Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, mám dvě děti, dva a pů roku a deset měsíců. Mám tříletou variantu, až mladší budou 3, musím do prace. Nikdy jsem nepracovala, budu hledat místo, ale jak to děláte s dětmi? Pokud mi mladši vezmou (na soukromou ani chůvu mít nebudeme), tak budto budu pracovat od rána(třeba 6) a chodit dřív, nebo později a vracet se až večer. Manžel je hasič, pracuje jednou za tři dny 24 hod, ale dvě rána je mimo, takže budu děti vodit já. Přijde mi nereálné je dávat do školky třeba hned na půl 7, pokud takovou seženeme, museli by vstávat po 5 ráno. Bydlíme na vesnici, budeme vozit cca 15 minut autem. Jak jste to řešili vy? Šly jste třeba na polovočí úvazek? Já bych kvůli penězům chtěla na plnej, ale i když seženu školku s vhodnou otevírací dobou, přijde mi šílené dát děti najednou od rána do 5 večer do školky.
Pracuji na zkrácený úvazek s možností práce z domova (když jsou děti nemocné nebo i bez udání důvodu) podle potřeby.
Obě děti vodíme ráno do školky mezi 8-8.30, střídáme se s manželem podle potřeby.
Na plný úvazek bych to nezvládla - musela bych to řešit paní na vyzvedávání, k čemuž nejsem ochotna.
Na te vesnici nemas treba nejakou kamaradku, ktera by mohla mit tve deti, kdyz ty nemuzes jinak a manzel neni na prijmu? Kamaradka je sama, ma praci a jeste brigadu a hlida ji tata, celej ricnej sice, ale bez jeho pomoci by nemela ani na rohlik…
Vetsina rodicu to dela tak, ze se strida. Rano vodi jeden a vyzvedava druhy.
Kdyz to nejde, resi to bud chuva, babicka nebo zkraceny uvazek, nebo prace matky co nejblize skolce.
Kdyz manzel nemuze vest dite, nezbyva mi nez prijit do prace pozde nebo poprosit babicku( musim ji tam odvezt na hlidani, nebydli blizko a nemuze mi dite vyzvednout), protoze skolka zacina v dobe, kdy uz mam byt v praci. Nastesti se to nestava casto. Jinak bych to stejne nestihala, do prace dojizdim skoro hodinu, takze s normalni pracovni dobou nemam sanci dite stihnout rano odvest a odpoledne vyzvednout…
Kdybychom se nemohli stridat, asi bych to musela resit zkracenym uvazkem - nastesti by to u me asi slo.
Zůstala jsem sama. Měla jsem prác od 6 hod, malou jsem do jeslí vodívala pěšky před 6 tou, tety tam znaly mou situaci, byl to každodenní boj o minuty, za 10 šest mi jezdil autobus. Takže se halt všechno muselo přizpůsobit práci, abych vydělala a uživila nás. Malá chodívala spát v 18:30 večer, aby byla vyspaná. Zkrácený úvazek by mi nikdo nedal, za ty peníze bych v podstatě ani nemusela chodit do práce.
Děkuji. Babičky máme v jiném městě, obě pracující. Kamarádky takové, aby mi děcko ráno vypravovaly nemám. Manžel vždy jeden den pracuje a dva je doma, takže to nějak pujde, ale ten den co je 24 fodin v práci bude pěkně na prd…No nějak to dopadne, uvidíme. Dneska je to s prací bída, firemní školky ještě nic moc, o práci z domova si můžu nechat zdát… ![]()
Mám teda dítě jenom jedno, ale pracuji na směny, buď od 8 do 19 nebo od 9 do 20 a to včetně víkendů. Pokud mám od 8 vozí tatínek a vyzvedává. Pokud jdu od 9 vezu já a vyzvedává tatínek. Pokud mám volno veze tatínek a vyzvedávám já.
Mohla bych ho samozřejmě vozit i když mám od 8, ale to by musel syn zbytečně brzo vstávat…
No tak já do práce dojížděla(hodina cesty) na půl sedmou, tak jsem syna vodit nemohla, u nás ráno fungoval manžel a odpoledne já, s tím, že tam byl od půl sedmý (velice často jako první) do půl pátý ( někdy i jako poslední) a taky to šlo
A prace kratky/dlouhy tyden by treba nesla? Ja jsem sama a nastesti mi v praci dovolili kratsi pracovni dobu, ikdyz obcas se bez hlidani neobejdu a to resim kamaradkou.
Ja jsem si rikala, ze bych zkusila treba neco vyrabet a prodavat, ale nevim, jak moc jsi sikovna. Znama misto prace lita po brigadach a ruznych vypomocech v domacnosti.
@BohunkaP
Tak to máš štěstí, u nás zaměstnavatel (banka) dá částečný úvazek pouze maminám vracejícím se po rodičovské do práce, a to pouze na 2,3 měsíce (a to je zde považován za velmi vstřícného, co se tohoto týče). Pak standardní pracovní doba, případně směnování - práce do čtyř nebo do pěti. Druhá varianta je např. pro mě již průšvih, neb školky jsou do půl páté, žádné příbuzenstvo po ruce, chlap jezdí v šest domů…nezbývá tedy, než že začnu hledat paní na vyzvedávání vždy na dva týdny v měsíci. A že z toho nemám dobrý pocit. ![]()
A také jsem si celou dobu říkala, že bych nebyla ochotna na to přistoupit… člověk míní…
A když vodíte děti do školky už třeba na tu pl sedmou, event. dřív, jak snášejí vstávání? Moji spí tak do 8, takže budit je v 5 mi přijde šílené. V půl sedmé by to asi zvládli vstát, ale když vezmu snídani, vypravení, cestu…Tak to vidim na těch 5…To mi přijde šílené.
A když vodíte děti do školky už třeba na tu pl sedmou, event. dřív, jak snášejí vstávání? Moji spí tak do 8, takže budit je v 5 mi přijde šílené. V půl sedmé by to asi zvládli vstát, ale když vezmu snídani, vypravení, cestu…Tak to vidim na těch 5…To mi přijde šílené.
@Kulišanda
dobrej spam:-)
také nad tím přemýšlím - mladej se probouzí i půl hoďky, než začne být schopen čehokoli a dopravovat jej tam budu také na půd sedmou…bude holt chodit spát v sedm…ale je to mazec, neb pak z táty bude mít tak hoďku denně
…