Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj Hanko,
už jsem dlouho králíka neměla, ale vzpomínám si, že jsem ho pekla na zelenině ( podle chuti, co kdo má rád). Taky jsem ho dělala na paprice a smetaně, na česneku. Nic jiného mě nenapadá.
Věrka
Kdyz kralik tak se svickovou
Je to vyborne, plne zeleniny a tak je to vhodne pro deti.
Kralika orestujes na cibulce, pak ho upeces (pecu dve hodiny na 170 stupnu) s mrkvi, petrzeli a celerem - mozno pridat kousek speku, okoreni se beznym korenim a tymianem. Ja ho upeceny nechavam do druheho dne, pak zeleninu rozmixuju, zahustim moukou a zjemnim smetanou. Mnam. A z jednoho kralika mas na dve varky (pecu jen pulku) a naji se spousta lidi. A navic je to vazne super.
Jo a z kralika je vyborna cina, ale me se nikdy nechce ho vykostovat, to je ta svickova jednodussi.
Lesina
variace na svíčkovou - králíka přes noc naložíš v HALALI, pak to celé dohromady upečeš. Nenechávej naloženo dlouho, maso by pak bylo nahořklé - maximálně pár hodin. Podlévej - králík bude víceméně uvařený, ale má to tak být. Zeleninu rozmixuješ, klasicky zahustíš, dáš smetanu (mléko). My to maso obíráme od kosti a dáváme přímo do hrnce s omáčkou, ale není to nutné.
elda
Ahojky já dělám králíka takto:
Odříznu prsa a zadní nohy - z toho dělám řízky.
Zbytek potom jako svíčkovou. Na olej dám mrkem, celer a petržel - smažím dost dlouho, pak přidám cibulku. Zeleninu shrnu na kraje (uprostřed udělám důlek), tam vsypnu 2lžíce krystalu, nechám zkaramelizovat, promíchám a vliju 2lžíce octa. Pak přidám zbytek králíka, opeču na obou stranách, zaliju vodou, přidám klasické koření (bobkový list, nové koření a pepř), dusím do měka. Králíka oberu, zaleninu rozmixuju (dávám ji hodně, takže není třeba hustit moukou) a dochutím. Je to mňmka.
Vždycky jednou za čas máme králíčí víkend. Na tyto dvě jídla stačí kilový králík.
Radka a Kubíček
Ahoj holky, my králíka jíme často, rodiče pěstují
, tak máme domácí.
Také jsem točila dokola asi pět šest receptů.
Nedávno jsem dostala k svátku knížku KUCHAŘKA KRÁLÍK POKAŽDÉ JINAK od Aleny Doležalové. Je od vydavatelství DONA. Není to žádná bichle, ale je super, mohu jen doporučit! Stála 85,–.
Hezký den!! Ája
Ahoj, napíšu ti recept na králičí závitky, které máme moc rádi…nevím, jestli jsou vhodné pro děti, ale pro dospělého jsou určitě moc chutné…
Vykoštěné maso naklepeš, osolíš, opepříš a potřeš rozmačkaným česnekem. Pak potřeš hořčicí. Pokladeš slaninou nebo salámem, na to plátek cihly sýra, následuje nějaká zelenina - třeba kyselá okurka, kapie, nebo můžeš dát vajíčko. Někdy dávám dovnitř ještě zelenou petržel, je to pak barevnější na řezu. Celé to svážu nití, opeču v pekáčku na troše oleje, posypu cibulí a při obracení peču asi 1 a 1/2 hodiny. Dobrou chuť. Ziza.
neprihlasena Hanka1.
Holky dekuju moc, uplne se mi sbihaji sliny. Vyzkousim svickovou i nejakou omacku treba na paprice. A v poslednim cisle Marianne je i recept na klasickeho peceneho kralika, kde doporucuji ho pect zabaleneho slaninou a na max.170 stupnu 3 hodiny a diky tomu se to maso nevysusi. Je to recept sefkuchare restauraci Ambiente a tam jsem kralika mela a byl vyborny.
Lesino, Halali mam pocit, ze je to nalozena smes na svickovou - mrkev, petrzel a celer v nalevu ve sklenicich neco podobneho jako Moravanka.
A pak jsem videla i normalne mrazenou smes na svickovou tak se po ni zkusim podivat, prece jen i pro dceru mi prijde vhodnejsi mrazene nez nalozene…
Ahoj, my vsichni doma milujeme tzv. „rozmarneho kralika“.
Recept: Porce kralika zlehka osolim (nekdy ho i nalozim predem (vino, olej, rozmaryn, cibule a nekdy i treba petrzel, mrkev), pote na masle (s trochou olivoveho oleje) osmahnu do ruzova, zasypu rozmarynem (pulnapul cely a mlety, pozor s rozmarynem nekdy mene znamena vice
), trosku cibule, jeste trosku smazim, a paka bud podliju trochou sucheho vina, nebo pro deti vyvarem, a pak dusim a dusim az je uplne mekky. Idealni priloha je opeceny brambor, cele jidlo na zaver zdobim cerstvou petrzelkou. Je to i velmi vdecne a zaroven nenarocne jidlo pro navstevu, protze to vypada velmi „exlusivne“ ![]()
Jinak nas syn 15,5 mesice nejradeji kralika ala svickova, nebo na smetane, no proste s omackou
Jana
Pardon. Mozna je to jasne, ale mela jsem na mysli samozrejme suche bile vino…
J.
Ahojky holky,
super recepty, určitě někdy vyzkouším. Jinak my děláme králína „na divoko“: králíka posypu kořením „divočina“, dám do pekáčku na zeleninu (jako na svíčkovou + cibuli) a upeču. A k tomu br. knedlík a zelí. Manža tohle miluje a králíka „najinak“ moc nechce ![]()
Mmch. Jak je možný, že máte z jednoho králíka víc jídel????
Nám to stačí tak na oběd
![]()
Hezký večer. Katka
HALALI je směs zeleniny, jako na svíčkovou, ochucená. Vyrábí to tuším znojmo (ted až HAMÉ ?) a je to volně k dostání v potravinách - aspon na jižní moravě.
elda
Ahoj holky,
my máme taky přísun králíků od rodičů takže ho vařím dost často.Maso patří k nejzdravějším.
Většinou si králíka ho nejdřív rozporcuju. Na předku moc masa není tak z toho dělám vydatnou polévku - Do kastrolu dám vařit králičí předek, trochu osolím, přidám 3 kuličky nového koření.Po půl hodině vaření přidám na drobno pokrájenou kořenovou zeleninu a cibulku, nechám povařit tak 15 minut, pak vyndám králičí předek ven na obrání masa, mezitím do vývaru přidám pokrájený pórek a zavařím drobení (dělám si domácí z 1 vajíčka, trochy soli a hrubé mouky, vypracuju těsto které pak strouhám na jemném struhadle), přidám obrané maso a ještě tak 10 minut povařím. Nakonec dochutím solí a nasypu posekanou čerstvou petrželku. A hotovo! Synek jí má moc rád ![]()
Zadní nohy většinou vykostím na řízečky nebo je prošpikuju slaninou a peču na česneku a kořenové zelenině.
Kolem páteře je jemňoučké masíčko a dobře se odděluje od kostí, tak to si nechávám na minutky, třeba na čínu nebo na směs kterou pak plním placky, jakoby po mexicku.
Jinak mám taky tu knížku Králík stokrát jinak, tak tam je inspirace taky požehnaně. Myslím že v každé „obyčejné“ kuchařce ale taky:-) Tak ať se daří:-)
Opet neprihlasena Hanka1. Opisuju sem recept z posledniho cisla Marianne:
PECENY KRALIK NA CESNEKU (ceska klasika se sarmem stredomori)
od Oldricha Sahajdaka, sefkuchare retezce restaurantu Ambiente.
priprava 10 minut + 3 hodiny na peceni
pro 4 osoby
1 kralik o celkove vaze cca 2 kg
200g anglicke slaniny nakrajene
1 vetsi cibule najemno nakrajena
3-4 strouzky cesneku
1 lzicka oleje, sul a pepr na dochuceni
Dobrou chut a ja aspon vim co v nedeli varit… ![]()
Ahoj holky, poradte mi prosim nejake recepty na maso z kralika. Dceri je dva a ctvrt takze klidne jako klasicke jidlo i pro nas. Dlouho jsem totiz nemohla kralika sehnat a kdyz ho mam tak nevim co s nim
Akorat znam klasickej pristup upect ho, jinak nic…Treba uvarit z nej polivku nebo i jine omacky - rada se necham inspirovat. Diky predem.