Jak se zbavit samoty

18
24.5.25 10:15

Jak se zbavit samoty

Holky, asi je to zvláštní výběr diskuzního fóra, ale potřebuji poradit. Je mi už dost přes padesát a cítím se čím dál tím víc sama. Nikdy jsem neměla ani kamarádku (ani ve škole), ani partnera. Nikdy jsem se neuměla seznamovat s lidmi a nikdo neměl potřebu seznamovat se se mnou. Slýchávám, že musím mezi lidi. Ale já chodím mezi lidi. V práci jsme velká kancelář, chodím za kulturou a tak různě. Ale příčí se mi zastavovat cizí lidi, jestli se nechtějí seznámit. Prostě jsem mezi lidmi, ale nic víc. Když jsem šla na taneční večer, seděla jsem sama u stolu a sledovala dění kolem. Nikdo si mě tam ani nevšiml. Když jdu na knižní veletrh, prohlížím knížky. Všichni prohlížejí knížky. Ale jeden druhého si nevšímá. A jen tak zastavovat lidí by bylo obtěžování. Četla jsem, že když je někdo single, dožije se vyššího věku. Má to ale vůbec cenu? Co s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1342
24.5.25 10:27

Tim chozenim mezi lidi se spis mysli jit s prateli mezi lidi a pres ne treba poznat dalsi lidi. Urcite ne oslovovat cizi. Zkusila bych spis seznamku nebo nejake skupiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
24.5.25 10:44
@Monicka36 píše: Více

No dobře, ale když nikoho nemá, o jaké skupiny se jedná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9335
24.5.25 10:44

A co třeba nějaké knižní kluby, kde se lidé schází a diskutují nad knihami. Nebo nějaké sportovní/turistické aktivity - tam je taky příležitost se seznámit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2294
24.5.25 10:56

Řekla bych, že single lidé se dožijí vyššího věku, než špatně zadaní lidé. Ale nemyslím, že se dožijí více, než šťastně zadaní… Jinak ano, obecně je to tak, že nikdo si pro vás nepřijde. Bohužel z málokoho září jeho vnitřní krása natolik, že by se za ním cizí lidé chodili záměrně seznamovat. Na nikoho z nás nikde nečekají. Zní to krutě, ale je to tak. Kam si nepomůžete sama, tam se nedostanete. Málokdy se stane, že vás tam někdo bude tahat. Jediný způsob je nebýt vůči lidem tak pasivní. Je super, že někam chodíte, ale pokud na nikoho nepromluvíte, tak se tam vlastně nechodíte ani tak bavit, jako potvrzovat si svoje osamění. Člověku je ve výsledku potom osaměleji v davu, než samotnému doma. Je to běžný jev. Má to tak hodně lidí. Nebojte, sama rozhodně s tímhle problémem nejste…

Poradila bych mluvit. Nemusíte si k nikomu přisedávat a provádět na něm výslechy. Úplně stačí, když po pozdravu něco prohodíte. Třeba když si budete objednávat u baru, tak se můžete na člověka vedle usmát a prohodit něco o tom, že dneska vážně hezky hrajou. Neberte to vážně, nevymýšlejte složitosti. Když se druhý nebude tvářit, tak to nechte plavat a zkuste někoho jiného. Nestřílí se z toho. Mě to fungovalo. Poznala jsem takhle dost lidí - jen proto, že jsem řekla víc než pozdrav a že jsem neřešila, zda ta moje jedna věta navíc nebude někoho obtěžovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.25 10:58

:think: :think: seznamka? Třeba okec u monitoru by postačil a pak se někde s tim dotyčným sejít?
Festivaly? Zájezdy s průvodcem?
Máme známou, která si dala inzerát na někoho, kdo s ní poletí na dovolenou. Už takhle ulovila několik lidí. Bydleli ve stejném pokoji a popřípadě udělali společný výlet, snídani, jinak si každý dělal vlastní program. S jednou paní byla několikrát. Taky je té známé mírně nad 50.

• Citovat
  • Upravit
34473
24.5.25 11:01

Jestli sis za celý život nebyla schopná najít blízkou kamarádku nebo okruh přátel, vytvořit si vazby ve škole, v práci, tak se obávám, že v této oblasti s tebou není něco v pořádku a budeš to měnit těžko. Chápu, že jsi osamělá, takhle žít, tak by mě už dávno trefilo, ale kamarády si nenajdeš oslovováním cizích lidí na ulici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5243
24.5.25 11:12
@Leiah píše: Více

To je smutné čtení. Co poradit nevím, já jsem byla vždycky společenský člověk. Dokážu si představit život bez partnera, ale život bez dětí fakt ne :think: A určitě nevěř tomu, že singl se dožívají vyššího věku, tomu může věřit opravdu jen velmi naivní člověk :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6444
24.5.25 11:29
@andiedvorakova píše: Více
Že by chodila v 50 sama na bar? To to fakt nevidím růžově.:-)))
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
24.5.25 11:36
Četla jsem naopak, že vyššího věku se dožívají lidé v dlouhodobém partnerství :nevim:.
Jsem introvert nakombinovaný přesně půl napůl s extrovertem. Nabíjí mě, jak čas strávený o samotě, ideálně v rámci chození v přírodě, ale zároveň nemohu žít bez interakce, blízkých vztahů s druhým lidmi. Seznamuji se snadno a bývám druhým lidem sympatická, do hodně těžké sociální izolace mě dostala péče o dceru s těžkou formou PAS. Takže žiju sice v dlouhém partnerství, kde nejsou žádné větší potíže, ale do zdravotního stavu mi významně zasahuje dlouhodobá stresová zátěž, nedělám si žádné iluze o tom, že by mi toto prodlužovalo věk dožití.
Moje doporučení je vyrazit sama na dovolenou. Třeba do hor. Najít si menší penziónek s milým majitelem. A budeš se seznamovat jedna báseň. Poznala jsem takto za poslední roky spoustu zajímavých lidí. A to třeba i tak, že jsme šli společně kus náročnějšího terénu až na vrchol hory, cestou jsme si povídali, pak jsme třeba jen udělali jeden druhému fotky a zase se rozloučili. Ale našla jsem si takto i velmi blízkou kamarádku, se kterou jsme ve vztahu dlouhodobě pokračovaly. Je to fajn dobrodružství. Nebo v rámci komunity některého z tvých koníčků. Zapojit se přes různé, třeba Facebookové, skupiny mezi lidi s podobnými zájmy. No a pak existují i organizace, které pořádají cílené výlety pro osamělé lidi. Třeba s různými procházkami. Kamarád takto někam chodil. Šlo i o poznávání cizinců, kteří u nás žijí dlouhodobě. Jen si nevzpomenu, jak se konkrétně tato organizace jmenovala.
  • Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
24.5.25 11:37
@ZuzaM píše: Více

Bar je nesmysl. Tam potká leda jednorázového vo. šousta :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
6444
24.5.25 11:38

To je smutné. Ale seznamovat se s někým ve středním věku je složitější než v mládí a ty jsi to neuměla ani v mládí. Na to je potřeba nějaké sociální dovednosti, tolerance. Ale zkus tu seznamku, je možné takhle hledat i kamarádku na výlety, cestování. Zájezdy s průvodcem, procházky s průvodcem, to není špatná rada. V práci není nikdo, s kým bys zašla na oběd, projevila zájem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6444
24.5.25 11:44
@krecik.dzungarsky píše: Více

To je hezké. Ale jaké třeba zvolit téma hovoru s cizími lidmi? Zakladatelce asi chybí tahle dovednost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
24.5.25 11:57
@Slunecnice5 píše: Více

Zadnou konkretni skupinu neznam, protoze nejsem sama, ale vim, ze existuji ruzne skupiny pro nezadane, osamele, s ruznym zamerenim atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
24.5.25 12:12
@ZuzaM píše: Více

Cílené téma k hovoru jsem neměla, takto nepřemýšlím ani nefunguji. Prostě jsem se třeba jen zeptala, zda jde dotyčný také tím směrem. Pak z toho přirozeně vyplynulo téma turistického vybavení, náročného počasí předchozího dne až k osobnímu povídání o rodinách. Jindy oslovil někdo jiný zase mě. S kamarádkou jsme měly pro dva pokoje sdílené sociální zařízení v rámci ubytování. Nebyla sama, měla s sebou bezva dospělou dcerou a fungovaly jsme pak společně ve třech.
Jenže mě když někdo vypustí samotnou nakupovat, jsem schopná se seznámit.
Loni jsem jela sama na výlet, zámek Zruč nad Sázavou, a v parku mě oslovil starší pán, který žil v přilehlém domově důchodců. Byl to bývalý pilot, později strojvůdce a vyšlo najevo, že v místě mého bydliště v dětství srazil jako mašínfíra staršího bratra mé spolužačky a kamarádky. Začal mi o tom vyprávět sám od sebe, aniž by věděl odkud pocházím. Ani jeden z nás nebyl z okolí Zruče. To bylo hodně zvláštní, ale mě baví i povídání si se staršími lidmi, kterým chybí sociální kontakty.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky