Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,mam prosbu,chci varit fazole,ale jelikoz nejsem moc velka kucharka,potrebovala bych nejaky ten JEDNODUCHY recept
.Na internetu jsem nasla recepty,ale bohuzel byly dost komplikovane
,takze se obracim na vas. Nechci k tomu varit maso,nechci to peci ani jinak komplikovat-jde mi o prosty,zdravy a dobry recept.Dekuju moc za vase rady
.
Ahoj Bubo, nevím, zda je můj recept zdravý, ale je velmi jednoduchý. Fazole namočíš přes noc ve studené vodě. Pak vodu sliješ a dáš je do osolené vody a uvaříš do měkka. Uvařené fazole scedíš a na talíři promícháš s osmaženou na kostky nakrájenou anglickou slaninou a dochutíš trochou octa. Tento „salát“ se jí teplý a i když já fazole zrovna moc nemusím, tak je to rychlé, chutné a levné jídlo. Slanina by měla být osmažená do křupava a fazole na toto jídlo jsou nejlepší velké barevné fazole (my jim říkáme „becoky“ ) nebo jiné barevné fazole.
Pokud se odhodláš toto uvařit, pak přeji dobrou chuť.
Jana
My máme fazole oba s manželem moc rádi. Dělám recept podle prima vařečky, který nám moc chutná. Barevné fazole uvaříš s bobkovým listem(já je vařím v tlakáči, je to perfektně rychlé a nemusí se namáčet přes noc). 1 cibuli zpěníš na sádle, pak přisypu hladkou mouku, mletou papriku, osmažím, zaliju vodou, povařím. Do toho se dají měkké fazole, chvilku zas povařím, pak se dochutí solí a pepřem a na závěr se přidá 1 kysaná smetana. Těch fazolí psali 15 dkg, ale já to dávám od oka. Je to dobré. Prý se to jmenuje Valašské fazole.
No a moje mamka jenom uvařila v tlakáči fazole, pak je zahustila jíškou a přidala mlíko nebo ještě lépe sladkou smetanu, jo a vařila v tom kus špeku na vůni(stačí kůže).Jedli jsme to s chlebem a okurkou kyselou.
A ještě jeden recept jsou Bretaňské fazole. Zase uvaříš fazole, ale vaříš s kouskem uzeného na kostičky. Pak přidáš na kostky nakrájené kyselé okurky, kečup a zahustíš. Taky mňamka.
Jo a fazole by se podle mě měly solit až na konci vaření, aby nebyly tvrdé.
Ten fazolový salát taky nevypadá zle, asi ho vyzkoušíme.
Gabka
Jenom taková maličkost,
fazole by se měly vařit ve vodě, v které byly namočené, jinak slijete ten škrob, který fazole zahustí.
Kuchařky prosím o radu, dala jsem fazole namočit přes noc, a nakonec z toho byly tři noci, nějak jsem na ně zapomněla, byly teda celou dobu v ledničce, je to ještě jedlé když to dám vařit?
@marmelada78 nevím nevím, u mě po dvou dnech uvařené byli hrozně hořké. Když se machají moc zhořknout.
Zhořknou, když začínají klíčit (zásobní cukr se metabolizuje). Což se v lednici mohlo, ale nemuselo stát. Doporučuju slít (vyplaví se rozpustné látky včetně těch co způsobují nadýmání), vařit v osolené vodě do měkka, v průběhu vaření ochutnat jestli nejsou hořké.
Prosím o radu, po sklizni fazolí Becoků mi zůstalo spoustu zelených lusků této odrůdy. Nevíte někdo co s nimi??Lze je např. nakrájet, zamrazit a uvařit z nich omáčku? Máte někdo zkušenost???