelikož pomohou s dětmi já mám chvilku klid :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.11 15:15

Ahoj,
já teda zakladatelku chápu. Vztahy bývají složitý a někdy to prostě nejde.
Vídám svoje rodiče ráda, ale každotýdenní návštěvu, tak jak popisuješ a od osmi do tří bych taky nezvládala. Nesnáším ani nucení „každou neděli na oběd“ nebo takový to všeobecný očekávání, že veškerý čas si musím podřídit požadavkům okolí, protože přece „co bych dělala jiného?!“.
Některý věci, který popisuješ, jsem měla hodně podobně. A čím byly návštěvy častější, tím větší bylo nucení. Kromě toho se často návštěva zvrtla tak, že máma i táta (když dorazil) začali kritizovat vše na co jim zrovna padlo oko. Jak to řešit? Těžká rada. Máti bych se to snažila nějak normálně (třeba u kafe) říct, že prostě ne vždycky se mi to hodí, mívám taky něco jinýho atd. Pak záleží co druhá strana. Jestli to pochopí a přijme nebo se urazí.
Jinak on někdy takový oddech vztahům v rodině prospěje. Jakoby se pročistí vzduch. Alespoň tolik moje zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
347
29.6.11 22:11

Zakladatelko, tak mamku prostě zapoj do běžného denního programu. Přijede, řekneš jí, že na oběd zamýšlíš dělat řízky, ty klep maso a jí strč zbytek ať ti obaluje, pak můžete třeba spolu něco péct (může tě učit třeba rodinné recepty co ještě neznáš). Taky můžete dát prcka do kočárku a jít ven a např. plevelit záhonek (jestli teda nejsi na bytě) atd., jeďte spolu nakoupit, nevím. Prostě nečekej ji jako delegaci s navařeným obědem a desertem. :mrgreen: Já bych si klidně žehlila prádlo a mamce dala dítě, ať ho jede třeba ven vozit.Btw.: Možná tím, že nesnášíš jejího přítele už jsi alergická i na ni. :nevim: Jinak 1× týdně i když na 8 hodin v kuse mi přijde OK, zkuste se zabavit a nějak to promysli co budete dělat než přijede. Jinak ten její přítel - tomu normálně ve slušnosti řekni co se ti nelíbí.

*Citace od zakladatelky:

Právě že kdyby přišla že chce vidět prcka a potěšit se s ním, jít na procházku, s něčím mi pomoct, tak bych ji tu viděla ráda,jenže ona přijde,5 minut se podívá na dítě, pak vytáhne seznam věcí,co jí mám najít na netu (bez jakéhokoliv prosím/děkuju), pak řekne ať jí dám ručník, že se vykoupe (mají od zimy rozbitou koupelnu a prej není nikdo,kdo by to opravil). Bydlí v chatě, kde ani na en pokojík pro nás není místo - museli bychom lézt po žebříku na půdu :zed: Je moc důvodů, proč to chci omezit, jistě by mě mnohá z vás pochopila,ale to bych tu mohla sedět a psát do rána :roll: Ach jo,asi máte pravdu, říct jí vše na rovinu, ale ona to řekne doma a zas bude nadávat ten její… :think:*

Zakl. *
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
29.6.11 22:37
Anonymní píše: …No,omlouvám se za dlouhý příspěvek a snad mě aspoň někdo uklidní, nebo jsem fakt taková protiva,který všechno vadí? :think:

Podle mě tvůj jediný problém je, že neummíš říct narovinu co chceš a co nechceš. A říkání věcí narovinu neznamená, že budeš na někoho hnusná či zlá. Prostě říct: „Ne mami, děkuji, jsi hodná, že mi chceš pomoc, ale já bych teď raději byla sama. A budu moc ráda, když za mnou přijedeš příští čtvrtek.“

A už jen to, že si mámi přítel dovolí ke tvému dítěti za tvé přítomnosti to, co si dovolí (vytahování z postýlky/kočárku, šahání na jeho dudlík, šlehačka atd.) značí to, že se prostě neumíš slušně, přátelsky a přesto asertivně ohradit. Já jsem povaha v podstatě mírná, bytostně nesnáším konflikty, ale věř, že toto by si vůči mně (potažmo mému dítěti) nikdo nedovolil!.

A co se týče tvého dotazu ohledně čtnosti návštěv rodičů. Já je vidím vždy ráda. Ať už jsem já u nich, či oni u nás. Min. 1× do týdne je to určitě, spíše častěji. A ano, jsou okamžiky, kdy nechci nikoho vidět, ani mluvit (po telefonu) a pak se to nezdráhám říct. Že jsem unavená, že se ozvu druhý den a ať se nezlobí. A máma se nezlobí… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
29.6.11 22:47

Je to těžké, protože mamka ty návštěvy asi potřebuje… mimčo je ještě malé, časem se ti možná bude hodit, že je u vás - mně by na těch návštěvách vadilo, že se jí musím věnovat. Takže bych to asi zkusila vysvětlit a hlavně bych postupně spíš zkoušela nechat dítě a babičku samotné (ze začátku samozřejmě jen procházka s kočárem), ať ty můžeš mít klid a nemusíš se s mamkou moc vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
30.6.11 01:53
fialína píše:
Je to těžké, protože mamka ty návštěvy asi potřebuje…

Ano, tak u nás to takto je, že mamka potřebuje vidět vnuka. :wink: Já jí to nedopřát, tak se snad zlbázní a umře steskem… :jazyk: Naštěstí je to oboustranné a dítko obě babičky velmi miluje a je s nimi moc rádo..

fialína píše: … mně by na těch návštěvách vadilo, že se jí musím věnovat. …

To je pravda, to je špatně. U nás máma ani tchyňka nejsou návštěvy kolem kterých já poskakuji, ale je to pomoc, která se ptá: co potřebuješ abych udělala? Mám ti zajít nakoupit, uvěřit, vyvenčit dítě…? :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
30.6.11 09:10

tak já nevím, u nás jsou návštěvy 1× týdně, někdy i více a mně to přijde poměrně normální :nevim: . Je to rodina, bydlíme ve stejném městě, mně by bylo divné spíš to, že bychom se nevídali. Navíc to má i své výhody, rodina si převezme dítě a já si můžu odpočinou, navíc Eliška větši rodinnou společnost miluje, myslím, že jí to i prospívá. Já si teda třeba nedovedu představit, že budu stará, budu bydlet blízko svých dětí, ale budu je moci navštěvovat 1× měsíčně, na chvíli, protože na mě nejsou zvědavý… :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
30.6.11 09:11
Wiolla píše:
fialína píše:
Je to těžké, protože mamka ty návštěvy asi potřebuje…

Ano, tak u nás to takto je, že mamka potřebuje vidět vnuka. :wink: Já jí to nedopřát, tak se snad zlbázní a umře steskem… :jazyk: Naštěstí je to oboustranné a dítko obě babičky velmi miluje a je s nimi moc rádo..

fialína píše: … mně by na těch návštěvách vadilo, že se jí musím věnovat. …
To je pravda, to je špatně. U nás máma ani tchyňka nejsou návštěvy kolem kterých já poskakuji, ale je to pomoc, která se ptá: co potřebuješ abych udělala? Mám ti zajít nakoupit, uvěřit, vyvenčit dítě…? :pankac:

u nás je to taky tak, všichni se tu chovaj jako doma, i kafe si vařej sami :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
30.6.11 16:09

Já jsem to tak ze začátku taky měla, mamka se mi tu často nutila, měla dojem, že mi bude „pomáhat“, ale já jsem nejvíc ze všeho potřebovala odpočinek bez ní… dnes už, když přijde, jí hned vrazím Juráška a jsou spolu a je to ok, ale jako s malým to vždycky nešlo a mně to lezlo na mozek, protože s mamkou si až tak nerozumíme, by´t vztahy máme normální… ale dalo se to usměrnit a myslím, že teď je to ok :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová