Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Mám 5 měs. syna a ten mi už cca po konci 6nedělí řestal skoro úplně spát ve dne
Trochu jsem to podchytila a už mi pak spal 2-3 denně po půl hoďce.
Otázkou tedy je, jestli nějak můžu ovlivnit délku spánku a jak ![]()
Přijde mi totiž, že když se po tý půlhoďce vzbudí, že by ještě spal, ale už mu to nejde usnout a já se můžu rozkrájet a stejnak už nezabere. Podotýkám, že je zvyklý usínat u prsa. Někde jsem četla, že dítě zabalej pevně do pleny, aby se nebudilo ručičkama, tak jsem to teď zkusila a uvidím, zda to bude slavit úspěch ![]()
Děkuji za rady
Nám bez zavinutí malý nespal vůbec - maximálně 20 minut a byl vzhůru a už nezabral. Pak byl ufňukaný, přetažený a nemohl usnout.. Zavinutý spinká tak 2-3 hodinky v kuse.. Ale je tedy teprve třítýdenní - ovšem bez zavinovačky by to s ním nešlo ta mu krásně vyhovuje ![]()
@Elenaa u nás se spánek zlepšit po tom co jsem zrušila usínání u prsa a ještě víc, když jsem zrušila druhý spánek přes den. Do roka mi spal tak dvakrát až třikrát po půl hodině. Po roce jsme zavedli jeden spánek a spí klidně dvě, někdy i tři hodiny.
@Aspera Nj,ono se to lehce řekne, zrušit usínání u prsa, ale když on jinak prostě neusne, jde taky dost o to, že mi nechce dudlíka a to mám doma snad už všechny druhy a tvary a prostě nic a to mu ho můžu nabízet do aleluja a stejnak si nevezme
U toho prsa se právě uklidní a pak spokojeně usne, ale právě, že jen na tu půlhoďku ![]()
@Almira-Alm Nj,to mě jako úplný mimčo spal krásně, tak 3 hoďky v kuse určitě, ale právě, že jen pár týdnů a pak prd ![]()
@Elenaa Zkusila bych zavinovačku a dávat do postýlky zavinutého ale alespoň v polospánku, aby to věděl.. On usne u prsa, ty ho dáš do postýlky, on se na chvilku probere a zjistí, že už u prsa není a to se mu samozřejmě nelíbí - jinak by zase usnul.. Tak ho dávej do postýlky, aby o tom věděl a třeba ho jen hlaď nebo tak
Snadno se to říká já vím ![]()
@Elenaa píše:
Ahoj holky,
Mám 5 měs. syna a ten mi už cca po konci 6nedělí řestal skoro úplně spát ve dneTrochu jsem to podchytila a už mi pak spal 2-3 denně po půl hoďce.
Otázkou tedy je, jestli nějak můžu ovlivnit délku spánku a jak
Přijde mi totiž, že když se po tý půlhoďce vzbudí, že by ještě spal, ale už mu to nejde usnout a já se můžu rozkrájet a stejnak už nezabere. Podotýkám, že je zvyklý usínat u prsa. Někde jsem četla, že dítě zabalej pevně do pleny, aby se nebudilo ručičkama, tak jsem to teď zkusila a uvidím, zda to bude slavit úspěch
Děkuji za rady
Svoji dceru na noc balím napevno do zavinovačky (ručičky dovnitř), spí jako dudek 7 hodin. Přes den napevno nebalím, nemá se to dělat často…
Nas mladej v tomhle obdobi pres den taky skoro nespal - spal celou noc, tak proc spat ve dne, ze?
Zmenilo se to, az kdyz se zacal vic hybat, takze ho to unavilo…
Mám skoro 4 měsíčního chlapečka a v noci mi spí krásně, večer usína většinou sám v postýlce. Přes den buď v kočáru a nebo ho balím do zavinovačky a uhoupu ho na balonu
).
Buď ráda, ze spí v noci. Ten můj 5-ti měsíční darebák spí blbě v noci a přes den taky tak 3-4 x půl hodiny za den. Ze bych mu zrušila jedno denní spaní nepřichází v úvahu, protože to proste nevydrží a usne i na rameni. Dudlik k usinani potřebuje, ale musela jsem ho na něj naučit. Máčela jsem mu ho ve fenyklovem čaji a zvykl si na něj.
@Elenaa byli jsme na tom stejně. V tomto období to měl malej dotažené do dokonalosti a spal přes den pouze u prsa, takže jsem seděla po dobu spánku u TV nebo PC nebo knížky a malej chrněl. Běda jak jsem ho zkusila odpojit, v tu ránu vzhůru. Pak jsem mohla aspoň odejít a jít si něco dělat, to už byl úspěch.
V noci spal u mě v posteli, do postýlky se přendat nenechal.
Až jsem se naštvala a prostě prso jsem na usnutí nedala. Sice nějakou dobu plakal, ale za čas se nechal uklidnit a teď usíná u sebe v postýlce jak odpoledne tak v noci a v pohodě.
@Almira-Alm No,zní to opravdu hezky, ale já můžu dát malýho do postýlky spát nejdřív, když je úplně tuhej, jinak prostě sám v postýlce neusne. Zkoušela jsem to několikrát, ale bez výsledků, vždy se probral úplně a začal řev a spát nešel nakonec vůbec, takže tímhle bych si spíš přihoršila ještě. Každý dítě je holt jiný, no ![]()
@krokodylka No,to malej se hejbe už nějakej ten měsíc, jako ďas a vypadá to, že mám zřejmě nějaký energymlíko, protože opravdu na to kolik nadělá pohybu za ten den a to se fakt teda nezastaví, tak spí málo ![]()
@Aspera To my to máme trošku jinak.Usne u prsa, ale jak vidím, že už nedudlá a nepije, tak prso vezmu, ale nechám si ho v náručí, dokud opravdu není tuhej a pak ho odnesu do postýlky a tam normálně spí, jen ale tu půl hoďku, no ![]()
@Ijaa Ha
Já jsem tu někde psala, že mi spí hezky v noci ![]()
Spával mi až 8h v kuse v noci, ale poslední dobou se budil každý 2 hodiny a měl i noc kdy to bylo každou hodinu
To je pak opravdu očistec
Teď mi začíná pomalu zase v noci dýl spát, ale jde to pozvolna, zatím je to tak po 3 hodinách, jsem zvědavá, kdy to dopracujem zase na těch 8h
jestli vůbec ![]()