Jak připsat manžela do katastru?

Anonymní
29.12.24 20:54

Jak připsat manžela do katastru?

S manželem jsme dlouho, ještě od svobodna mám dům, společně jsme ho dali dohromady.
Chtěla bych ho zapsat do katastru. Kde nejlépe stáhnout smlouvu? Na co si dát pozor?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41130
29.12.24 21:04
@Anonymní píše: Více

podle mě musíš napřed o ten dům rozšířit SJM a potom ten dokument s návrhem na vklad zaslat se všemi náležitostmi na katastr…zainvestuj do notáře, ten ti to sepíše a poradí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 21:10

@Keyllah za mě stačí darovací smlouva. Nechci, aby měl celou ideální polovinu.

• Citovat
  • Upravit
3098
29.12.24 21:11

My nemáme SJM (předmanželská smlouva), darem jsem nabyla nemovitost a polovinu darovací smlouvou převedla na manžela, toto jsme dodali na katastr. úřad s návrhem na vklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41130
29.12.24 21:12

aha, to jsi nenapsala, ale postup je podobný. Potřebuješ smlouvu na základě které nabude část té nemovitosti, pak návrh na vklad s kolkem atd…přílohy najdeš na netu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1707
29.12.24 22:08

Stačí sepsat darovací smlouvu na 1/2 domu. Vzory jsou na netu, není to složité… Na co si dát pozor??…Na manžela… dobře si to promysli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leopanda
29.12.24 22:39

Darovací smlouvu a pak návrh na vklad do katastru…ale dobře to promysli…pokud vztah jednou náhodou krachne, přijdeš o dům

• Citovat
  • Upravit
1133
30.12.24 09:52

Ty jo, po zkušenostech s dělením SJM bych tohle nikdy neudělala…rozmysli si to dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13165
30.12.24 10:54

OT - pokud máš dům z dědictví nebo formou daru - souhlasil by původní majitel s tím, že manželovi určitý podíl na nemovitosti daruješ?
Mám známé, kteří koupili dceři byt, protože neplánovaně otěhotněla, což bylo fajn, když se pak rozvedla. Po letech ho na ni přepsali. Dcera si zanedlouho po tom našla další pochybnou existenci. Byt prodala, za peníze koupila dům celkem daleko od původního místa, takže dítě v pubertě vytrhla z jeho prostředí. 1/2 domu patří jí a 1/2 tomu pánovi. Velká láska. Teď už je to její další manžel. Její dospělý studující potomek byl několikrát hospitalizován v PL a doporučení odborníků je změnit prostředí, protože dle nich je domácí prostředí pro onoho mladíka toxické. Prarodiče toho kluka velmi litují, že ten byt přepsali na dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.24 12:48

@Magical-eyes myslím, že po 20 letech vím, co od manžela čekat.

• Citovat
  • Upravit
13165
30.12.24 14:38

Tak to je dobře :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
30.12.24 14:44

to nemůžeš vědět nikdy… ;) ale chápu, že to opravoval a investoval, tak že se chceš podělit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
30.12.24 15:03

To se mi líbí že si tak věříte. Myslim ze u některých páru to tak je ze to poznají ze si mohou věřit. Ale určitě ne u všech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
30.12.24 15:31

@Marcela281 No já nevěřím úplně v žádný pár, nikdy nevíš co se můžeš stát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
30.12.24 16:15
@ruzovasrnka píše: Více

přesně. chtela jsem napsat „nedělej to“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová