Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tohle ma asi kazdej jinak..
nasi k nam jezdi 1× tydne a kazdy druhy vikend tam jsme cely, mamka letos s nama jede i na dovolenou..takze me to rozhodne moc neprijde…
jestli spolu nevychazite
jinak ale chapu ze chce byt v kontaktu, videt vnouce…
u jejiho pritele - je dospela je jeji vec s kym je, jestli dela neco co ti vadi, rekni to hned a na rovinu ale jinak mas asi smulu…
kdyz je od sebe bezduvodne odezenes, bude ti to pak treba cybet, my slim ze deti meli sve prarodice znat a byt v kontaktu..
treba jednou budes potrebovat hlidani a pak se na tebe vykasle ona.. nikdy nevis..
No, já nevím, mě přijde normální, že by k vám přes týden zajela, když jede třeba do města, možná ne na tak dlouho, ale jednou týdně mi to přijde normální. Já moje rodiče vídám jednou za dva měsíce, protože bydlím hrozně daleko od rodičů a hrozně se mi po nich stýská.
Ale třeba mamka jezdí k babičce každý týden aspoň jeden den, stráví tam třeba 2 hoďky a zase jede. Jinak to spaní asi odmítni, já bych teda u rodičů takhle nespala, kdybych nemusela. Jelikož bydlím takhle daleko, tak je to nutné, ale pokud tvoje máma nebydlí daleko, tak není proč přespávat. Přítele rodiče jsou taky takový. Na Vánoce chtěli, abychom byli s nima, já bych radši byla sama s přítelem, ale protože bylo plno keců, tak jsem tam radši šla a pak abychom tam přespali a pořád něco, já už normálně odmítám a tyhle Vánoce se překecat nenechám, protože toho silně lituju. To si i představ, že tyhle Vánoce byl přítel nemocný, měl 39 horečky a když jim řekl, že tam nepřijede, tak se tak hádala, že to není možný.
Že na Vánoce máme být spolu a tak. A přijela teda nakonec pro nás, aby neřídil nebo tak nebo jsme nejeli autobusem a přítel proležel Vánoce na jejich gauči, nic nejedl a ani nemohl být ve své posteli. ![]()
Já být tebou, tak jí nechám, aby za tebou jednou týdně jezdila, je to fakt normální, a když by tam byla dlouho, tak jí jemně naznač, že už bys ráda byla sama. A s tím týdnem jí to taky jemně vysvětli.
Já tedy mimnčo zatím nenám, ale jak píši holky.Mě teda 1× za týden nepříjde moc + víkendy vy u nich. Když jsem si přečetla tvůj nadpis tak jsem si myslela, že máš doma rodiče nalezle doma neustále.
Nevím co by pak museli dělat ti co s rodiči normálně bydlí v jednom domě ![]()
Ale pokud ti to samozřejmě vadí, tak to normálně řekni. Nevim jestli to teda mamka pochopi, já bych to spíš teda brala tak že ti vadím a že ti asi nejsem dost dobrá když mě u sebe a malého nechceš.
Ahojky,
tak 1× týdně mi přijde akorát, ale teda sedět tam celých skoro 8 hodin??? Pomůže ti třeba s úklidem, nákupem nebo vařením?
Docela dobře si nedokážu představit sedět osm hodin v obýváku a nic nedělat. Šla bych s ní třeba na procházku, at pomůže s nákupem, vyžehlit prádlo nebo pomoct s úklidem.
Co se spaní a delšího pobytu u rodičů týká, tak př. naši uzpůsobili jeden pokoj pro nás, vč. postýlky pro syna, takže to bylo super. Jinak já tam jezdívala za nimi na odpoledne hodně přes léto (ale mamka byla moc prima a hodně se nám věnovala).
Příteli tvé mamky bych jasně řekla, že si nepřeješ vytahovat mimčo z kočárku když je rozespalé, přece jen je ještě maličké a potřebuje se probrat, rozkoukat než ho nekdo popadne, že jo…
A dudlík se šlehačkou…
![]()
Jediná rada - nedej se a trvej si co se jídla týká na svém.
Já byla u mé tety dlouho za exota, protože jsem si vozila svou vodu na UM, nedávala v roce čokoládu co je přece pro děti, nedala jsem salám atd. Prostě divná
![]()
A s tím týdnem u rodičů - na rovinu bych mamce řekla, že je mimi malé, potřebuje svůj režim a své prostředí. Že v cizím se necítí dobře a nevyspíte se ani jeden. Slušnou formou ale stát si za svým. Samozřejmě říct, že máš maminku ráda, ale jsou jisté věci, které si chceš zařídit po´svém. A až bude mimčo větší, dá se uvažovat o týdnu „dovolené“ u rodičů ![]()
Co já bych za to dala, aby u nás byli jednou týdně - naši i tcháni
- bohužel, žijeme od nich „jen“ 140km, mí i manželovi rodiče pracujou, takže aby sedli do auta někdy po práci a přijeli nehrozí.
Jednou za 14 dní až 3 týdny jedeme k našim nebo tchánům na celý víkend (pá-ne) a střídáme to.
Když jsme u nich, tak jdeme třeba s manželem do kina, s kamarády posedět a oni malou hlídají.
Pokud ti to vadí tak jí to prostě nějak naznač, řekni.
Tak moji rodice bydli od nas daleko,takze u nas jsou tak 1×-2× do roka,spis my tam jezdime kazdy mesic na par dnu ![]()
No a tchanovci k nam chodi tak 2× za pul roku?No spis kdyz ma prcek narozky,nebo na vanoce
a pritom bydli ve stejnem meste jako my
No me to nevadi,mam rada doma svuj klid a radsi chodime my k nim,protoze maji velkou zahradu a malej si venku muze hrat a my pokecat ![]()
Každému vyhovuje něco jiného. My máme všechny daleko, tak já jsem za návštěvy vděčná. Taky si s našima i s tchánovcema docela rozumím, takže jsem ráda když tam můžeme být, nebo oni přijedou k nám. Mám si aspoň s kým popovídat a taky pomůžou s dětma. Jo když jsem tam týden tak samozřejmě že se už těším domů, ale zase za 14dní jedu ráda na víkend znovu. Mi třeba návštěvy co 14dní vyhovují, vždycky máme jeden víkend pro sebe a jeden jedeme k nim, nebo oni přijedou k nám. Když se nevidíme déle jak 3 týdny tak už mi to přijde dlouho a to si i dost často voláme a jsme ve spojení přes pc. ![]()
Pokud ti něco vadí, řekni to na rovinu. Výmluvy ti dojdou.
Já tchyni i tchánovi vše řeknu. Ale pěkně. jestli to je výběr dárků, mytí rukou, návštěva. Včera jsem tchyni oznámila, že do porodnice přijedou až já budu chtít. Udělej si mantinely hned na začátku. A to by bylo, any mi někdo sahal na dítě. Když to nechceš, tak to zakaž. Budeš chvíli špatná, ale zvyknou si. Dělej to, co si přeješ sama a nenechej se tlačit do něčeho, co nechceš.
A něco, co se ti nebude líbit. Můžeš si za to sama. Oni neví, že ti něco vadí. A výmluva, že ti není dobře? Proč neřekneš přímo? Udělej to, co nejdřív. Neodkládej. Bude to jen horší.
KačuliKačka píše:
Ahojky,tak 1× týdně mi přijde akorát, ale teda sedět tam celých skoro 8 hodin??? Pomůže ti třeba s úklidem, nákupem nebo vařením?
Docela dobře si nedokážu představit sedět osm hodin v obýváku a nic nedělat. Šla bych s ní třeba na procházku, at pomůže s nákupem, vyžehlit prádlo nebo pomoct s úklidem.
Právě že kdyby přišla že chce vidět prcka a potěšit se s ním, jít na procházku, s něčím mi pomoct, tak bych ji tu viděla ráda,jenže ona přijde,5 minut se podívá na dítě, pak vytáhne seznam věcí,co jí mám najít na netu (bez jakéhokoliv prosím/děkuju), pak řekne ať jí dám ručník, že se vykoupe (mají od zimy rozbitou koupelnu a prej není nikdo,kdo by to opravil). Bydlí v chatě, kde ani na en pokojík pro nás není místo - museli bychom lézt po žebříku na půdu
Je moc důvodů, proč to chci omezit, jistě by mě mnohá z vás pochopila,ale to bych tu mohla sedět a psát do rána
Ach jo,asi máte pravdu, říct jí vše na rovinu, ale ona to řekne doma a zas bude nadávat ten její… ![]()
Zakl.
To je těžké… každý to má jinak… já mám třeba ráda návštěvy mamky - ta sem jezdí min. 1× týdně bez táty (ten je v práci) a pak navštěvuji já je když jedu na nákup do města… voláme si asi každý den (někdy jen jak se máme a jindy klábosíme dlouho)… těším se, že až bude mimi, tak mi babča občas přijede povozit, nebo pohlídat a já si vypulíruju barák (přítel je dlouho v práci a tak to uklízení chci zvládnout když je pryč a užít si pak tu chvilku času kdy je večer doma)… mamce důvěřuji…
V tvém případě chápu, že ti vadí přítel matky… taky by mě sr… kdyby tahal dítě z kočáru a dělal takový kraviny, jako šlehačku na dudlík… já být na tvém místě, tak ho trošku spražím… je blbý jestli tvoje mamka jezdí i s ním
nám taky naši nabízí při oslavách spaní atd. ale já upřímě říkám, že nerada spím jinde než doma a nazdar…
Prostě to zkus nějak ošéfovat a přítele matky instruovat co by neměl dělat a co ti vadí… ke své mamce buď upřímná a uvidíš, že když na to nepůjdeš s hurta, tak to bude v pohodě ![]()
Anonymní píše:KačuliKačka píše:
Ahojky,tak 1× týdně mi přijde akorát, ale teda sedět tam celých skoro 8 hodin??? Pomůže ti třeba s úklidem, nákupem nebo vařením?
Docela dobře si nedokážu představit sedět osm hodin v obýváku a nic nedělat. Šla bych s ní třeba na procházku, at pomůže s nákupem, vyžehlit prádlo nebo pomoct s úklidem.Právě že kdyby přišla že chce vidět prcka a potěšit se s ním, jít na procházku, s něčím mi pomoct, tak bych ji tu viděla ráda,jenže ona přijde,5 minut se podívá na dítě, pak vytáhne seznam věcí,co jí mám najít na netu (bez jakéhokoliv prosím/děkuju), pak řekne ať jí dám ručník, že se vykoupe (mají od zimy rozbitou koupelnu a prej není nikdo,kdo by to opravil). Bydlí v chatě, kde ani na en pokojík pro nás není místo - museli bychom lézt po žebříku na půdu
Zakl.Je moc důvodů, proč to chci omezit, jistě by mě mnohá z vás pochopila,ale to bych tu mohla sedět a psát do rána
Ach jo,asi máte pravdu, říct jí vše na rovinu, ale ona to řekne doma a zas bude nadávat ten její…
Aha, tak to je blbý no
ale určitě jí to řekni co ti vadí… jinak to bude stále stejný. Určitě nějdete nějaké řešení. Třeba jí to ani nedochází, že je to takový blbý, že na miminko dlabe a prudí s netem atd.
Ahoj zakladatelko,
třeba budeš ještě za pár měsíců ráda, že tam někoho máš a netrčíš doma pořád sama. A když už bych tam mámu měla, tak bych ji zapojila. Ty budeš hledat na netu a ona může jezdit venku s malou.
Co já bych dala za to, mít tu někoho 1× týdně na celý den, někoho s kým si můžu bez obav o všem promluvit a kdo mi pomůže.
NO v každém případě mámě narovinu, ale ohleduplně řekni, co ti vadí a ona to určitě pochopí.
ahoj, nepřijdou mi ty návštěvy tak časté
asi bych nereagovala na každou sms od mamky
mně tchýně volávala i 15× denně, jednoduše ji to neberu a když se pta proč, řeknu že jsem zrovna spala, že si vypínám zvuk, protože v noci toho nenaspím
no a už mi vůbec nevolává
![]()
Když už k vám přijde na 8 hodin, tak bych ji zapřáhla, ať uvaří, vypere, vyžehlí
osobně by mi tak dlouhá návštěva od vlastní mamky nevadila, kdyby jo, tak bych ji otevřeně řekla že to přehání
já ti úplně rozumím. mně tohle dělaj tchánovci a jsem z nich úplně hotová. navíc mi furt radí… no, nemam s nimi moc dobrý vztah, ale když teď mam pupek, tak furt by jen k nám jezdili, i když není manžel doma. a bojím se, co přijde, až bude malý venku. asi mě klepne. už teď poslouchám, co dělám špatně, že oni ho budou chtít každý víkend od porodu… a upřímně řečeno, u nás nepomohlo, ani když jsme jim řekli, ať k nám nejezdí, že potřebuju mít klid.
Ahoj ženy, snad mi poradíte, už mi asi vážně hrábne
Člověk by si řekl, že ve svém bude mít pohodu a soukromí, a vono prdlajs. To, že mi máma 3× denně píše co dělá, co vaří a kdo jí volal, na to už si pomalu zvykám. Ale spíš mi vadí pro mne příliš časté návštěvy. Jak často vídáte vaše rodiče? Minimálně jednou týdně přijede kolem osmé a odjíždí ve tři. Chlap je v práci, tak má máma asi dojem, že se tu s mrnětem nudím
Nejradši by byla, abychom každou neděli trávili u nich… Včera jsme tam s chlapem dělali bazén (to mě tam ještě nutně potřebuje až přivezou vodu), měli jsme toho plný kecky a já musela zalhat, že mi není dobře, protože máma chtěla, abychom tam ještě přespali. Není to tam uzpůsobený pro nocování s 3m dítětem a navíc jsme už ze soboty na neděli spali u známých a slavily se narozeniny, svátek a naše výročí, tak není divu, že si chceme odpočinout a hlavně mít taky někdy víkend sami pro sebe… Jak mám mámě taktně naznačit, že chci mít trochu soukromí a že chci omezit návštěvy? Když řeknu, že nemám čas, hned se začne vyptávat a fňukat a říká, ať si svůj program organizuju tak, aby mohla aspoň čtvrtky chodit k nám, když jezdí do města. Ach jo, nechci na ní být hnusná a protivná, ale už mě nebaví se strojeně usmívat.
Nevydejchám jejího přítele. Věčně tahá dítě, sotva v kočárku pootevře oči, hned ho chová a dítě rozespale klátí hlavou… Včera najednou chňapnul dudlíka a chtěl na něj plácat šlehačku, že prej potřebuje taky trochu cukru a ne jen samý mlíko
Nedokážu si představit, že tam mám být v létě třeba tejden, jak chce máma.To mě ponesou nohama napřed 

A ještě mám jeden problém
No,omlouvám se za dlouhý příspěvek a snad mě aspoň někdo uklidní, nebo jsem fakt taková protiva,který všechno vadí?
Omlouvám se za inko, pár lidí zná mou rodinu a znáte to…