Jak publikovat?

6.2.13 14:56

Jak publikovat?

Dobré odpoledne, chtěla bych se prosím zeptat, zda někdo nemáte nějaké zkušenosti s publikováním článku.
Studuji na VŠ a jak to tak bývá, psala jsem seminární práci ;). Hledala jsem k ní materiály a informace a zjistila jsem, že k tomu tématu není moc materiálů. Nějak jsem se s tím poprala a teď mě napadlo, poskytnout onu práci časopisu, který se daným tématem zabývá.
Vůbec ale nevím, jak se to dělá, jak to probíhá. Nějak se tam stydím napsat, proto bych se nejdřív chtěla zeptat tady, zda se najde někdo, kdo již nějaký článek publikoval a co to obnášelo.
Předem moc děkuji za rady :kytka: :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ncc1701
6.2.13 15:01

Nepublikovala jsem zrovna odborný články, ale zavolala jsem do onoho periodika, popsala kauzu a nabídla článek. Pak jsme se sešli osobně a až pak publikovali. Rozhodně nic neposílej předem.

• Citovat
  • Upravit
30937
6.2.13 15:01

A o jaky casopis se jedna, cesky, zahranicni? Ty zahranicni maji vetsinou webove rozhrani, pres ktere se clanek vklada, zvlast obzazky, tabulky apod. I ceske casopisy maji nejakou formu, ve ktery chteji clanek mit. Napr. dvojite radkovani, aby mel oponent kam psat poznamky. Podivala bych se na ty stranky casopisu a bud to tam bude a nebo se zeptat mailem. Pripadne jiz hotovy clanek poslat mailem do redakce, neni na tom nic divneho :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
6.2.13 15:11

Ahoj, publikuji v casopisech o bydleni. Tam to funguje tak, ze napises do redakce (nejlepe sefredaktorovi, kontakt na webu nebo v danem casopisu) a nabidnes mu clanek. Zalezi jeste na tom, zda to chces jen pro sve renome nebo za penize. Potrebujes k tomu foto v tiskove kvalite a text, oni si to zalamou kdyztak sami. Nekdo chce i kratke predstaveni autora, ale to se s tebou domluvi. Takze musis napsat kratky dopis, poslat do redakce a pockat, zda se jim tema hodi. Nekdy maji na webu (jinak interne) redakcni plan tak na rok dopredu a nemusi se jim to zrovna hned hodit. Nekdy je to zaujme a chteji dalsi clanky. Jinak cena (placena) redaktora byva cca 500Kc za normostranu, coz je cca 1800 znaku textu vcetne mezer, ale zalezi na renome autora. Jeste muzes zkusit ziskat kontakt na vhodnou redakci ze skoly, jestli s nejakou redakci uz nespolupracuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.2.13 15:16

Díky. Já vím, že z toho možná dělám vědu :oops:.
Jedná se o český časopis. Požadavky jsem nikde nenašla. Určitě bych tam nejdřív napsala, než bych něco poslala.
Ale jako nevím, jestli z toho mám článek udělat já nebo si s tím pak už v redakci poradí sami. Mám to jako úplně klasickou seminárku s úvodem, obsahem, závěrem.
Edit: peníze za to nechci, ani slávu :lol:, jen mě to prostě napadlo, že jsem našla málo materiálů a když jsem si s tím dala práci, tak aby to třeba zase někomu dalšímu posloužilo.

Příspěvek upraven 06.02.13 v 15:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
6.2.13 15:18

A bylo by to do odborneho (vedeckeho) casopisu nebo to casopisu typu Dum a byt? Pokud do toho prvniho, tak clanek udelat urcite sama. S tim druhym zkusenosti nemam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.2.13 15:24

@Cuddy je to časopis o určitém, dost specifickém zájmu. Ale to už by mi asi opravdu řekli oni, jak to požadují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
6.2.13 15:26

Neboj, oni by neotiskli všechno, přečtou si to a vyzvou tě k úpravě textu, řeknou ti, co a jak… Bez editora jsem psala snad jen pro libimseti :-))))

• Citovat
  • Upravit
465
6.2.13 15:27

Ahoj, já jsem učila před mateřskou na VŠ a pokud už máš vybraný časopis, tak tam určitě musí být někde napsány podmínky. Záleží, co od toho čekáš, jestli chceš, aby to bylo pro odbornou veřejnost nebo pro laiky, od toho se pak odvíjí i typy těch časopisů, recenzní řízení, v některých dokonce chtějí poplatky za publikování…když tak napiš SZ a poradím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
6.2.13 15:33

Není to nic světoborného, píšu odborné články do několika kynologických časopisů a jak píšou holky, někde chtějí krátký stučný dopis o samotném autorovi, příp. odkaz na jeho web, někam je potřeba posílat texty meilem, někam do připravených šablon na webu daného časopisu, opravdu jak kde… a jak se říká, líná huba, holé neštěstí… za zeptání nebo napsání do rdakce nic nedáš a alespoň dostaneš nějaké info o tom, co bys tedy měla udělat pro to, aby byla tvoje práce otištěna a zveřejněna, tak držím palce ať to vyjde a ať tě lidi čtou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
6.2.13 15:47

Urcite tam napis a uvidis, co po tobe budou chtit za pripadne upravy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.2.13 16:51

Děkuji za reakce, tak jsem se odhodlala a napsala tam, tak uvidím. Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1986
23.6.14 09:26

@Lucka_ova Ahoj, a nevíš prosím, jak probíhá recenzní řízení při publikování v odborném časopise? Na co si má člověk dát pozor a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
23.6.14 10:37

@Rolin V jakem oboru chces publikovat? Co pisu nize plati pro biologii/medicinu/prirodni vedy.

Obecne bych rekla, ze je dobre si zvolit tematicky vhodny zurnal. Pokud publikujes poprve, tak se klidne porad s nekym zkusenejsim. Zurnaly maji svoje webovky, kde se daji najit informace pro autory co se tyce pozadovaneho formatu, pripadnych poplatku, tabulek a obrazku, atd., ale to asi vis. V prestiznejsich casopisech maji sito, kde se v prvnim kole rozhoduje zda clanek vubec projde do recenzniho rizeni. V tech nejlepsich casopisech jako je Nature nebo Science odpadne velka vetsina clanku uz v tomto prvnim kole (ale hadam, ze tak vysoko asi nemiris :) ). Pokud tvuj clanek projde timto prvnim kolem, poslou ho k recenzi odbornikum na dane tema (vetsinou jsou 2-3) a ti se k nemu anonymne vyjadri a kazdy z nich napise verdikt zda clanek doporucuji/nedoporucuji k publikaci, pripadne doporucuji, ale s podstatnymi ci mene podstatnymi upravami. Editor pak rozhodne na zaklade jejich nazoru. Je mozne, ze budou vyzadovat dodatecne pokusy, atd. Dej si urcite pozor na dokonalou anglictinu, jde-li o mezinarodni casopis, nikdo to za tebe opravovat nebude a vyradis se tak predem. Mas-li v tomto smeru nedostatky, radeji to napred nechej precist rodilym mluvcim. Taky pozor na kvalitu obrazku. Jinak uz nevim co bych ti poradila, kdyz tak napis blizsi otazky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1986
23.6.14 10:49

@magistra K Je to humanitní obor (právo), ale i tak díky :kytka:, zatím chci začít v českém časopise (dívala jsem se na jejich webové stránky, kde jsou základní informace - požadovaný rozsah, písmo apod.), ale nějak si ještě nevěřím na ty recenzované, tak mě zajímá, jak to funguje v praxi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová