Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte,
mám problém s tím, že přítel hrozně chrápe a já nemohu spát. Používám špunty do uší, ale i když je mám, tak mi někdy během spaní třeba jeden špunt vypadne a třeba ve dvě hodiny ráno mě probudí to chrápání a to jsem tak rozespalá, že nemám žádnou chuť si špunt opět nasadit. Taky to není nic příjemného, když večer jsem hrozně unavená z denních starostí a nejraději bych hned zalehla do postele, ale uvědomím si, že mě čeká nasazování špuntů… je to prostě únavné.
Také jsem spala ve vedlejším pokoji, ale přítel chrápe tak moc, že ani ta zeď nepomáhá😭 a když mi vypadne ten špunt, tak se stejně probudím.
Zažili jste něco podobného? Jak jste to vyřešili?
Možná je to tím, že si ty špunty holt nejsem schopná správně nasadit. Máte nějaké tipy, na které jste přišli, při nasazování špuntů?
Samozřejmě, že si je nasazuji podle návodu, ale stále se mi zdá, že na to nemohu přijít a furt mi v noci vypadávají…
Fakt mě tohle trápí, nevím si rady a chci se vyspat😭
Tohle je velmi náročná situace – ale řešit ji musí v první řadě tvůj partner. Jemu nevadí, že se v jeho blízkosti nevyspíš?
Ty se můžeš tak maximálně přestěhovat do jiného pokoje, pokud nenajdeš vyhovující špunty do uší… ![]()
Je to on, kdo by měl zahájit kolečko vyšetření - u praktického lékaře, na ORL a následně, dle jejich doporučení, zvážit další postup.
Jj, to víš, že zažila. A nejen s jedním partnerem… ![]()
Ale, podle mých vlastních zkušeností, na každého chlapa, zabírá něco úplně jinýho… ![]()
Tak třeba toho prvního, jsem vždycky tak trochu přidusila malým polštářkem. Ale samozřejmě, jen na několik vteřin… tam je to trochu riziko, že jo? ![]()
Toho druhého, jsem zase vzteky šťouchala loktem pod žebra, což se mi rovněž osvědčilo. ![]()
No a toho třetího, jsem už rovnou vyhodila z ložnice do obýváku. ![]()
Takže, nač se stresovat s nějakými špunty do uší? ![]()
Primarne to musi resit partner. Treba ve spankove laboratori. U nas jeden clen rodiny chrape tak, ze bydlet v byte, nevyspi se vsichni sousede okolo. Dalsi vec je hrozici spankova apnoe, pokud ji jeste nema. Pokud bych se kvuli partnerovi dlouhodobe nevyspala a on to nechtel resit, vazne bych uvazovala o rozchodu.
@BetyBětuška píše: Více
No pokud chrápe tak, že se nevyspis ani se špunty a ani ve vedlejším pokoji. Tak by s tím měl jít k lékaři a řešit to.
Jaké máš špunty, v lékárně moc velká nabídka není. Já jsem si ve specializovaném obchodě na internetu objednala takové balíček Kde bylo opravdu strašně moc druhů špuntů. A našla jsem takové které mi pasovaly, mám docela úzké zvukovody. To ovšem nemění nic na tom, že spát dlouhodobě se špunty je neúnosné. Já to třeba celou noc nevydržím mně to potom už bolí. Bohužel radu nemám, ale soucítím. Zažila jsem to pouze občasně a druhý den jsem to musela dospat hrůza.
@BetyBětuška píše: Více
Jestli chrápe tak moc, že ho slyšíš i ve vedlejší místnosti se špuntama v uších, tak by to měl řešit on. Můj chlap taky chrápe, ale ne tak že bych ho slyšela všude. I tak ale spíme odděleně, protože bych asi za chvilku skončila v base ![]()
Máme to stejně. Manžela jsem poslala k lékaři, tak by mělo jít příští týden. Jinak zatím spíme odděleně.
Řeš manžela, neřeš špunty. Existují volně prodejné léky, které chrápání alespoň trochu zmírní. Adenol kapky, třeba. Nebo se prodává takový klips na nos, jsou tam dva magnetky, to se skřípne jako piercing na nosní přepážku a, kupodivu, to docela funguje. Jinak, jestli má ty dýchací obtíže opravdu velké, je potřeba to začít léčit, protože časem to může vyústit v ošklivé komplikace. Brácha s tím byl na operaci, bylo to teda nepříjemné, ale od té doby má klid a konečně se vyspí on i manželka. Pokud jde o ty špunty, pozor na to, já jsem z nich dostala do ucha plíseň a bylo to na hodně dlouhé léčení. Tak je nezapomeň desinfikovat a udržovat v čistotě.
Operace měkkého patra ale i možná křivé nosní přepážky + spánková laboratoř
Mne chrape partnerka do ucha uz par rokov, takze nejaku skusenost mam - samozrejme vasa moze byt ina, chrapanie ma rozne priciny, priznaky a rozne moznosti riesenia…
1. Lieky z lekarke na chrapanie nemaju ziaden ucinok, navyse ked potom dam partnerke pusu tak mi brni jazyk/pery
2. Srandy do nosa taktiez nefunguju (mame plnu krabicu, silikonovych, plastovych, magnetickych, perforovanych, pevnych, ohybnych… - keby niekto chcel za postovne poslem
)
3. Dusenie som neskusal, mam ju rad a ak by som sa nahodou nechal uniest v noci… ![]()
4. Stuchanie pod rebra funguje perfektne, akurat sa nevyspime ani jeden potom, tak je na zvazenie co je lepsia varianta (bud budem protivny a nevyspaty ja, alebo obaja).
5. Operacia patra funguje, ale iba na cca pol roka, potom sa to vrati, proste genetiku neosalis
6. Schudnut mozes vzdy, ale potom ti zacnu rachotit kosti a to je mozno este horsie ako chrapanie ![]()
U apnoe (predchadzajuca partnerka, preco si len vyberam take problemove typy, uz som sa vela rokov nevyspal poriadne…) je to neriesitelne, tam funguje iba operacia, ale ta ma vplyv na hlas a partnerke sa pacilo ako spieva takze sa rozhodla neoperovat.
Kazdopadne je dolezite zistit ci sa jedna o apnoe alebo o chrapanie, nie vzdy musi byt vonkajsi prejav tak jednoznacny aby sa to dalo len tak laicky odhadnut.
Doporučuji mrknout na Dýchánky Rostislava Václavka na youtube. Zkus namotivovat partnera, aby se na to podíval - postupně může navyšovat kontrolní pauzu dechu a přejít na pomalé jemné dýchání nosem.
@arinecka píše: Více
Mam to stejne. Ja se odstěhovala do jineho pokoje. Uz je to vic jak 7let. A myslim, ze nam to zachranilo vztah. Protoze jsem nekdy mela fakt chut mu buď v noci ublizit, nebo se rozvest.
Kazdopadne jsme i za rozdelenych loznic zvladli v klidu počít.
A vlastne asi ani do budoucna nepremyslim, ze bych to menila. Ja chodim spat brzy a mam rada klid a ticho.. Muz zase rad ponocuje, čučí dlouho na tv… a rano brzy straší.. Kazdy mame jiny ten biorytmus, takze v tomhle uz mame radi to sve,,soukromi" ![]()