Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@janickaIII Říct jí to může, ale nemá ji co napomínat.
Já nevím, znáte někdo slušné chování? Taky nebudete ve 4* restauraci dávak lokty na stůl. Snad každý slušný člověk by měl vědět, že napomínat rodiče se nesluší.
Od toho jsou rodiče, aby napomínali svoje děti, ale naopak je to nepřijatelné.
To je proti základům slušného chování.
@Sany80s píše:
@janickaIII Říct jí to může, ale nemá ji co napomínat.
Já nevím, znáte někdo slušné chování? Taky nebudete ve 4* restauraci dávak lokty na stůl. Snad každý slušný člověk by měl vědět, že napomínat rodiče se nesluší.
Od toho jsou rodiče, aby napomínali svoje děti, ale naopak je to nepřijatelné.
To je proti základům slušného chování.
A jak si představuješ napomínání? Já jako ve škole, někoho jednou poprosit, aby někdo něco nedělal. Když to opakovaně nedodržuje, tak asi zapomněl, tak buď připomenu (dopředu, než se to stane), nebo holt napomínám, když to vidím.
@Sany80s já ted přemýšlím, jeslti si děláte srandu a nebo to myslíte vážně. Pokud ano, tak je to smutné, že to takto berete, portože rodina neni žádné posloupné kdo je víc..
To v práci taky, když je třeba kolegyne 50 a druhá např 30 let,, tak ji říkáte hej ty, udělej to a nebo ono?? Pokud je někdo dospělý, tak je jedno kolik má let..
Podle toho co píšete, pokud jste tchýně tak patříte k těm co vlastně si myslí, že každá snacha je mladá, bblá a musí poslouchat. ![]()
Jako nezlobte se, já mám třeba 36, máma má 56 let, a teda kdyby mi řekla, třeba něco s čím nesouhlasím, tak prostě řeknu, že s tím nesouhlasím. JSme obě dospělé, přece mě nebude vychovávat do důchodu ne ![]()
@Sany80s Můj rodič to není (v případě tchyně) ![]()
Nepřijatelné je, aby někdo dělal něco, co nechci, co se týče mého dítěte. ![]()
@Takyjedna píše:
A jak si představuješ napomínání? Já jako ve škole, někoho jednou poprosit, aby někdo něco nedělal. Když to opakovaně nedodržuje, tak asi zapomněl, tak buď připomenu (dopředu, než se to stane), nebo holt napomínám, když to vidím.
Nemluv tak nahlas, necpi se tak, stůj rovně, nedávej jí tu čokoládu.
Klidně za to dej prosím, to na tom nic nezmění.
Ano, klidně jako ve škole.
Přece se k rodičům nebudu chovat jako k dětem ve škole…To by pro ně bylo dost ponižující.
A už ve třetím příspěvku říkám, že to neznamená, že si s nimi o něčem nesmím promluvit.
Ale zakladatelka jasně psala napomenout. Přijde mi úplně šílené, že tento výraz někoho může napadnout ve spojení s promluvou s rodiči.
Vždyť to nejsou žádné děti ale dospělí lidé.
@Anonymní píše:
@Sany80s snacha podle vás napomínat tchýni nemůže ale tchýně snachu? V tom případě také ne
Místo napomínání zkus dospěle diskutovat a hledat kompromis. Takže jak už tu zaznělo, místo „nedávejte mu to!“ použij větu, že jsi ráda, že na dítě myslí, ale kvůli časté čokoládě by se mohly rychle kazit zuby a lepší bude prokládat top nějakou jinou pochutinou. Ono když je babička bombardována TV reklamou, jak je kinder čokoláda plná mléka, tak to dává dítěti s pocitem, že mu to prospívá…
@Sany80s píše:
Nemluv tak nahlas, necpi se tak, stůj rovně, nedávej jí tu čokoládu.
Klidně za to dej prosím, to na tom nic nezmění.
Ano, klidně jako ve škole.
Přece se k rodičům nebudu chovat jako k dětem ve škole…To by pro ně bylo dost ponižující.
A už ve třetím příspěvku říkám, že to neznamená, že si s nimi o něčem nesmím promluvit.
Ale zakladatelka jasně psala napomenout. Přijde mi úplně šílené, že tento výraz někoho může napadnout ve spojení s promluvou s rodiči.
Vždyť to nejsou žádné děti ale dospělí lidé.
Tak to je asi rozdíl v interpretaci. Když někoho napomínám, tak ho nabádám. Nevidím důvod, proč by bylo ponižující pobízet dospělé stejně jako děti. Dětem to přece říkáme vhodně k jejich věku, ale ne arogantně, protože je sprostý se k někomu chovat hnusně z pozice síly. A když dítě, nebo dospělý, mi dělá poněkolikátý něco, co nechci, tak ho napomenu (pobídnu, aby něco nedělal) slušně, ale důrazně.
@Sany80s predne snacha neni jeji dite a pokud ji o to uz nekolikrat zadala, tak holt asi potrebuje napomenout. Tchyne by se mela smirit s tim, ze ona neni matka a mela by predevsm ona respektovat matku ditete.
@Takyjedna píše:
Tak to je asi rozdíl v interpretaci. Když někoho napomínám, tak ho nabádám. Nevidím důvod, proč by bylo ponižující pobízet dospělé stejně jako děti. Dětem to přece říkáme vhodně k jejich věku, ale ne arogantně, protože je sprostý se k někomu chovat hnusně z pozice síly. A když dítě, nebo dospělý, mi dělá poněkolikátý něco, co nechci, tak ho napomenu (pobídnu, aby něco nedělal) slušně, ale důrazně.
Možná rozdíl v interpretaci, přesto bych vůči rodiči nikdy nepoužila výraz, že ho napomínám a ani bych ho nikdy nenapomenula.
Vždy bych si pouze promluvila.
Já si myslím, že ono všeobecně, pokud se tchýni řekne NE a něco za tím, je jedno co, tak je to brané, špatně..
Jánikdy k tchýni hrůbá nebyla, ale to, že řeknu, nedávejte mu to, a řeknu to mírným hlasem ne naštvaně, už měl hodně dodám, tak si opravdu nemyslím, že jsem nevyhovaná..
na durhé stfraně je ale nafouklá pusa.. Tak to je pak těžko…
@Janasas píše:
Já si myslím, že ono všeobecně, pokud se tchýni řekne NE a něco za tím, je jedno co, tak je to brané, špatně..
Jánikdy k tchýni hrůbá nebyla, ale to, že řeknu, nedávejte mu to, a řeknu to mírným hlasem ne naštvaně, už měl hodně dodám, tak si opravdu nemyslím, že jsem nevyhovaná..
na durhé stfraně je ale nafouklá pusa.. Tak to je pak těžko…
Tak to si musíte rozmyslet, jestli je pro vás důležitější dítě anebo tchyně a podle toho jednat.