Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chci se zeptat, uz mi dochazi fantazie na nejake tipy ohledne hrani si s 2,5 letou holcickou. Mame maly byt a dve deti (jeste 10 mesicniho kluka), tak zas tolik hracek nemame. Malou hrozne bavi skladat puzzle, malujeme, cteme si,hraju jim na kytaru, hrajem pexeso atd, ale co neumim (a nebavi me to), jsou takove ty hry na jako: treba ze panenky/plysaci jdou nakoupit, nebo jedou vlakem, nebo jim varime (nadobicko i sporak mame). Ale pripadam si trochu jako trotl, kdyz imaginarne jezdime v obchode kolem regalu a davame do voziku veci.. A taky je to hra tak na 5 minut.K tomu nam mimi porad bere veci nebo zase neco chce on, tak moc casu na hrani s ni nemam…
Jo, a taky resim to, zda male neporidit vic panenek a nejake veci na ne, ma jen asi 3 panenky-miminka , svliknout se daj, ale dalsi oblecky nemaji, tak nevim, jestli ji neochuzuju o ty ryze holcici hry.:-) Chci ji koupit to miminko s vybavickou k Vanocum, narozeniny ma az v lednu.. nebo bych to mela koupit driv,abych nezanedbala rozvoj jeji zenske identity?:-)))))
no za sebe bych panenku klidně dala až k vánocům. Já jsem takový lehký dopůrce ryze holčičích hraček, sice se jim nevyhnem ale moc jich kupovat nechci. K šílenství mě přivádějí dětské vysavače, žehličky apod. Jak kdyby holčičky měly uklízet už od malička a kluci ne. Ale to je na jiné téma.
Mě napadlo spíš nějaké navlékání korálků, výroba náramků z těstovin apodl. ruční práce, to už by mohla zvládnout ne? jen nevím jak do toho zapojit toho menšího ![]()
jéé, tak 3 panenky miminka, to je podle mě až dost. klárka má 2 a babičkám jsem zakázala kupovat další. kupujeme příslušenství - oblečky, postýlku, kočárek atd.
jinak k tomu hraní, ještě mě napadá zapojení do domácích prací - pečení (míchání těsta atd.), mytí nádobí atd. klárka třeba miluje utírání prachu. pak ještě máme třeba pohádkové knížky s puzzle, takže kombinace čtení a skládání.
Fialko, u nás frčí kostky, plastelína, razítka, lepení, Lego apod. Fanda panenek nejsem, děti mají jedno mimino a zájem o ně není
Ryze holčičí hry bych neřešila, u nás je to úplně naopak - Věrka je zaměřením spíš jako kluk - stavění a kluci mi radši budou asistovat v kuchyni ![]()
Holky, ahoj a dekuju moc. Docela se mi ulevilo. Mne se taky ty ryze holcici hracky nelibej, kocarek samozrejme ma, ale nejake zehlicky a tak, ne. Do domacich praci ji zapojuju, knizku s puzzle taky mame. Tak snad nejsme uplne mimo.:-)Jen z ni nechci vychovavat klukandu, kdyz v ni nepodporuju tyhle holcici hry, proto muj dotaz.
Panusko, zapojit toho naseho malyho mimaka je nemozne, kdyz cteme knizku, tak se po ni vrha a chce ji skubat, kdyz si mala neco postavi na zemi, tak ji to bere, tak musi mit vse na stolecku, tam on zatim nedosahne. Ale je to teda naprd, on je vazne vsude.:-)) A diky za ty tipy ohledne naramku z testovin, to me teda vazne nenapadlo. moc kreativni nejsem.:-)
Tak to jste me teda opravdu uklidnily,ze nezanedbavam jeji zensky vyvoj.:-))))
Tak to my právě hrajeme jedině ty imaginární hry… holky, připadám si někdy jako magor - kostičky nám „chodí do bazénu“, každá musí „povídat“, pak dostane jedna kostička injekci druhou kostičkou, protože upadla a má bebí, z chrastítka se rázem stane náplast a z puzzle dílku lízátko za odměnu, při krájení chleba na svačinu si nůž povídá s chlebem a talířkem…
Když je u nás na návštěvě děda, stráví celé dopoledne vleže na koberci: „dědo, panenky musí povídat a hlavně plakat, dědo, plač“.
Každé dítě je jiné - ta naše má prostě obrovskou fantazii, naproti tomu ji absolutně nezajímá třeba lego, puzzle už taky moc ne, jen tyhle imaginární věci…
Panuška píše:
K šílenství mě přivádějí dětské vysavače, žehličky apod. Jak kdyby holčičky měly uklízet už od malička a kluci ne.
Kamarádka má tříletého chlapečka, žehličku mu koupila a žehlí spolu skoro celý den… To není o hračkách, na těch přece není napsané, že jsou pro holčičky - to je o výchově a o tom, co které dítě baví… a když je to luxování, proč by nemohlo mít dětský vysavač…
Ahoj, ještě mě napadlo. Viděla jsem u kámošky zapékací korálky. Výrobky z toho jsou opravdu krásné. Nebo taková skládačka, vypadá to jako včelí plástev (nevím, jak to líp popsat)a dají se tam skládat různé obrázky.
Taky nejsem zastáncem ryze klučičích a holčičích hraček. Dceři jsem koupila kočárek. Odvezli jsme ho k babičce a ségřinému synkovi jsme pak museli dokoupit ten samý, jinak se o ten jeden rvali jak psi ![]()
BohunkaP píše:Panuška píše:Kamarádka má tříletého chlapečka, žehličku mu koupila a žehlí spolu skoro celý den… To není o hračkách, na těch přece není napsané, že jsou pro holčičky - to je o výchově a o tom, co které dítě baví… a když je to luxování, proč by nemohlo mít dětský vysavač…
K šílenství mě přivádějí dětské vysavače, žehličky apod. Jak kdyby holčičky měly uklízet už od malička a kluci ne.
Absolutni souhlas, kdyz mi Agnes leze po velkym vysavaci a chce vysavat a pak jeci, ze ona uz to vysala tak ja nemusim chyta me vztekla (je sikovna a tak, ale 3 lety dite proste obyvak samo poradne nevysaje) tak si k narozkam SAMA vybrala malej vysavac. A ja taky nemam rada ty holcici hracky a hry, nikdy jsem k tomu Agnes nevedla, ona si to proste sama vybrala. Takze u nas jedou panenky, opecovavame, chodime nakupovat, prevlikame atd. Krom toho ji hodne bavi plastelina, vodovky, cheva a dreveny kostky, puzzle. Postupne se naucila, ze treba puzzle si musi davat na vysokej stul, kam jeste mladsi nedosahne a ja ze uz neskladam vylozene s ni, ale jen sem tam mrknu a poradim. A tak se naucila se vsema hrama. A co jde delame spolecne (treba ty dreveny kosticky).
Tak já jsem skoro až odpůrce panenek
Starší neměla ani jednu snad až do věku 7 let. Pak se tu válí 2 barbíny ( jedna po mě a jedna novější) a jsou obě okousány od králíka, takže chybí nos a prsty na ruce ![]()
V totmo věku také bylo samé pucle a hodně manuální skládání - korálky, kuličky, skládačky - třeba jsem na čtvrtku namalovala obrázky a ty pak různě rozstříhala na různé tvary ( né jen kostičky či puzle) a to pak skládala..
Milovala kutálení a házení míčů.
Poslouchala cd pohádky.
Stavěla z leporel zoo a zvířátka rozestavovala do ohrádek.
Vyrobila jsem ze čtvrtek loutkové divadlo ( obrázky na špejli) jak pejsek s kočičkou vařili dort a hrála to pořád dokola.
A také pořád „pekla“ z modelíny koláčky..co já jsem jich snědla ![]()
No ale to vy určitě něco podobného stejně děláte..
Ps. také mě nebavilo mluvit za něco jako..otrava..ale ráda jsem jí vymýšlela pohádky.
Bohunko já vím a když to bude mít ráda klidně jí to koupím, ale když se podíváš v hračkárně na tu uličku s holčičíma věcma tak se to tímhle hemží o růžové a fialové barvě ani nemluvím. Prostě k tomu mám lehký odpor. ale jinak nemám problém chlapečkovi koupit golfky apod. Prostě všeho s mírou. A budu vděčná když mojí holčičce někdo přinese autíčko
![]()
Ahoj, tak za sebe si myslím, že kdyby chtěla tvá dcerka hrát tyto imaginární hry, tak si s nimi začne sama. Já si s mou nikdy nehrála na obchod nebo tak a ona s tím začala sama. Má kuchyňku, tak mi třeba vaří oběd nebo mne pozve na kafíčko do své kuchyňky, nebo ji pak pozvu já do své a je to moc fajn. Víceméně si dokáže celé dopoledne takhle vyhrát. Já se zapojuju jen minimálně, jen když mne zavolá a pozve nebo ji nejde převlíknout panenka. Panenky bych nekupovala, naše malá si hraje jen s jednou, počmáranou a ne moc hezkou, ale její oblíbenou. Koupili jsme jí na ni i oblečky, tak ji na spaní převlíká, ven ji oblékne šatičky a tak…Možná ji zkus nechat více prostoru, aby zapojila svou fantazii a hrála si sama, a uvidíš, jestli se chytne. Třeba uvař mi něco dobrého a pak mne zavolej, přijdu na oběd…A taky ze skušenosti musím říct, že obě děti milovaly takový ten dětský stan, určitě by se líbil i malému.
Je to sice mimo téma, ale když už jste to nakously … je pravda, že takové ty domácí spotřebiče a potřeby na uklízení jsou většinou v růžové, tudíž dle zavedených zvyklostí především pro holčičky. Ale třeba našemu Matýskovi jsem koupila košťátko, smetáček a lopatičku a jak s tím nadšeně rejdí
A taky má koupeného paneňáka (má pindíka, fakt!
) a hraje si s ním … sice s ním spíš hází nebo ho svléká, ale prostě má panenku
Až se mi bude chtít, koupím i na paneňáka golfky, zatím není příležitost (svátky, narozky)…
Prostě co těm dětem dáte do ruky, je jen na vás (a pak samozřejmě na nich)…
Tak u nas teda neni holka, ale myslim ze je to jedno. Ted u nas frci vodovky, plastelina - vlacky. No a dneska jsem ho chtela trochu protahnout cvicenim, takze jsme delali vselijaky zviratka. Housenku - plazili jsme se, pak jsme se jako zakuklili, pak jsem se vyklubali do motyla a litali po byte. Pak jsme delali mandelinku
lezli jsme jako brouk, pak zase zvedli krovky a litali po byte a hledali brambory
No a taky capa, rukama klapy klap a zvedali nohy, no nejvic se pak libil tryskac, dali jsme ruce za sebe a behali co nejrychleji po celym byte. Kdyz prisel tatinek a ja sla nakupovat, zapojil mladej tatu taky a kdyz jsem prisla, zrovna tankovali z houpaciho losa palivo.. Takze to jsou pohybove hry - treba. Jinak taky u nas frci navlikani velkych drevenych koralek. No a taky se na inspiraci muzes podivat na https://www.emimino.cz/…-dite-36684/ Jo a co u nas frci maximalne je skrabani brambor. Ja skrabu, on ma svou skrabku a picha do brambory tak, ze bramboru proste totalne rozdrti, ale je straaasne spokojenej. Vareni je nad vsechny hry.
Ahoj, jeste jednou dekuju moc za tipy.
Bohunko, docela jsi me pobavila jak kosticky chodi do bazenu a deda musi plakat.:-)
Lizbeth, diky za tip s tim divadelkem na spejlich, pejska a kocicku bych snad svedla i ja.:-)
Alenko, to by me fakt nenanapdlo delat mandelinku braborovou a hledat brambory, jeste ted se smeju.:-)
No u nas je problem taky to,ze ona si moc sama nehraje, v podstate mi uz od rana stoji za zadkem v koupelne a tak, co budeme delat a at jdu neco delat s ni, uz me to taky dost vytaci a nechavam ji , at si neco najde sama, ale jde to spatne, i kdyz v posledni dobe aspon ty puzzle sklada sama. Ale jako ze by si hrala a povidala s panenkama a ja mela chvili klid na vareni atd, to ne. To spis chce vsechno delat se mnou, a jak uz tady nekdo psal, treba takove luxovani, to je projekt na dopoledne.:-) Fakt nechapu,ze se nezabavi sama, ja ji tady taky celej den programove nebavim, mam mezi nim rozdil 1,5 roku a miminko ma taky sve pozadavky…