Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den. Mám dotaz jak postupovat. Můj bratr (krade, je drogově závislý - pervitin nitrožíně) čeká dítě se svojí přítelkyní (ta je v podmínce za krádeže, před těhotenstvím brala taky pervitin nitrožilně- od ní vím že i v těhotenství si už vzala, a do toho i v 6 měsíci těhotenství děla eskortní služby )je to už její 3 dítě ( 2 předchozí nemá v péči). Bude jí automaticky už v porodnici hlídat OSPOD? Nebo je potřeba to někde nahlásit? Když jí miminko odeberou co s ním bude? Popřípadě jaká je šance že jí miminko vezmou?
OSPOD může řešit pouze existující dítě. Takže v těhotenství bohužel nemůže nic. A ne, preventivně zasahovat velmi pravděpodobně nebude. Nemají přístup na matriku že by věděli kdo kdy porodil dítě. Takže je určitě po porodu informuj a oni zahájí šetření.
@EvaEpic píše:
OSPOD může řešit pouze existující dítě. Takže v těhotenství bohužel nemůže nic. A ne, preventivně zasahovat velmi pravděpodobně nebude. Nemají přístup na matriku že by věděli kdo kdy porodil dítě. Takže je určitě po porodu informuj a oni zahájí šetření.
Děkuji. Určitě se budu snažit informovat ospod co nejdříve po narození. A mohu kterýkoliv nebo musím někde v Praze když jsou z Prahy (já bydlím mimo Prahu )
@Kipa22 píše:
Chudák dítě. Jsi hodná, že se snažíš dítě zachránit.
Děkuji. Mám teď hlavně plnou hlavu toho jestli když by bylo nakonec dítě odebráno, zda si ho vzít k sobě.
A jelikož to bude malé miminko, jak to pak je? Šla bych na mateřskou? Nebo jak to je? Já teď mám práci takovou že bych nemohla chodit do práce a starat se o miminko zároveň ![]()
@MamkaTatka
Když budeš pěstounka, dítě ti bude oficiálně svěřeno do péče, pak ano, budeš mít nárok na mateřskou i rodičák.
@Myška321 píše:
@MamkaTatka
Když budeš pěstounka, dítě ti bude oficiálně svěřeno do péče, pak ano, budeš mít nárok na mateřskou i rodičák.
Děkuji. Moc bych si přála aby to bylo jinak ale oba rodiče jsou na pervitinu takže že by se něco změnilo není moc pravděpodobné.
Teď ještě aby ona uvedla mého bratra do rodného listu. Jinak by musela asi malinká jít pak do kojeneckého ústavu když by jsem nebyla rodinný příslušník. Z druhé strany nikoho nemá.
Už teď můžeš dát echo na OSPOD a případně i do porodnice. I v nemocnicích mívají sociální pracovnice.
@pipa.k píše:
Už teď můžeš dát echo na OSPOD a případně i do porodnice. I v nemocnicích mívají sociální pracovnice.
A mužů dát podnět na ospod kdekoliv nebo v místě bydliště (matky a dítěte)? Mohla bych to podat i u nás když jsme úplně jiné město a kraj?
@MamkaTatka píše:
Teď ještě aby ona uvedla mého bratra do rodného listu.
Může si uvádět co chce, matrikářka žádného otce nezapíše (pokud není vdaná, nebo „čerstvá“ vdova, nebo rozvedená.
@MamkaTatka Asi lépe na OSPOD podle bydliště matky, ti to budou pak mít na šetření nejblíže. Můžou udělat i šetření před porodem. Stačí tam zavolat a dát přesné údaje. Měli by si to pak pohlídat.
@Luboš P píše:
Může si uvádět co chce, matrikářka žádného otce nezapíše (pokud není vdaná, nebo „čerstvá“ vdova, nebo rozvedená.
Tak to není pravda. Já jsem nebyla vdaná a jen jsem na matrice společně s otcem dítěte podepsala papír že on souhlasí s tím že je otec dítěte. A normálně ji zapsali do RL
Každopádně když nebude mít malá v RL napsaného otce. Tak bohužel skončí někde v kojeneckém ústavu
protože o naši rodině ospod nebude vědět ![]()
@pipa.k píše:
@MamkaTatka Asi lépe na OSPOD podle bydliště matky, ti to budou pak mít na šetření nejblíže. Můžou udělat i šetření před porodem. Stačí tam zavolat a dát přesné údaje. Měli by si to pak pohlídat.
Adresu naštěstí znám alespoň tu současnou. Ale během půl roku se už asi 8× stěhovali
teď je v 6 měsíci tak počkám a na ospod dám podnět těsně před porodem.
@MamkaTatka píše:
Tak to není pravda. Já jsem nebyla vdaná a jen jsem na matrice společně s otcem dítěte podepsala papír že on souhlasí s tím že je otec dítěte. A normálně ji zapsali do RL
Rozdíl je souhlasné prohlášení rodičů a uvedení otce matkou, natolik zákon znám a nejde jen o slovíčka.
@Luboš P píše:
Rozdíl je souhlasné prohlášení rodičů a uvedení otce matkou, natolik zákon znám a nejde jen o slovíčka.
No to máte pravdu. Ale pokud ho uvede jako otce tak minimálně by někoho z nás ospod kontaktoval alespoň v to chci věřit