jak povzbudit dítě....

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2612
31.8.05 10:10

jak povzbudit dítě....

Holky, nevím si rady…
Jak povzbudit dítě, aby se pro:,–(ilo? Nikdy jsem ju neprotěžovala, neochranovala opičí láskou, je jedináček zvyklý mít všechno pro sebe. Bohužel - je také diplomat. Doma dbáme na slušné „vychování“, pokud něco chce, tak se říká „prosím“, následně „děkuji“, atd. Vyžaduju slušné chování u stolu (je mi jedno, když zapatle sebe i okolí, ale ječet a pištět u jídla nebude :-), brblu jí, když piští v autě, atd.
Liduška přenáší stejný model chování i na ostatní děti. Holky, mě bylo včera normálně do pláče, když jsem ju viděla. Utíkala za stejně starou Verunkou a chtěla půjčit kolečka na písek. Neúnavně opakovala VERČO, POŠČAJ MĚ TO PROSÍM ŤA.., rukama u toho dělala „prosím“. Verunka přirozeně - NE NE NEEEE. Nakonec jsem milou Verunku nějak zabavila a Lída teda dostala vytoužené kolečka. Mě by normálně potěšilo, kdyby místo zoufalého PROSÍM..milou Verunku třískla a hračku jí sebrala (jasně že bych zakročila, ale připadalo by mi to normálnější, než to co dělá ted). Ona prostě nechápe, že v kolektivu stejně starých děcek se takto nepro:,–(í, resp to chápe, ale neumí to jinak. Hraje si většinou sama, mezi děti se ani moc nesnaží zapojit, nechá si všechno sebrat a naivně si myslí, že ostatní chápou systém „já ti půjčím toto a ty mi na oplátku půjčíš ono“…Mám pocit, že z ní roste zakřiknutý podivín - vhodný objekt k šikaně ve škole. Myslím že si nebudu fandit, když řeknu, že je nadměrně inteligentní a komunikativní, ale vážně bych byla radši, kdyby se v kolektivu chovala trošku adekvátněji ke svým 26 měsícům.
Jak ji povzbudit k tomu, aby byla trošku víc „akční“? Doma se prosazuje až moc, ale dělá mi zle pozorovat ten neštastný a nechápavý obličejík, když se snaží domluvit se s vrstevníky :-(

elda+lída

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
687
31.8.05 10:52

Ahoj Eldo!
Nevím, jaké aktivity s malou podnikáš, ale naší Sofince velmi prospělo, když jsme s ní začala chodit do mateřského klubu a na cvičení, skutečně pravidelný pobyt s dětmi a postupem času tím pádem s dětmi známými ji velice rychle naučil „jak na ně“.
S tím, že si i mezi dětmi hraje malá sama bych si starosti nedělala, ve dvou letech je ještě naprosto přirozené tzv. parelelní hraní. Dítěti se sice líbí přítomnost ostatních, ale ještě nedokáže rozvíjet společnou hru, to se začne naplno projevovat a uplatňovat v podstatě až okolo tří let. Samozřejmě každé dítě je jiné a u jedináčků je tohle markantnější. Sofinka byla stejná, ale mladší Mateo, tím že od narození nebyl sám nikdy, komunikuje a mezi dětmi se chová o poznání jinak.
Rozhodně bych si nedělala přílišné starosti, prostě bych malé zprostředkovala nějaký pravidelný kontakt s dětmi (mateřská centra, plavání, cvičení atd.) neje občasný na písečku, v parku, atp., prostě bych z toho udělala trochu rutinu a uvidíš, že časem si tvoje holčička dokáže „ubránit“ svoje místo pod sluncem.
Měj se,

Jindra + šelmičky + Překvápko (8 tt)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
510
31.8.05 11:44

Ahoj,
taky bych chodila co nejvíc mezi ostatní děti. Klidně i starší - to je taky rozdíl v chování. Uvidí, jak to mezi nimi chodí..........

Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
31.8.05 13:33

Ahoj Eldo,
buď vážně v klidu, ono se to samo určitě vyřeší. My máme skoro 17m holčinu a do cca minulého týdne jela přesně podle modelu - půjčím/půjč mě … to už ale téměř neplatí. Velice rychle odkoukala chování starších dětí (jen o 4-6m starší) a už se taky dokáže postrkovat a tahat o panenku jak čertík. Doma to nedělá - zatím - ale venku už ano. A nedej bože když jde o její oblíbenou hračku :) to je pak malá válka :lol:

nervy v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
31.8.05 14:24

Radíte dobře, ale problém je v tom, že Lída je mezi dětma dost, tak 2 krát do týdne - hřiště, návštěvy, plavání. Má 26 měsíců a chování ostatních prostě neokoukala. Sama se řídím heslem, že život je boj, takže ju v tom nechávám „máchat“ (nepůjčí ti to, musíš se s tím smířit, nebo si hračku vezmi a uvidíš, co na to ten druhý). Ale efekt nulový - je ustrašená a přehnaně diplomatická a pokud neuspěje, pak je neštastná jak šafářův dvoreček :-(

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
1.9.05 12:45

Eldo,
tohle ti sice taky nepomůže, ale… moje neteř je ten typ, co se zatvrdí v okamžiku kdy něco zakážeš, nebo se na ni houkne. Když se jí to vysvětlí - proč jo a proč ne - je OK. Zatím jsem ji nikdy neviděla se prát a myslím že to dělat ani nebude (maximálně se s námi kočkuje a lechtá). Ona totiž děti ukamenuje argumentama :D Teď jí je 5 let a ve školce je generálem, hned za učitelkama :lol:
Co si ji pamatuju, vždycky si nechala všechno sebrat a přesně jako tvoje zlatíčko nechápala, proč ji nechtějí děti nic půjčit, když si hezky řekne. Možná i proto zprvu nechtěla do školky, po 2-3 měsících se to zlomilo, našla své místo a teď je všude první.

měj se krásně a držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect