Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mě hamiltonův hmat dělali v Nymburce v porodnici, přenášela jsem o 4 dny a nechtěla jsem jít na klasickou vyvolávačku, tak mi doktorka nabídla tohle. Předem mě upozornila, že to zabírá jen na někoho. Ruku do mě teda nezasouvala, jen prsty, trochu to zabolelo, ale nic hroznýho to nebylo. Doktorka mi říkala, že tam naruší jen nějakou blanku a to by mělo porod vyvolat. Po hmatu mě pustili domů a v 18hod mi začaly por. bolesti. ![]()
Mě ho dělali 2×, pokaždé to bolelo jako pra*e, nikdo mě neupozornil a k ničemu to nebylo:) Už bych si ho nenechala
Já mám jít za cca 2 týdny na kontrolu, ráda bych věděla už víc - mám hlavně novou lékařskou zprávu z očního, zase se mi zvýšil nitrooční tlak a dokonce mi hrozí dle příznaků odchlípení sítnice - tak zda třeba vyvolají (ale na to musím pak být otevřená), nebo udělají císař…Lékařka na očním mi říkala, že bych se měla „domluvit“ na nějaký 36-37.týden, pokud malý bude „dopečený“, zda by to urychlili - na oči nezabírají ani kapky a vidím rozmazaně (mám 4 dioptrie - ale je to kvůli tlaku).
Také mám problém s ledvinou, jak jí malej utiskuje - měla jsem 2× velmi intenzivní koliku s týdenní hospitalizací.
Je mi blbé na jednu stranu se lékařům zmínit, že se obávám o své zdraví (tohle zní sobecky - já vím) - ale na druhou stranu se děsím, kdy kolika zase přijde a navíc je mi ledvina prokazatelně ucpává. Viz oči - bolí mne z toho i hlava a dělá se mi špatně. Jen nechci, aby na mě koukal skrz prsty. ![]()
Mě ho taky dělala dr a pro změnu to vůbec nebolelo
a fungovalo, udělala to v úterý, ve st mi odcházela zátka a v noci z pátka na sobotu mi praskla voda
ale bylo to na domluvě, dr se ptala a já ji říkala, že se děsím přenášení a že slíbila, že mi Týnu popostrčí
taky se narodila přesně v termínu 40+0 ![]()
někde jsem četla, že to funguje jen když je všechno připravené - jak mrňous tak děloha a všechno kolem ![]()
Teď jsem 32.týden (takže čas mám, ale netrpělivě už řeším - chci vědět na čem jsem!) ![]()
Hm, to bych asi taky nějak řešila
já mám pro změnu hraniční tlak a bílkovinu v moči
tak doufám, že se to nebude dál zhoršovat a komplikovat a zdárně to dotáhneme někam ke konci a budeme oba v pořádku ![]()
@A.1993 tak popravdě koukání skrz prsty mě nikdy nezajímalo. Za tejden si nikdo nevzpomene, jak jsi vypadala, možná žes byla zajímavej případ kolik s indikací k sekci i kvůli problémům se sítnicí, ale asi ani to ne. Dokud bude blbé s lékařem jednat na rovinu, nevyhne se to tu deníkům a diskuzím „zpackaný porod a moje trvalé následky“. To na rovinu a v dobrém. Tvůj život za tebe nikdo neodžije, tak si sama musíš vydobýt, aby byl co nejkvalitnější, jak BLBÉ se zmínit, uf…No, k dotazu, u Hamiltona ruku po loket nemáš, jen prsty, ale většině holek nepomohl. A v tvém případě bych já jednoznačně chtěla sekci.
Já to zkusím, popř. mi prostě bude hamba, že pacientka se snaží si to naplánovat bez lékaře
…aby mi neřekl, že lékař je snad on a on nejlíp ví..takové lékaře mám nejraději, to potom mlčím.
Ale tu zprávu mám…řeknu mu to jak to cítím já. Víte co - já tu psala právě u těch problémů, které jsem měla předtím - než mě poprvé odvezli záchrankou s kolikou.
Dva dny předtím jsem byla v poradně - to co jsem jim zmínila, mi řekli, že je normální (nečůrat - mám víc pít, oteklost - prý normální, nevolnost - malej tlačí na žaludek…aj.) - nechala jsem to tedy být - ONI jsou lékaři. No a šup…pak jsem si pár dní poležela a ne jednou…
@A.1993 píše:
Já to zkusím, popř. mi prostě bude hamba, že pacientka se snaží si to naplánovat bez lékaře…aby mi neřekl, želékař je snad on a on nejlíp ví..takové lékaře mám nejraději, to potom mlčím.
Ale tu zprávu mám…řeknu mu to jak to cítím já. Víte co - já tu psala právě u těch problémů, které jsem měla předtím - než mě poprvé odvezli záchrankou s kolikou.
Dva dny předtím jsem byla v poradně - to co jsem jim zmínila, mi řekli, že je normální (nečůrat - mám víc pít, oteklost - prý normální, nevolnost - malej tlačí na žaludek…aj.) - nechala jsem to tedy být - ONI jsou lékaři. No a šup…pak jsem si pár dní poležela a ne jednou…
Ahaa, tak to vlastně s doktorama nemusíme vůbec mluvit, jak se cítíme, když oni to ví všecko nejlíp
. K úspěšné spolupráci je právě ale potřeba přesně a upřímně popsat bolesti, pocity, strachy, co bys preferovala… možná by tě nevezli s kolikou. Charakter bolesti je strašně individuální a ty se sebou žiješ celý život, abys věděla, že TEĎ je ti ale vážně už zle a jsi povinna to říct. Budeš potřebovat být zdravá pro dítě.
@A.1993 píše:
Teď jsem 32.týden (takže čas mám, ale netrpělivě už řeším - chci vědět na čem jsem!)
Jejda, v Tvém případě jsou obavy o zdraví naprosto namístě, nevidím v tom nic sobeckého. Oči ani ledviny nejsou sranda. Ideálně to doklepat aspon do 36tt. Pokud hrozí odchlípení sítnice, měl by císaře doporučit sám očař. Zvlášť v závěru při tlačení by mohl nastat problém. Nejsi sobec, ale miminko potřebuje zdravou mámu. Skrz prsty se na tebe může dívat jen neprofesionální tupec.
Hamilton je určitě mín agresivní než chemické přípravky k vyvolání porodu, ale má smysl jen kdybys rodila přirozeně. No, a někomu nezabírá, ale to nemusí ani léky na vyvolání. Navíc ty mají plno možných vedlejších účinků.
@A.1993 ahoj
ke hmatu ti nic nenapíšu, ale v Podolí jsem si teď s doktorkou v poradně domlouvala císařský řez.. přinesla jsem doporučující zprávu od lékaře a poslali mě do indikační poradny.. nikdo se na mě divně netvářil, když jsem vyjádřila své pocity k normálnímu porodu, že se na něj prostě fyzicky necítím, takže z toho určitě nemusíš mít strach a v klidu to tam s nimi prober
přeji ti, ať vše probíhá v pořádku ![]()
@A.1993 Hamilton ti nic nevyvolá, pokud nejsou zralé porodní cesty. Maximálně napomůže k jejich dozráváníTaky chtěli abych trošku větší miminko (4,7 kg) po předchozím komplikovaném porodu s následky rodila dřív, aby tak nedorostlo…no dělali mi hamiltony 4 týdny,1-2 týdně a ani prd, akorát jsem chodila jak naprcaná.
Jinak hamilton je takové delší a intenzivnější vyšetření, u mě velmi záleželo, kdo ho dělá. Někdy bolel, jindy jen tlačil. Tvl já už ty hamiltony u tří přenášených miminek ani nespočítám ![]()
Být tebou, domluvím se s očařem, ať se jednoznačně vyjádří, zda tedy porod v termínu zvládneš bez následků, nebo ne. Takové ty kecy, že by bylo lepší kdyby… jsou sice hezké, ale nesměrodatné, a hlavně, ať ti to dá písemně pro tvého gynekologa nebo porodníka. Je potřeba se vyjádřit jasně. Spoléhat se na hamiltona nejde.
Totéž je třeba probrat s nefrologem.
Když porodníkovi udáš informace pouze ústně, může si myslet, že kecáš (tak ať si myslí co chce, že), ale císaře ti neudělá, neboť na přání se SC nedělá, že jo. Ono SC není taky žádná výhra, větší riziko vážnějších komplikací a delší doba hojení.
A jinak peč na to, co si kdo o Tobě myslí. Základ je zdraví. Tvoje a miminka.
@maky26 drzim palecky sestra mela stejne potize ale vse dobre dopadlo
![]()
Ahoj,
nemůžu nikde na internetu najít, jak přesně se provádí Hamiltonův hmat - jak hluboko lékař zasune ruku (prsty…), co že to přesně udělá…abych neměla ruku někde až po loket
.
Zjišťuji raději všechny varianty porodu, kdyby nebyl nakonec císař.
Pak bych toto uvítala, ale nedovedu si představit, jak to probíhá a kdy ho cca dělají - konkrétně v Podolí - či jak vůbec v Podolí probíhá např. vyvolání porodu.
Díííky za info