Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud nemáš ovulaci a menstruaci, tak neotěhotníš.
Pokud máš ještě zdvojenou dělohu a možná ještě nějaké další problémy, tak bych šla rovnou do CAR. Žádanku tam nepotřebuješ a než ti bude těch 22, v klidu můžete podstoupit všechna potřebná vyšetření a klidně zkusit i stimulaci tamoxifenem (holky s pcos na něj prý reagují lépe než na clostilbegyt) a časovaný styk nebo IUI a třeba ani ivf nebude třeba.
@Gracetheworld super, díky moc. Myslela jsem si, že žádanka bude potřeba. Tím lépe.
Nejraději bych, aby to vše bylo přirozenou cestou..takže to by bylo úplně skvělé, kdyby to nemuselo být.
@Anonymní píše:
@Gracetheworld super, díky moc. Myslela jsem si, že žádanka bude potřeba. Tím lépe.
Nejraději bych, aby to vše bylo přirozenou cestou..takže to by bylo úplně skvělé, kdyby to nemuselo být.
To bychom byly rady všechny a nakonec se budeš modlit ať aspon ivf vyjde
@Anonymní píše:Žádanku fakt nepotřebuješ, prostě zavoláš do CAR dle tvého výběru a objednáš se na vstupní konzultaci.
@Tulipankaa no
uvidím co a jak bude. Snad ale ivf nebude potřeba
ale i kdyby bylo, tak se nic neděje
@Gracetheworld Joo, plánuji si tam během nadcházejícího týden zavolat.
Za jak dlouho cca objednávají nevíš?
A IUI je také od těch 22, nebo lze dříve?
Ty brďo, no to se ti dost vleče
já čekala, jak to bude rychle
naštěstí březen je za dveřmi, uteče to rychle, že ani nevíš
už teď je skoro půlka ledna ![]()
Jinak, jak to, že začínáte s partnerem až v takovém věku? Nechtěla jsi treba jeste drive?
A držím palce, ať vám to vyjde! ![]()
To máš pravdu..raději to asi mít podchycené dříve, než se potom stresovat.
Ještě mě napadlo podstoupit třeba průchodnost vejcovodů..jak mám ty obří vaječníky a rozdvojenou dělohu, tak mám takový nemilý pocit, že tam bude špatně ještě něco.
Byla jsi třeba na tomto vyšetření také?
A tím, že je problém u partnera..tak bere on přímo nějaké “hormony”, nebo speciální léky/doplnky?
Roky jsem měla tuto diagnózu.. Ty máš ale navíc jiné trable, takže bych svoje cesty směřovala rovnou do CARu. Vše se dozvíš tam. Pokud je to zařízení, kde nebudou rovnou tlačit do IVF, může tu být šance počít jinak. Ale nejsme tu lékaři, máš jistou anomálii, tohle je opravdu na posouzení k tomu povolaných.
Nicméně jsem Ti chtěla napsat, že jsem po 25 letech měla menstruaci a ovulaci díky Metforminu. U této diagnózy se někdy nasazuje pro dobré výsledky, i když primárně je určen k léčbě jiného druhu. Stojí za to se pobavit s lékařem i o této možnosti.
Po roce užívání jsem otěhotněla, pak záhy podruhé. Po dvou porodech mám cyklus jako z učebnice. Držím palce ![]()
@Anonymní píše:
Ty brďo, no to se ti dost vlečejá čekala, jak to bude rychle
už teď je skoro půlka ledna
Jinak, jak to, že začínáte s partnerem až v takovém věku? Nechtěla jsi treba jeste drive?
A držím palce, ať vám to vyjde!
To máš pravdu..raději to asi mít podchycené dříve, než se potom stresovat.Ještě mě napadlo podstoupit třeba průchodnost vejcovodů..jak mám ty obří vaječníky a rozdvojenou dělohu, tak mám takový nemilý pocit, že tam bude špatně ještě něco.
A tím, že je problém u partnera..tak bere on přímo nějaké “hormony”, nebo speciální léky/doplnky?
Termíny jsou různé, podle konkrétních zařízení.
A opravdu nečekej instantní zázrak, jsi sice mlaďoučká, ale ty trable tam jsou. Hned to nebude, budeš muset podstoupit různá vyšetření. Léky nemusí sedět, určité zákroky nemusí zabrat. Ale narozdíl od většiny klientek máš obrovskou výhodu - mládí.
@Lojzísek moc děkuji za doporučení, plánuji se tam v nadcházejícím týdnu tedy objednat.
No to je krásné, že se to u tebe povedlo
mám radost tohle číst, dodává mi to naději. O metforminu jsem tedy ještě neslyšela, tak si o tom něco zkusím přečíst.
Rozhodně bych to potom zmínila na nejake konzultaci s lékařem
@Lojzísek to nečekám. Je mi právě jasné, že to bude nejspíš na delší dobu. Počítáme s tím.
Doktor mi právě doporučoval otěhotnět co nejdříve, ideálně do 25, ale vysloveně čím dříve, tím lépe pro mě
tak netuším, zda je tam ještě něco špatně, nebo to takto rika všem ![]()
To mládí výhoda je, snad jsou tím spojené i větší šance na úspěch ![]()
@Anonymní píše:
Ty brďo, no to se ti dost vlečejá čekala, jak to bude rychle
už teď je skoro půlka ledna
A držím palce, ať vám to vyjde!
To máš pravdu..raději to asi mít podchycené dříve, než se potom stresovat.Ještě mě napadlo podstoupit třeba průchodnost vejcovodů..jak mám ty obří vaječníky a rozdvojenou dělohu, tak mám takový nemilý pocit, že tam bude špatně ještě něco.
Jestli je IUI tako od 22 nevím, to musíš zkusit pohledat. Na vyšetření průchodnosti vejcovodů jsem byla, ale jak říkám, u mě nebyla žádná indikace problému, ale víme, že problém je u manžela. To vyšetření průchodnosti u mě bylo fakt na chvíli, cca 5-10 minut v ordinaci, bolestivost skoro žádná. Zavolej do CAR a zeptej se, my na první konzultaci čekali nějak přes měsíc, ale to se liší v každém CAR i záleží na momentálním vytížení.
A proč tak pozdě? Manžela jsem potkala v mých 31, pak chvíli trvá než člověk toho druhého pozná a tak, no a teď už se skoro 2 roky snažíme. První půlrok to bylo spíš jen takové to nedávání si pozor, pak už jsem začala řešit plodné dny, ovulační testy a tak a když to byl rok, tak jsme dostali žádanku na spermiogram a bylo jasno. Pak tedy vitamínová kůra, kontrolní spermiogram, a pak už jsme začali řešit IVF. Holt jsem mládí strávila cestováním po světě, tak budu stará matka ![]()
Manžel bere všemožné vitamíny a doplňky na podporu spermatogeneze, teď čekáme jestli tam nebude nějaké zlepšení po přeléčení té uraplasmy (u mužů může způsobovat právě problém s koncentrací a pohyblivostí spermií, což je náš případ), jinak tam není co dál dělat krom IVF.
A jak říkáš, ten březen/duben bude za chvíli, ono to uteče, i když to teď člověku přijde jak věčnost.
@Lojzísek ahoj
Moje dr mi taky od září dala metformin a k tomu beru Levaxin na stitnou žlázu. Říkala jsem jinde se snažíme a tak mi metformin doporučila. Měla si nějaký konkrétní problém? a opravdu se zadarilo “ah za rok”?
@Tulipankaa píše:
@Lojzísek ahoj
Moje dr mi taky od září dala metformin a k tomu beru Levaxin na stitnou žlázu. Říkala jsem jinde se snažíme a tak mi metformin doporučila. Měla si nějaký konkrétní problém? a opravdu se zadarilo “ah za rok”?
Brala jsem Metformin + Fertipronu.
Problém byl daný názvem diskuze - PCOS, anovulace, bez menstruace (15 - 37 let). Prý v tom může být problém metabolismu určitých látek v těle, který asi Metf. řešil. Po roce jsem měla ovulaci (oslava), otěhotněla jsem asi za 2 měsíce. Do té doby jsem špatně reagovala / nereagovala na veškerou hormonální léčbu. Byl to pro mne zázrak, ale každý případ je jiný.. Ženský zlatý, rok není v reprodukční medicíně nic. I když je to strašně těžký, je dobré si to dát do hlavy. Málokdo odchází po půl roce „s břichem“, tak to prostě je. Ale ze srdce Vám přeju, abyste byly těmi výjimkami ![]()
Dobrý den, reaguji na úvodní otázku v této diskuzi: Jak otěhotnět při PCOS.
Vzhledem k tomu, že se jedná o hormonální poruchu, je vhodné (kromě Gynekologie) docházet také na Endokrinologii, která se přímo zabývá léčbou horm. poruch.
Pokud přírodní léčba pomocí bylinek a potravinových doplňků, spolu se změnou životního stylu nepomáhá, pravděpodobně nepomůžou ani lázně a je na místě zvážit léčbu pomocí léků/hormonů.
Tuto léčbu stále zvládnete u obvod. gynekologa. Problém PCOS je nepravidelná menstruace a poruchy ovulace (anovulace). Gynekolové řeší akorát Menstruaci nasazováním HA-jenže to není vhodné řešení, protože nezajistí ovulaci, mnohem důležitější je zaměřit se na vznik/obnovení Ovulace.
Pokud žena nemá ovulaci, používá se nejčastěji lék Clostilbegyt (Cc) za účelem nárůstu dominantního folikulu. Je však velmi důležité důsledně odsledovat reakci vaječníků! Každá žena je jiná a může reagovat jinak. Lékař tedy provede nejlépe opakovanou UZ kontrolu reakce na Cc. V nežádoucím případě může totiž dozrát i více folikulů.
Pokud dorůstá ideálně 1 folikul, je možné ovulaci navíc přímo vyvolat podáním léku Ovitrelle nebo Pregnyl. Pak se naplánuje časovaný pohlavní styk.
Pokud folikul nedorůstá (anovulační cyklus), může se nasadit progesteronový preparát, který podpoří včasný příchod MS.
Obecně se progesteron na podporu otěhotnění nasazuje do 2.pol.mens.cyklu, ale smí se nasadit až po proběhlé ovulaci, jinak by ovulaci zablokoval.
Clostilbegyt je tedy nutné užívat pod lékařským dohledem, měl by se nasadit na začátku mens. cyklu, nejlépe 2 DC v nejnižší možné dávce. UZ kontrola 8-10 DC. Použít se smí maximálně 2×3 měsíce, mezitím je nutná pauza.
Pokud léčba Cc u obvod.gyn. nezabere, je na místě konzultace v CARu.
Ať se vám daří ![]()
Ahoj, holky.
Prosím Vás, setkala jste se s tímto některá?
S partnerem se více jak půl roku snažíme o mimi, ale nic. Mám PCOS.
Nemám menstruaci, bohužel ani ovulaci. Zkoušela jsem bylinky, akupunkturu, jógu, snad vše…nic nepomohlo. 2 měsíce jsem měla antikoncepci, ale díky ní to bylo vše jen horší a musela jsem okamžitě vysadit.
Na poslední prohlídce před Vánoci, při docela strašlivém a spontánním krvácení mi bylo obeznámeno, že mám příliš velké vaječníky a rozdvojenou dělohu. Ale že si nemám hledat, co to bude mít za následky apod. Doktor mi k tomu nechtěl nic moc říct.
Máte to některá? Mělo to vliv na těhotenství? Co vše to obnáší? Měly jste s tímto nějaké problémy?
Skoro každý den mám bolesti podbřišku, je to už docela únavné. Samozřejmě hladiny hormonů úplně mimo..jsem neustále unavená, chloupky všude. Děs.
Na umělé oplodnění zatím nemůžeme přistoupit, zatím mi ještě nebylo 22, proto jsme se prvně chtěli snažit přirozeně. V naději, že se stane zázrak a vyjde to. Partner i já se snažíme, bereme vitamíny, stravujeme se dobře ( já dokonce vyřadila potraviny, které mi dělaly zle), prostě oba na sobě v tomto směru pracujeme.
Ale už nevím, co ještě víc udělat..😔 snažím se na to nemyslet a nechávat tomu volný průběh, tak, aby vše bylo, jak má být. Ale ten červík ve mně je prostě zvědavý CO JEŠTĚ víc 😵
Bylinkami, vitamíny, cvičením, jídelníček, zhubnutím - se mi vyvolat menstruaci nepovedlo. Šlo to jen injekcí agolutinu a tou antikoncepcí, vím, že to nebyla pravá menstruace, ale alespoň byla. Sice ty stavy, které jsem měla byly extrémní (šílené bolesti, nemohla jsem ani chodit, strašně jsem opuchla, měla jsem neskutečné nálady).
A ještě více mě štve, že nemám ovulaci…a jsem z toho mírně bezradná. Co byste poradily?
Doktor mi řekl, že se to začne řešit, až budeme chtít mimi a že si mě rovnou vezme pod jeho ivf kliniku…ale to lze tedy až od těch 22 let.
Takže zatím zůstávám bez menstruace, bez ovulace, s každodenními bolestmi břicha, s chloupky jako muž..
Nyní mi ještě pcos začalo způsobovat další problémy..a to tedy acanthosis nigricans a vyšší krevní tlak.
Napadlo mě třeba jet do lázní, ale proplácí to pojišťovna? Nebo jak se toto řeší? Četla jsem příběhy, že se ženám povedlo otěhotnět po lázních.
Nevím, co dělat..😔
Prosím anonym z citlivých důvodů, děkuji.