Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, prosím o radu zkušenější matičky ![]()
mám 4měs dcerku a asi něco přes týden jí dávámě UM,protože moje mlíčko jí nestačí. Zatím jen tak 2krát denně lahvičku 100ml a pak dokrmím ode mne. Zajímalo by mě, jestli je lepší (podle staré školy) nahradit celé jedno krmení UM a zbytek dne kojit nebo (podle nových studií) něco UM a zbytek dokrmit. Navíc mám šíleně rozpraskaná prsa a skoro nemůžu kojit.Prý mám odstříkávat a dát to malé z lahvičky ale já odstříkám max 20ml a i to děsně bolí
I proto bych jí radši dávala víc UM, abych si odpočala.
Ahoj, pokud nechces mimco uplne odstavit, tak doporučuji nejdřív nakojit a pak až dokrmit UM. Mě to tak radil mudr. Alespon do 6m bych to praktikovala tak, pak pokud by ti to delalo problemy, tak pomalu odstavovat, nahrazovaz MM za UM.
Ahoj,
asi je to individuální - ale mně se nahrazování celé jedné „kojící“ dávky pomocí UM nedařilo, protože malá si prostě během jednoho kojení nikdy nevycucla tolik, kolik potřebovala.
A tak já jen ze své zkušenosti - my to dokrmování museli provozovat opačně, než doporučovala doktorka.
Protože když jsem napřed kojila, a potom nechala malou dopít z lahvičky, tak už potom z té lahve jaksi neodhadla množství, šíleně se napucla a následně poblinkala, protože se přejedla.
Takže jsem jí dala nejdřív lahev, a pak jsem ji dokojila - no možná to takhle teoreticky zní divně, jako že jsem nemohla odhadnout, kolik tak asi vypije, ale prostě jsem to vždycky nějak odhadla. Když začínala z lahve pít pomalejc, tak jsem jí láhev utrhla a dala ode mě.
Ona se tak i zbavila pocitu žízně, který jí zezačátku způsobovalo UM. Takže kojila jsem fakt už jen na žízeň.
Postupně jsme pak teda kojit přestaly, protože já jsem toho měla strašně málo. A ono se to pak takhle postupně i ztrácelo.
Měla jsem to mlíko pak i nějaký divný, jak vodu. Říká se, že slabý mlíko není, ale já ho teda měla stopro. Protože to očividně časem měnilo kvalitu i na pohled. pa
Zkouším to právě systémem nejdřív flašku-malou a pak ať si docucá.Jenže ona večer vycucne 220ml a ještě si chce dát ode mne a vydrží mi stejně jen od 9h do 3h, jako malé mimi vydržela i do 5h. Tak nevím, ráda bych jí ještě nějaký čas dokojovala ale ona je po UM klidnější a má snad i delší pauzy a to si vezme přes den jen 120ml z flašky. Ale má za to 6.5kg což není málo.
Díky za odpovědi E.