Jak pomoct babičce

Anonymní
10.10.17 16:27

Jak pomoct babičce

Dobrý den,

máme problém s mojí mámou. Je jí 65 let a je na svůj věk vitální. Pořád chodí do práce, i když už jen na částečný úvazek, ale to je kvůli nám, protože mi pomáhá s dětmi, které jsou ještě malé a ve školce. Kdyby neměla vnoučata, tak by byla v práci na plný úvazek.
Bohužel má problémy s tím, že občas se jí zamotá hlava a upadne. Má to celý život, ale se stářím se situace zhoršila (upadne 1-2× za rok, dřív to většinou rozchodila). Minulý týden opět upadla a od té doby se bojí víc než dřív. Vím, že se zase za pár dní srovná, ale ráda bych jí jakkoliv pomohla, aby se cítila jistější.
Problém je, že máma žije v rodinném domku sama, takže kdyby se jí něco stalo, tak bude trvat klidně 24 hodin, než zjistím, že se něco stalo. Navíc mi občas hlídá děti, takže i kvůli nim.
Vím, že existují hodinky pro seniory, aby si mohli přivolat pomoc. Existuje ještě něco, čím bychom jí mohli pomoci? Máte s něčím zkušenost?
Případně jestli máte zkušenost s hodinkami pro seniory, tak budu ráda za konkrétní typ.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1015
10.10.17 16:57

To tak je, stáří je hnusný…
Možná už by se měla radši šetřit doma. Pokud by to s ní seklo a i měla hodinky či co… Jak by v tomto stavu si zavolala pomoc? Třeba při infarktu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
10.10.17 17:01

A má za sebou nějaký vyšetření?

• Citovat
  • Upravit
241
10.10.17 17:01

Takhle padal náš děda. Naštěstí ještě žila babi tak ho vždycky brzo našla. Hodinky bych určitě koupila, ale také to asi není stoprocetní, když upadne a nedej bože ztratí vědomí, tak si pomoc nepřivolá… Kontrolovat ji 2-3× za den telefonem? Domluvit se třeba se sousedkou, aby ji šla občas zkontrolovat? Moje mamka teď také zůstala v baráku sama, tak to také budu asi brzo řešit… Tu zase pravidelně několikrát za rok vozí aro s tlakem 220… Takže nějaký typ na hodinky nebo jiné zařízení na přivolání pomoci také uvítám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
10.10.17 17:11

Určitě bych se obrátila na doktory, ať to řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.17 17:11

@MaminkaLucka doma by se zbláznila. Navíc ani nechce. Ona se cítí v pořádku, chodí do Sokola, denně chodí plavat a uplave půl kilometru (i víc).
Ona nemá nijak závažné problémy se srdcem. Jediný problém je, že se jí už cca 40 let motá hlava, akorát už to nerozchodí jako dřív. Už pozná, že to na ní jde, takže by zmáčkla tlačítko. Mobil nemá šanci dohledat a najít správné číslo. Má chytrý mobil.
Co vím, tak dělají i něco, co se zapne, když upadne.

@Tunrida všechno - orl, oční, kardio, neurologii, plicní… Co 3 roky si střihne kolečko. Má nízký tlak.

@japato zatím nikdy vědomí neztratila. Telefonem ji kontroluju, to je v pohodě, ale jde spíš o náhlý problém. Ona je většinu týdne v práci, takže kdyby nedošla, tak to vím brzy. Večer k ní chodí

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.10.17 17:15
@Duo17 píše:
Určitě bych se obrátila na doktory, ať to řeší.

Doktoři to řeší. Opravdu co 3 roky si udělá kolečko a tak to je cca od mých 10 let, když jí bylo 45. Jednou za čas se jí udělá hůř, objede si odborníky, nic jí nenajdou a zase se čeká.
Já potřebuju něco, s čím by se cítila jistější. Hlavně, abych mohla pomoct, kdyby se jí udělalo špatně někde, kde by neměla mobil po ruce.

• Citovat
  • Upravit
188
10.10.17 17:19

Když ví, že to je nízkým tlakem, tak si dávat silnější kafíčko a hlavně hodně pít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
10.10.17 17:23

Já bych ji zkusila přemluvit k volnějšímu tempu. Denně chodit plavat, k tomu do práce, do Sokola, hlídat neposedné děti, to je, myslím, docela zápřah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
10.10.17 17:29

Jestli babička ví, že kolapsové stavy jsou opravdu nízkým tlakem, tak jediné co pomáhá je dodržovat pitný režim- ke stáří s tím mívají lidé potíže, nemají tolik pocit žízně. Pokud má ale chytrý telefon, můžete jí tam nainstalovat aplikaci, která hlídá pitný režim.
Pak se také doporučuje omezit česnek- hodně tlak snižuje.
Rady ohledně silnější kávy/někdy i štamprdlete jsou bohužel mimo, protože káva způsobí rychlý vzestup tlaku a pak následně odvodnění a prudký pokles tlaku, takže to pak následně vede k jistějšímu kolapsu.
Pokud babička dodrží pitný režim, může pak zkusit přípravky s ginko biloba- pomáhá dotlačit krev i do malých céveček v mozku, končetinách…, ale pozor né každému to dělá dobře.
Monitorovací zařízení viz hodinky, alarm apod.jsou určitě dobrý nápad!! :palec:
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
10.10.17 17:32

Jo a pokud cítí, že se kolaps blíží, ať se na nic neohlíží a rovnou si lehá, ideálně podkládá nohy, aby byly nad hlavou a krev se přesunula do mozku, může to tím překazit. A hlavně ať z toho lehu následně honem nevyskakuje, ale pomalu se posadí, rozkouká, vydýchá to a vstane a ideálně se jde hodně napít. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
10.10.17 17:34
@Anonymní píše:
Doktoři to řeší. Opravdu co 3 roky si udělá kolečko a tak to je cca od mých 10 let, když jí bylo 45. Jednou za čas se jí udělá hůř, objede si odborníky, nic jí nenajdou a zase se čeká.
Já potřebuju něco, s čím by se cítila jistější. Hlavně, abych mohla pomoct, kdyby se jí udělalo špatně někde, kde by neměla mobil po ruce.

40 let tentýž symptom a nikdy žádný nález zní hodně jako psychosomatický problém. Možná by na příště bylo fajn zahájit kolečko na nějakém takovém pracovišti.

Jinak tyhle hodinky, krizová tlačítka existují, zni to jako velmi dobrý nápad. Co třeba tohle? https://www.zivot90.cz/…tisnova-pece

• Citovat
  • Upravit
188
10.10.17 17:51
@Hanulínek píše:
Jestli babička ví, že kolapsové stavy jsou opravdu nízkým tlakem, tak jediné co pomáhá je dodržovat pitný režim- ke stáří s tím mívají lidé potíže, nemají tolik pocit žízně. Pokud má ale chytrý telefon, můžete jí tam nainstalovat aplikaci, která hlídá pitný režim.
Pak se také doporučuje omezit česnek- hodně tlak snižuje.
Rady ohledně silnější kávy/někdy i štamprdlete jsou bohužel mimo, protože káva způsobí rychlý vzestup tlaku a pak následně odvodnění a prudký pokles tlaku, takže to pak následně vede k jistějšímu kolapsu.
Pokud babička dodrží pitný režim, může pak zkusit přípravky s ginko biloba- pomáhá dotlačit krev i do malých céveček v mozku, končetinách…, ale pozor né každému to dělá dobře.
Monitorovací zařízení viz hodinky, alarm apod.jsou určitě dobrý nápad!! :palec: :mavam:

Mě teda kafe vždycky pomůže. Tlak mám taky nízký, často je mi blbě a po kafi dobrý. Žádný kolaps se potom nikdy nekonal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
10.10.17 17:55

A co ten seniorský mobil se sos tlačítkem? Nemusí nutně hned volat záchranku, může být naprogramované na váš mobil. Moje babička má Aligator. Ale musí babí vědět, že ten mobil musí nosit u sebe. Ideálně na opasku nebo na krku. Na to naše babí trochu hřeší ale poté co strávila se zlomenou kyčlí na podlaze x hodin už nezapomíná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.17 18:14

@Hanulínek ona pije dobře. S tím naprosto nemá problém. Ráno vypije půl litru ovocného/bylinkového čaje. Před den pije vodu a ke každému jídlu velkou sklenici něčeho. Pije lépe a víc než já :oops: Ona je duševně hodně mladá a fit. Má chytrý mobil, používá počítač na vysoké úrovni.
To dělá, když ví, že se to blíží, tak si lehá. Minulý týden ale šla hledat mobil a upadla. Naštěstí ne na zem, ale jen do křesla a ani neztratila vědomí.

@elibro psychosomatiku řešila cca před 15 lety. Umřel táta a ona se začala dusit. Takže jasná psychosomatika. Nakonec z toho bylo astma vyvolané těžkou alergickou reakcí. :nevim: Tehdy na to měla nějaké léky a stejně to všechno trvalo dál.

@Rezii právě mobil nechce ani ona. Chce něco, na co nebude zapomínat. Ona na mobil zapomíná hodně. Takže nějaké hodinky jsou pro ni ideál. Hodinky je zvyklá nosit celý život.

@Russet do práce chodí 2 dny v týdnu na 3 hodiny. Loni chodila denně. Děti potřebuju hlídat 2 dny v týdnu odpoledne - odvede domů, dá spát a já přicházím a budím. Sokola má jednou týdně. Letos hodně zvolnila. Méně by už nedala. Teď po mně chce šicí stroj, že se nudí a bude šít dětem oblečení.
Je to bývalá učitelka, takže s dětmi problémy nemá. Naopak mi často volá, jestli jí nechci děti poslat, že se nudí. Dělá jim opičí dráhu, maluje s nimi, hraje jim divadlo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová