Jak přestat kojit?

Anonymni
18.6.09 15:23

Jak přestat kojit?

Ahojky,
potřebovala bych radu, jak přestat kojit.
Miminku je teprve pár týdnů, ale kojení je pro mě utrpení.
Vím, že zastánkyně kojení by mi tu udělaly přednášku, že si mám vyhledat laktační poradkyni, že mi pomůže, že na bolesti můžu používat kloboučky a podobně… To všechno vím, ale jsem rozhodnutá přestat kojit.
Proto prosím o radu, jak se takhle malé miminko dá odstavit, abych pokud možno o mlíko přišla postupně a nemusela řešit nějaký tablety na zastavení laktace a podobně.
 Díky

K.
  • Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3329
18.6.09 16:05

Ja bych ciste laicky zkusila nahradit postupne jedno kojeni za druhym umelym mlekem… Zacala bych tam, kde jsou kratsi intervaly (napr. pokud miminko pije v noci po 4 hodinach a pres den po dvou nebo trech,t ak bych poprve vynechala to jedno denni kojeni a nahradila o UM) a kazdy tyden bych vynechala dalsi, az by nic nezbylo. Ale to je jen moje teorie :nevim: urcite se najde nekdo zkusenejsi ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.6.09 16:09

To mě taky napadlo… jen třeba nevím právě jakou rychlost může člověk zvolit. Jestli dny, týdny nebo jak.
Samozřejmě, čím dřív by to bylo, tím líp

ZAKLÁDAJÍCÍ INKO

• Citovat
  • Upravit
1984
18.6.09 16:22

Inko: já jsem odstavovala až na 20 měsících,ale jak píše Hanucha.Prostě postupně,jenže ono je to jiný,když už mléko nepotřebujem a když ho ještě musíš dávat.Tak hlavně si bude muset zvyknout na flašku a jakej druh mléka ti bude pít.Náš právě nechtěl ani flašku ani umělý mléko :( A délka bude záležet,jak to bude mrňous zvládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
18.6.09 21:43

Inko , to mě mrzí, že je to takový běs :(

Asi bych nejdřív vyzkoušela, jestli si mimčo vezme flašku, Mates jí nechce ani omylem.

Jak psaly holky, postupně nahrazovat kojení UM, omezit se postupně v tekutinách - mlíčko se nebude mít z čeho dělat. Odstříkávat jen do úlevy, pokud mlíko zůstane dlouho v prsou, začnou se tam tvořit látky které zastaví laktaci . to nám řekla pediatrička v porodnici. Stáhnout si hodně napevno prsa. Studené obklady, někdo si dává i mraženou zeleninu v pytlíku jako obklad.

Neodsuzuju, jen mi to nedá, v čem je konkrétně problém? Máš rozkousané bradavky, nebo se bolestivě přisává samo o sobě? Mě to teď ještě před dvěma týdny bolelo jak sviň, když se přisál, fakt slzy v očích a mžitky před nima. Přestala jsem téměř kojit s kojopolštářem, kojím hodně v leže a srovnalo se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
18.6.09 23:30

Inko, neznam tebe ani duvody, ktere te vedou k takovemu rozhodnuti, ale neda mi to nerypnout - 9mesicu dite nosis a najednou ho chces mit co nejrychleji odstavene? Jak pisou holky - musi se postupne, aby vam to obema ublizilo co nejmin. Nejrychlejsi mi prijde metoda - co tri dny to jedno kojeni nahradit UM. To by te nemelo bolet… Pri frekvenci 7kojeni/den mi to vychazi na 21dni minimalne. Zacala bych „polednim“, pokracovala bych rannim a vecernim, pak bych nahradila nocni a „svacinova“.

Samozrejme, ze jsem 1000× za svoji kojici karieru nadavala, besnila, bulila, byla nestastna a rikala si, jak to UM krasne resi. UM pripravi kdokoli, maminka je nezavisla, vis, kolik prcek snedl a jestli ma hlad nebo jen vydira, atd. Nicmene dite je sice beh na dlouhou trat, ale vsechno rychle utece a mne neni jasne, proc a kam od neho/ni tak spechas…? Pohledem zpatky si myslim, ze ty dva roky stravovacich omezeni, nervu a bolavych, tezkych a vytahanych prsou staly za ten denni osobni kontakt s miminem. Nechces se zakousnout a terba to jeste zkusit? Mame je jen na chvili… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.6.09 09:22

Ahoj,

tak jak holky radili, postupně vynech jedno kojení a klidně po třech dnech, já to tak dělala, protože jsem musela skončit s kojením, ale já malýmu hned dala flašku a mléko jsem musela vylévat, protože beru antidepresiva a bylo mi doporučeno ihned přestat kojit (bohužel já musela odstříkávat, takže to bylo trochu složitější). Mléko se ztratilo do 14 dnů.
No myslím si, že je důležité aby byla spokojená maminka i miminko, takže já ti přeji abys byla zase šťastná a ikdyž bude mimčo na UM, tak se nic neděje, jen ta investice je šílená :roll:
Důležítý je ovšem výběr UM které bude mimču chutnat a jak rychle vezme dudlíka s flaškou, no pokud kojíš krátce, tak by to mělo být rychlé, mě vzal malej UM hned napoprvé, páč měl hlad (Nutrilon a z obyč flašky za 60,– kč) . Déle kojení děti tak do týdne a moc dlouho kojené děti dost často právě UM odmítají, ani se jim nedivím, vždyť MM je dobrota :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
19.6.09 09:45

Ahoj tak já se divím,mě i kdyby to bolelo sebevíc kojila bych,ale to je názor jen můj a snažila bych se to řešit jinak a ne hned odstavovat.Já mám opačný problém a ještě teď z toho mám špatný pocit.Zkus to ještě jednou přehodnotit a pokud se ti podaří uvidíš spokojenost na obou stranách.U tebe i u miminka.Já mám teď na zastavení laktace prášek Dostinex,nepřeji nikomu to co prožívám já.Prsa děsně nalitá,tvrdá jako kámen, bolestivá , že se nemůžu vůbec dotknout a natož si malého vzít do náručí a přitisknout.Někdy mi v nich tak strašně píchá jako když se mi tam zaráží velká jehla.A to jen kvůli tomu , že musím na operaci s ledvinou , jelikož v ní mám 3 velké kameny a koliky jsou častější a častější a já jsem k nepotřebě něco doma udělat natož se postarat o mé rarášky.
Já bych kojit nepřestávala,bála bych se rizika zánětu prsu , který mimochodem též dost bolí.Jak chceš nikoho nenutím,jen vím čím si teď procházím já a to jsem nechtěla,kdyby to šlo kojím dál.Rozhodni se , pouvažuj nad tím , řeš to a pokud ani to ti nepomůže ,potom uvažuj o ukončení kojení.Je fakt , že ten pocit mít dítě tak blízko sebe a mít s ním neuvěřitelný kontakt, ti jen tak někdo nevrátí.Už teď mám v očích slzy, když to píšu. :cry: :cry: :cry: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
19.6.09 10:36

ahoj,
také radím přestávat postupně, hlavně neodstříkávat úplně - jen trochu, aby se ulevilo.
A hlavně, několikrát napřed vyzkoušej UM, jestli to malý vůbec dlabe a jestli přijme flašku. Aby sis ho neodstavila a pak mu neměla co dát … :(
Jinak se také přikláním k tomu, abys to ještě zvážila. Když jsem začala kojit, STRAŠNĚ mně to bolelo a už jsem byla několikrát kousek před tím, abych ho odstavila… Nakonec se to nějak zlomilo, myslím okolo 3 měsíců a kojení je už pohodička.
Teď už bych taky klidně odstavovala, ale malý mi právě nesnáší všechna UM, která jsem mu zatím vyzkoušela. Alergii na bílkovinu kravského mléka asi nemá, ale má zřejmě jen citlivější žaludek - proto radím, důsledně to vyzkoušej a několikrát. První i druhou dávku Sunaru nám malý zdlábnul v pohodě, ale jakoukoliv další už zvrací.
Jinak nebudu ti popisovat, že to kojení je samozřejmě omezující - nemůžeš na dlouho od miminka. Ale někdy ty chvíle klidu a pohodičky, když se krmí, to je k nezaplacení. Zkus vydržet, ono se to upraví …
Držím palce, dej pak kdyžtak vědět, jak jste dopadli.

P.S.: Hodně mi pomohla laktační poradkyně, jak fyzicky radou s technikou, tak i psychicky (a to bylo tehdy o dost důležitější)

P.P.S: Nezapomeň, že UM je teda hóóódně drahá. Zákon schválnosti praví, že miminku bude chutnat jen to nejdražší na trhu :twisted: Co vím, tak investice (podle věku miminka a druhu UM), je klidně i 1500 za měsíc … A kdyby se nedej bože prokázala alergie na kravské mléko, tak to vyleze ještě víc :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.6.09 10:49

Teda, nerada to říkám, ale trochu jste mě nahlodaly :twisted:
OK, ještě popřemýšlím… slibuju…

ZAKLÁDAJÍCÍ INKO

• Citovat
  • Upravit
8297
19.6.09 12:27
Anonymni píše:
Teda, nerada to říkám, ale trochu jste mě nahlodaly :twisted:
OK, ještě popřemýšlím… slibuju…ZAKLÁDAJÍCÍ INKO

Inko , mám upřímnou radost, že to ještě tak úplně nevzdáváš :D Kdyby sis o tom někdy ještě chtěla popsat, případně nějakou přechytralou radu, tak ti určitě všechny rády odpovíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
19.6.09 13:37

Inko, ještě mne napadl jeden důvod, proč to ještě s kojením zkusit: Co jsem si tak všimla, tak dost miminek na UM má problém s váhou. To UM je totiž dost výživné a když nebudeš pečlivě dodržovat dávkování, tak může dost tloustnout. Je jasné, že to pak později vyběhá, ale u pediatra by sis asi vyslechla svoje … U kojení se tohle většinou nestává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.6.09 15:43

No já musím důrazně odporovat, miminka na UM právě NETLOUSTNOU !!!!! To ti řekne většina mamin co má miminko na UM, ono totiž není tak tučné jako MM. Všechny mé kamarádky právě mají dost oplácaná mimča, jelikož kojí a to naše je v normě i Mudra ho chválila a to už papká nenažraně příkrmy.
Jinak každé mimčo je individuální a nakonec vyhraje stejně dědičná tělesná idispozice :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
19.6.09 18:28
janinkacumacek píše:
No já musím důrazně odporovat, miminka na UM právě NETLOUSTNOU !!!!! To ti řekne většina mamin co má miminko na UM, ono totiž není tak tučné jako MM. Všechny mé kamarádky právě mají dost oplácaná mimča, jelikož kojí a to naše je v normě i Mudra ho chválila a to už papká nenažraně příkrmy.
Jinak každé mimčo je individuální a nakonec vyhraje stejně dědičná tělesná idispozice :lol:

Ok, uznávám, že o miminách na UM toho moc nevím, ale opravdu jsem to slyšela tak, jak jsem napsala … :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
19.6.09 18:39

Inko, já jsem odstavovala až ve dvou letech, ale v situaci, kdy malá moje mlíko chtěla, já mlíka měla na tři děti, ale už mi prostě přišla velká a taky jsme výhledově plánovali druhé. Největší problém (odmyslím-li finanční stránku, ale určitě počítáš s cca 2tis Kč měsíčně navíc) bylo to, že Anežka odmítala nejen jakékoliv UM, ale také jakýkoliv jiný způsob pití, takže krom MM mi nepila skoro nic. Ve dvou letech se tohle dá ale nahradit tím, že jí „mlíko“ dám v jiné formě - kaše, sýry.. a pití třeba polívkou atp. U miminka ne, to to mlíčko prostě pít musí.

Odstavovala jsem taky postupně, ubírala a ubírala (samozřejmě v té době nebyla Anežka jen na mlíku, takže to určitě bylo jednodušší). Končila jsem ze dne na den v době, kdy jsem kojila už jen obden.

Jinak já jsem určitě pro kojení, ale na druhou stranu jsem přesvědčená, že když to má být pro maminku utrpení a nervy, tak je rozhodně lepší to nehrotit. Záleží, co tě k tomu vede, a to je jen na tobě. Přeju to nejlepší rozhodnutí a hlavně, ať je to jen tvé rozhodnutí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová