Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Píšeš, že přes den usne na 4 hodiny v kuse. Tak si jdi vždycky aspoň na hodinku, dvě natáhnout a trochu dospat tu noc ne ![]()
@karkarka já ji chápu, že je unavená. Mně by se taky v noci nechtělo co 3 hodiny dělat lahev Sunaru, čekat než ji dítě vypije. Pokud na to nebyla zvyklá, tak to chápu, že to unaví. Navíc pokud čteš jak děti na UM spí klidně celou noc už od šestinedělí, atd… Ne všechny že;) nejsme stejný. Ale je hloupost se snažit takhle malé dítě natahovat, atd… Bohužel do vybrané skupiny nepatří a je fajn najít jiný systém spánku ( třeba to střídání s partnerem ).
@Barevné klubíčko já pochopila, že dá 4 hodiny bez jídla přes den, ne spánku.
@anavi13 píše:
To je krásný na takto malé miminko. S tím hnout nejde. Je naprosto normální, že takto vstává. Pomoct ti může jedině manžel, že tě nechá dospat.
@martina.se u nás od čtyřuž se to děje dva měsíce a v noci je aspoň co hodinu vzhůru
Naše mladá vstává poslední týden klidně v 1 v noci a pak vraní do 5 do rána.. rostou ji zuby, stojí to za to. Spánek je pro srabi, říkala
k tomu má režim přesně opačný než starší, co chodí spát po o
![]()
@citlivaduse tak tak. My dnes budíček až v pět
ale včera šel spát později skrz čerty. V noci samozřejmě dvakrát patnáct minut vzhůru. To byla, ale fakt pěkná noc. Já mám třetí dítě, takže pro mě toto není žádná novinka. První spal úplně stejně. Třetí aspoň spí celkem dost přes den ( já si sice lehnout nemůžu, ale mám aspoň klid). Každopádně nejnáročnější období kolem toho čtvrtého měsíce si myslím máme za sebou. To bylo peklíčko a dva zuby venku
ale dokud si to člověk nezažije sám, tak prostě neví jaké je to mít mimimko. Mě ta únava u všech dětí překvapila jak umí být hrozná. Ale je pravda, že s každým dalším dítětem se to zvládá líp..
@martina.se jo s těmi dalšími dětmi je to teprve sranda
miminko v pět usne a starší vstávají
to znám
u nás se teda už po obědě nespí hodně dlouho. Naše děti ten spánek úplně nemusí ![]()
@anavi13 Starsi byl taky stejný. Ja bych si teoreticky mohla zdrimnout pres den s miminem, starší je ve skole, ale nedělám to. Spi pres den většinou 15 minut, někdy 10, někdy si to protáhne na 20, ale většinou ani nestihnu usnout. Ale ten spánek se ještě může tolikrát změnit. U staršího se to v roce zlepšilo po zrušení nočního kojení, tak věřím, že to bude podobné ![]()
@anavi13 píše:
@martina.se jo s těmi dalšími dětmi je to teprve srandamiminko v pět usne a starší vstávají
to znám
u nás se teda už po obědě nespí hodně dlouho. Naše děti ten spánek úplně nemusí
Naše mladá spí 9-11 jen venku v kočáru, mladý cca 12-15, v posteli, ona pak 16-17 a opět jen kočár
v noci oba na přeskáčku vzdychají, funí, hekaji atd. Prostě radosti
do toho u mladé zuby, nebo se prostě třeba i půlnoci rozhodne, že stačilo
![]()
Já moc nechápu to prudění typu „z čeho jsi tak unavená“ nebo „bude hůř“
Jako proč? Vždyť zakladatelka je sotva po šestinedělí, to je pochopitelný, že je celkově vyřízená a ten přerušovanej spánek jistě není jedinej důvod.
Zakladatelko, vydrž, bude líp. Ale krmení bych teda prckovi neupírala, na to je ještě fakt malej. To krmení sedmkrát denně (při UM) je v tomhle věku asi takovej standard.
@citlivaduse jo takové krátké spánky přes den měl nejstarší. To prostě je tak na to uvařit si kafe a dát nohy nahoru. Já se tak snažím jeden spánek prolenošit. Usnout také nestíhám. Ale ono se to časem zlepší
jsem zvědavá kdy ![]()
@anavi13 Tak to jsi dobrá, že si aspoň hodíš nohy nahoru
Ja si vzdy udělám kafe, jenže než si k němu sednu, tak ještě poklidim tohle a tamto, nakonec to vzdy dopadne, ze jedu jak fretka a na kafe zapomenu ![]()
@citlivaduse píše:
@anavi13 Tak to jsi dobrá, že si aspoň hodíš nohy nahoruJa si vzdy udělám kafe, jenže než si k němu sednu, tak ještě poklidim tohle a tamto, nakonec to vzdy dopadne, ze jedu jak fretka a na kafe zapomenu
Mám to stejně. Vidina něco udělat v klidu bez asistence a neustálého obíhání k dětem mi vlévá do žil nevídanou energii a využívám ten krátký vzácný čas na maximum ![]()
@Dadda8 Maly je pres den v podstatě neodlozitelny, takže musím využít každou minutu, co spi, na maximum. A stejně mam porad doma tolik restu, i když se cely den opravdu nezastavim.
@citlivaduse mě to tak naučil už první syn. Ono takto na sto procent nejde fungovat pořád. Takže teď má syn tři, čtyři spánky přes den a jeden prostě využiji na kafe. Samozřejmě, že něco i udělám nebo plním požadavky starších dětí, ale aspoň ten pokus o ten odpočinek tam je. Syn je sice neodložitelný, ale třeba úplně brzo ráno se s ním něco udělat dá. Položím ho třeba v koupelně na zem, dám mu hračky a pět minut mi vydrží třeba než umyji rychle koupelnu. Nebo je holt v ruce a dělám vše s ním. Ale je to o nervy někdy 🤣 každopádně se taky zastavím až večer. To padám na ústa už v šest ![]()
A myslíš, že miminko se v noci budí kvůli hladu…miminko Tě volá, potřebuje pomazlit, přebalit, nakrmit…druhá dcerka má ted 2,5 měsíce a kojím a přebaluju několikrát za noc, je to normalni a bude se to měnit a brzy jeste přibudou zuby