Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zajímalo by mě,jestli někdy přemýšlíte o tom,kdo se ve stáří postará o Vaše rodiče?Je pro Vás samozřejmost,že se o ně za jejich lásku a péči postaráte,nebo jim zaplatíte nějaký domov důchodců?
Moje rodiče se takhle starali o dědu,vzali si ho domu,ale ani jeden s ním nemoh zůstat doma a ošetřovat ho,protože stát to prostě neumožnuje.Moje sestra žije ve švýcarsku,tak starost a péče o rodiče jednou zůstane na mě.Máma mi nedávno řekla,že ví co to je,starat se o starýho nemocnýho člověka a žeona nechce být nikomu na obtíž,tak prej půjde do domova důchodců
Přemýšlela jste o tom některá?
Pro mě je to samozřejmost. Tatínka už nemám, zemřel brzy a s maminkou bydlíme na baráčku. Nedovedu si představit že bych ji nechala někde v cizím prostředí ležet a čekat na smrt bez pomoci.
pokud to jen trochu dovolí čas a finance, chci se postarat jak o svojí maminku tak o rodiče přítele..
Nepostarám, nezaslouží si to! Ale všem kteří jsou opravdový rodiče moc přeji aby se o ně děti postarali.
Postarám, v rámci možností..nedávno jsem nad tím přemýšlela, když jsem poslouchala mou matku, jak lamentuje nad tím, že se musí starat o svou matku. Bylo mi babi líto, vím, že je protivná svému okolí, on Alzhaimer( nevím přesně, zda se to tak píše) je prevít. Byla to vždy přísná a důstojná dáma, ze které je stále se opakující, naprosto nesamostatná bytost, která si přeje už jen odejít za dědou na onen svět. A to stále opakuje. Přesto mě nenapadne chovat se k ní jinak, než s úctou.
S matkou nevycházíme, ale i tak se o ni postarám. Cítím, že je to svým způsobem má povinnost.
Pokud to půjde, tak se postarám. Až bude muset být péče o ně 24 hodinová,tak budu volit nějakou pečovatelskou službu. Naši to tak také udělali. Děda už vyžaduje častější kontrolu a péči, tak je v pečovatelském domě, ale naši si ho berou při každém volnu domů, kde má svůj vlastní pokoj.
Já to řešit nemusím, táta je už po smrti
a s matkou a otčímem se nestýkám.
Ale i kdyby ano, tak bych se o ně starala pouze do odby, dokud by byla možná pouze částečná péče. Dnes si prostě nikdo nemůže dovolit zůstat doma z práce. Každý má plno finančních závazků, které musí platit.
yslím že každý starý člověk by měl být uznalý a brát v potaz také život svých dětí. Takže bych volila domov nebo podobné zařízení.
Navíc vím co to je starat se o ležícího člověka, a doma se o něho člověk sdám prostě dobře nepostará!!!!
No asi záleží jak moc starat… Právě to řešíme u babičky. Táta k tomu má přístup: postaráme se o ni, ale já na to nemám čas (to opravdu nemá, pracuje opravdu celý den). Tzn by se musela starat mamka, která pracuje jen na částečný úvazek. Ne že by to mamce vadilo, ale taky se musí starat o ostatní (moje mladší sourozence). A navíc myslím, že je to hodně náročný. Zatím teda babička potřebuje jen nakoupit a odvézt po doktorech. Ale co bude až se nebude moct sama zvednout z postele, to nevím…
Nicméně chtěla bych se o rodiče postarat. Já konkrétně spíš o rodiče manžela, protože s nimi bydlíme v baráku, o moje rodiče se zřejmě postará někdo, kdo tam zůstane bydlet s nimi…
P.
Ono je postarat a postarat
O nemocného, který potřebuje péči i během dne, se těžko běžně pracujícímu člověku stará a trpí pak oba. Sama jsem to neřešila, rodiče mám mladé. Ale prarodiče říkají, že chtějí, až budou staří a nemohoucí, do domova důchodců, aby nám nebyli na obtíž. Je jim kolem 80
a stále jsou pekelně soběstační, s elánem a vitální. O ty se samozřejmě staráme doma, nákupy, odvozy, zařizování, prostě co potřebují. Vaří a pečou oni nám
na naše nabídky odsekávají, že až budou staří a neschopní, navaříme se jim dost ![]()
tak otec je už po smrti a moje matka si to nezaslouží, bohužel. Ale o mamku manžela bych se postarala, to je samozřejmost
mahdalka píše:
Máma mi nedávno řekla,že ví co to je,starat se o starýho nemocnýho člověka a žeona nechce být nikomu na obtíž,tak prej půjde do domova důchodců![]()
Přemýšlela jste o tom některá?
Teď jsi ocitovala moji maminku. ![]()
Starala se o babičku, honila se jako blázen, já jsem se jí sice pomoct snažila, ale bylo to hlavně na ní a byl to záhul.
Já se o svoje rodiče postarat chci, věřím, že i budu moci, jinak bych se za sebe musela stydět.
Udelam vsechno proto,abych se o mamku postarala a mela ji doma.Nechtela bych,aby byla v domove.Pracuju tam a vim,jak to chodi.Je to uplne ta krajni moznost a dokud to budu zvladat sama,pripadne s pomoci terenni pecovatelske sluzby,udelam to tak.
Anielkha píše:
Postarám. Jako se vždycky mamka starala a stará o mne.
přesně postarám se tak ,jak oni o mne… tedy nijak. ![]()