Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, chtěla bych se zeptat, jak jste posunuli večerní spaní u vašich dítek. synovi je 9 měsíců a stále chodíme koupat okolo 18.hod. a spí už v 18.30. když třeba déle spí odpoledne, tak posunu koupaní o půl hodky. ale ničemu to nepomůže, neboť vstává mezi 5-6 hod.,ať už jde tedy spát normálně nebo později… byla bych radši, kdybysme chodili koupat okolo 19 hod. a spal by tak do 6 (aspoň
) nehledě na to, jak se všech stran slyším, jak jejich dítka v tomto věku chodily až v 9 večer a vstávaly taky v 9 ráno… já jim říkám, že každé dítě je jiné a až na to ranní vstávání mi to nevadí, aspoň pak v podvečer mám už klídek, a tak asi chci tu změnu kvůli tomu rannímu vstávání
ráno po probuzení mu dávám UM a někdy usne ještě, někdy často néééé…zkoušela jsem ráno delat mrtvého brouka, nepomáhá to… přes den mi naspí celkem 2 hodiny. dopoledne a po obede… nevíte, jak na to? nebo to neřešit a dítko si to věkem upraví samo??? díky za tipy a rady…
Z vlastních zkušeností mohu říct, že když malá chodila spávat v 18:30 h, spala krásně do 6 h do rána, i do půl sedmé. Jakmile začala chodit později, tj. kolem 19-21 h, vstává ještě dříve. Posunulo se to samo, a já jsme ráda, když jde spát dříve, to vím, že bude spát déle. U nás ale vždycky platilo, že čím později jde spát, tím dříve vstává, takže bych se vyprdla na nějaké posouvání a užívala si večerního klidu. Já ossobně, když mi ale chtěla vstávat v 5, jsme fakt toho mrtvého brouka dělala a dělám, asi 2 x to bylo se řvaní, a dneska, když s eprobudí v 5, já nereaguju a ona si tam do 6 h hraje, povídá, stojí.
Já bych to potřebovala opačně… moje dítě od narození chodí spát až ráno.
když se narodil tak první 2 měsíce neusnul dřív jak v 1 ráno. Teď je mu 7 měsíců a usíná mezi 9-10. Spíš teda v 10. Takže uspim a padnu za vlast taky.
někdy si to protáhne o půlnoci. Spí do 7, někdy do 8, když má náladu tak to 9, ale to už musí bejt. Jak prodloužit spaní to nevim. Kamarádky holky chodila spát už v pět a ve 4 ráno měli budíčka. No to bych asi nedala.
ale ona si to udělala sama, prej děti nemaj být od 7 už vůbec venku a maj spát, takže ji naučila chodit spát nejdýl v půl šestý.
Příspěvek upraven 12.06.13 v 07:30
@sad 1 syn se taky postaví, povídá, řve, dělám, že spím, ale pak stejně vyměknu a beru ho a válí se po mě - takže je po spánku úplně. zkusím tedy ráno vydržet, pokud vstane v 5:-)
@evulkanov U nás když jde malá spát později stejně vstává v 6, tak že být tebou jsem ráda, že máš večer klídeček
No, hlavne, když tchyne začne s tím, jak vidí už ted na zahrádkách u hospod maminy s kočáry ještě v 9 večer a jak je to prima, že si aspoň může taky posedět třeba na pivku a tak, tak se mi ježí chlupy. když jsem jí řekla, že to já bych u v 9 chtěla mít klid, tak nevěděla, co na to říct…:-) takže mi ani tak nevadí to večerní spaní, ale to ranní vstávání - ale nějak násilně mu to nechci měnit. nehledě na to, že když jde opravdu později, tak vstává ještě dřív než normál
ale díky za příspěvky - už jsem si připadala, že v 9 měs. aby chodil spát po 18.hodině, tak jsem nějaká vadná ![]()
Tak já mám teprve téměř 4 měsíčního, ale u něj prodloužení nespaní večer nehrozí, v 7 je hotovej, jdem koupat, najíst, v 19:30 spí..vstává cca v 6:30 - 7:30, ale dnes byl už akční od 6ti..viděl venku sluníčko, začal brebentit, docela umí už pištět
, ale taky jsem dělala mrtvýho brouka, vstala jsem v 7, vytáhla ho z postýlky… a jak byl už zase unavenej, tak mi ted opět usnul..ale to je mi na nic, už jsem vzbuzena, peru, snídám ![]()
Jinak teda osobně mě opravdu vyhovuje, když chodí spát v 19:30, ten klid pak večer, pokecáme s mužem, kouknem na tv..ideální by bylo, kdyby spal 19:30 - 7:30 každý den, to by byla pohoda ![]()
@evulkanov
nas prcek chodi pravidelne asi od 3 mesicu spat po 10 vecer a vstava po 8 rano. ja bych to zase klidne posunula o hodku driv, ale nedari se.
nam to ale celkem vyhovuje, manzel chodi domu z prace az po 8 vecer a do prace pred 10 rano, takze my mame proste celkove posunuty rezim. hlavne ja jsem rada, ze uz vic jak pulroku spis celou noc v kuse, takze do toho nechci moc rypat ![]()
kazdopadne jak s tim pohnout moc netusim, ja myslim, ze se to v nasem pripade trochu zmeni, az bude spat jenom jednou denne.
@evulkanov Myslím si, že si to každý dítě upraví samo. Do pul roku mi chodil spávat mezi 21-22 h a vstával mezi 5-6h, pak ještě max. na hodinu usnul, teď má 10 měsíců. Chdí spát mezi 18-19h a vstává mezi 5-6h, hodinu je vzhůru, to si ho dám k sobě do postele a ještě na hodinu usne. Dneska vstával v 6,vzhůru byl 1,5 h a teď zas spinká ![]()
Myslím, že to nejde. Můžeš sice zkusit třeba týden udržovat večer syna déle vzhůru a asi bys ranní vstávání tak o půl hodinky posunula. Ale tipuju, že by se celkově doba spaní zkrátila, to znamená třeba za hodinové posunutí večer bys měla 20 -30 minut ráno delší spaní. To mám vypozorované u dětí. První syn to měl jako u vás, vstávali jsme v 4,30, v zimě spíš po páté. Asi do dvou let. Samozřejmě večer postupně prodlužoval, ale vstával pořád tak. Největší změna nastala až mezi 3 - 4 rokem, spát chodí v 22 - 22,30 a vstává tak v 6,30, možná kdyby ho nevzbudil bratříček, tak by spal i do sedmi
Ale odpoledne ještě většinou spí.
@evulkanov Obávám se, že to nejde. Pokud jsi to zkusila večer natáhnout, a nezabralo, tak asi recept není. Některé děti jsou prostě ranní ptáčata…
Abych Tě uklidnila, mám jenom jedno: chce to čas. Naše malá si přeštelovává spaní vždycky jednou za pár měsíců, teď třeba je to tak, že zatímco dřív vstávala kolem sedmé (což bylo fajn, aspoň ještě ráno viděla tatínka před odchodem do práce), poslední dny spí do osmi… Čili nezoufej, ono se to upraví
A když ne, no tak se holt přeštěluješ Ty.
PS: Jinak jako motivační slogan doporučuju si uvědomit, že malej spí cca 11 hodin v kuse. Co by za to hodně maminek dalo (v devíti měsících dcery třeba já - sice byla v pelechu od 9 do 7, ale cca po 2h jsem kojila…).
Já řešila opačný problém, malý chodil spát kolem 22:00, ale zato spal celou noc a vstával okolo 7:00. Mně zase každý říkal, že by měl mít nějaký režim dřívějšího spánku, takže my zase najeli na režim spánek okolo 19:00-20:00, což se nám podařilo (přes den spí 1× denně a tím, že jsme hodně na zahradě, tak se unaví), ale zase vstává okolo 3:00
sice si vypije mlíčko a spí dál, ale i tak je to pro mě hrůza
tak nevím, co bylo lepší pro něj (i pro mě)
![]()
@karolina_a_betuska jj, za to jsem ráda… od 3 mesiců do půl roku mi totiž vůbec nespal a budil se co hodinu a ukonejsilo ho jen prso, takze to byl fak zahul a nechapu, jak jsem to mohla zvladnout:-D takze jsem ted rada za toto.. ale jak tak čtu, změnit to moc nejde, tak to nebudu hrotit
budem holt ranní ptáčata;-)
@Zuzlounek me totiz deptaly ty kecy okolo, že je pomalu léto a že bych ho mela začít dávat spát později a bla bla… a v zime bych zas slýchávala naopak…takže okolí (zejména rodiče a tchánovce) vypouštím a děláme si to po svém…
Ať dcera večer usnula v 18hod. nebo ve 22 hod., tak stejně ráno vstávala v 6.