Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy, jaký máte denní režim u vašich dětiček ve věku 23 měsíců? v lednu nám budou 2 a stále musím uspávat, vím že jsem si to tak nastavila a udělala sama, nýbrž jsem neměla na to nechat jí plakat a ono to bylo ze začátku vůbec složité, tak jsem musela chovat, houpat, nyní vozíme v kočáře. Občas se stane že usne únavou, ale to jen když jsme v MC nebo když někde jsme a jdeme spát déle než bychom měli.
Ráno vstáváme kolem rozmezí 7 - 8 h. ale spíš těch půl 8. Měli jsme režim, že jsem začala uspávat v půl 1 a někdy to trvá i půl hodiny, než zabere, pak dám z kočárku do postýlky a poslední dobou spí i 2 hodiny někdy dokonce 3.Jo já jsem ráda, nadělám si spoustu práce, ale jde o to, že pak vstane kolem 16h. což je dlouho na to, aby šla spát už v 8 večer, tak jí holt chci uspat kolem půl 9-9 ale stejně neusne dřív jak v půl 10:-( Tchýně říkala, že jí mám prostě ten odpolední spánek zkrátit a zbudit jí, ale mě se moc nechce:-( když tak krásně chrní:-( (já osobně bych byla naštvaná, kdyby mě někdo budil jen tak) ale zase nechci aby se to stalo pravidlem usínat o půl 10 večer..nebo to mám nechat takhle, jinak nám to nepřekáží, poradíte co s tím, a jak to máte u vás? děkuju moc za všechny rady
PS: asi 2 měsíce zpátky, jsme už měly pěkný režim, ráno půl 8,usnula v půl 1,spala do půl 3-3,pak bez problémů půl 9 max 9,spočítala jsem tak po 6ti hodinách, ale pak nám to nabourali zuby a od té doby furt nějaký divný, je fakt že nám dorůstá půlka předposlední stoličky a poslední se ještě neprovrtala:-(
V té době jsme měli spánek asi jako vy - vstávala kolem půl 8, po obědě šla spát kolem jedne (plus minus půl hodina), vstávala od tři do čtyř (když ve čtyři spala, tak jsem se ji už snažila ruchem vzbudit, když nepomohlo, tak natvrdo probudit). Usínala tak o čtvrt na 10.
Teď (27 m) už odpoledne v 90% případů nespí a to pak večer usne kolem 8
Ahojky, synkovi budou v lednu také 2 roky. Chodí spát kolem 8 večer. Budí se v 7 - 7:30 ráno. A po obědě spí od 12 do 14 - 14:30h.
Ze začátku jsem také uspávala, ale asi tak od 15 měsíců, položím do postýlky, přečtu pohádku, zazpívám ukolébavku a odcházím. Syn usíná sám.
Pokud se v noci vzbudí, přijdu za ním, pohladím, dám dudlíka (máme na spaní) a odcházím. Poslední dobou má občas zlé sny (tak ve 4 ráno), kdy si stoupne v postýlce a brečí. Tak si ho vezmu k nám do ložnice a spíme takto až do rána…
@janica252 píše:
V té době jsme měli spánek asi jako vy - vstávala kolem půl 8, po obědě šla spát kolem jedne (plus minus půl hodina), vstávala od tři do čtyř (když ve čtyři spala, tak jsem se ji už snažila ruchem vzbudit, když nepomohlo, tak natvrdo probudit). Usínala tak o čtvrt na 10.Teď (27 m) už odpoledne v 90% případů nespí a to pak večer usne kolem píše: Více
Takže vzbudit, a nebyla pak do večera protivná že si to nedotáhla?
No a právě s tím nespáním vůbec, a co potom ve školce, když se bude muset jít po o spinkat, když nebude zvyklá?
@terka85 píše:
Ahojky, synkovi budou v lednu také 2 roky. Chodí spát kolem 8 večer. Budí se v 7 - 7:30 ráno. A po obědě spí od 12 do 14 - 14:30h.
Ze začátku jsem také uspávala, ale asi tak od 15 měsíců, položím do postýlky, přečtu pohádku, zazpívám ukolébavku a odcházím. Syn usíná sám.
Pokud se v noci vzbudí, přijdu za ním, pohladím, dám dudlíka (máme na spaní) a odcházím. Poslední dobou má občas zlé sny (tak ve 4 ráno), kdy si stoupne v postýlce a brečí. Tak si ho vezmu k nám do ložnice a spíme takto až do rána…
Tak že bych už začala uspávat ve 12:-) papáme v půl 12 tak bych to mohla zkusit:-) jinak my jsme bez dudlíku od 3 měsíců, takže nemám takového pomocníka, a když jí dám do postýlky, tak furt vstává, i když ležím vedle a snažím se jí hladit a broukat ukolébavku:-( prostě už mě omotala..
@Ani191 píše:
Takže vzbudit, a nebyla pak do večera protivná že si to nedotáhla?
No a právě s tím nespáním vůbec, a co potom ve školce, když se bude muset jít po o spinkat, když nebude zvyklá?
jako někdy byla protivná chvíli, někdy dýl, ale přejde to… no, já ji odpoledne dávám do postýlky, i když nakonec nespí, prostě ji nutím na odpočinek… tak snad s tím ve školce pak nebude problém… bude vstávat dřív, tak třeba bude i unavenější…
a ještě, taky mě má omotanou a nespí sama, resp. odpoledne občas spávala bez mé přítomnosti, ale aspoň v místnosti jsem většinou být musela, večer usínala na gauči vedle mě, pak jsem ji odnesla do postýlky a když se v noci vzbudila (doteď) a volala, tak jde k nám do postele… možná bych ji uspala, ale já nechci čekat a úplně se probudit, je to pro mě pohodlnější…
když byla mimino (no, asi tak do roku a půl
), tak jsem taky uspávala v náručí…pak už mi byla na nošení těžká… ale v té době spávala celou noc v postýlce, do postele jsme ji pustili při nemocích a už se mi nechce ji v noci uspávat a utěšovat, když ji dám do postele, v klidu spíme všichni dál:)
@janica252 no od nás už se tatínek odstěhoval do vedlejšího pokoje, tak máme velkou postel pro sebe, když je potřeba, někdy spí v postýlce celou noc, ale jak je něco zuby, nemoc, nebo já už nevím když se v noci zbudí, tak taky vytáhnu z postýlky hned do postele a hned spí, ale cestuje po celý posteli, takže mě občas plácne rukou, nohou nebo se vzbudím a ona mi spí na polštáři a já skoro v její postýlce:-) no tyhlety noční ataky tatínek nezkousnul, potřebuje se vyspat do práce:-)a já to nějak přežiju..
@Ani191 Také obědváme kolem 11:30. Synka dám kolem té 12h do postele, ale také hned nelehne. Třeba si sedne v postýlce a já mu čtu. Občas také chodí po posteli, ale já si toho nevšímám a čtu pohádku. Pak ho položím a řeknu dobrou a on už ví, že se jde spát… Zatím spíme v postýlce se špršlema, tak jsem zvědavá, jak to bude až bude spát ve velké posteli.
Jak jsem psala, tak jsem syna také dřív uspávala - snad půlhodiny jsem u něj ležela a držela za ruku, dokud neusnul. Ale jednou jsem si řekla dost, dala pusu na dobrou noc a odešla. Sice asi 10 minut řval, ale od té doby usíná krásně…
Jé to se máte s tím dudlíkem. Já zase teď řeším, jak mu ho vzít. Dali jsme ho čertům, ale večer spustil tak šílený divadlo a řev, že jsem mu ho musela dát zpátky. Jsem měkouš ![]()
@Ani191 píše:
@janica252 no od nás už se tatínek odstěhoval do vedlejšího pokoje, tak máme velkou postel pro sebe, když je potřeba, někdy spí v postýlce celou noc, ale jak je něco zuby, nemoc, nebo já už nevím když se v noci zbudí, tak taky vytáhnu z postýlky hned do postele a hned spí, ale cestuje po celý posteli, takže mě občas plácne rukou, nohou nebo se vzbudím a ona mi spí na polštáři a já skoro v její postýlce:-) no tyhlety noční ataky tatínek nezkousnul, potřebuje se vyspat do práce:-)a já to nějak přežiju..
no, to cestování znám, malá taky někdy umí pěkně… po dvou nocích, kdy tatínka kopala pravidelně do hlavy už z toho byl taky na nervy, vstává o půl čtvrté ráno, tak se musí vyspat… ale teď už většinou spí v lepší pozici…
@terka85
já jsem dávala dudlíka do toho 3m, pak ho začala vyhazovat, tak jsem jí ho prostě vzala, za čas jsem jí ho zkoušela dávat, ale ona si s ním buď jen hrála nebo pocumlala a stejně zahodila, nikdy s ním neusnula:-/ což by se mi hodilo:-) no říkám si těším se na to období, až si prostě půjdeme lehnout a usne únavou, ale ona prostě večer ožívá a myslím že by vydržela i do půlnoci, kdybych jí nezačala vozit v kočárku..na druhou stranu, si toto období užívám, dávám jí plno lásky, a citu, a říkám že bude období, kdy řekne mami, já a spát s tebou v posteli?
![]()
@janica252 píše:
no, to cestování znám, malá taky někdy umí pěkně… po dvou nocích, kdy tatínka kopala pravidelně do hlavy už z toho byl taky na nervy, vstává o půl čtvrté ráno, tak se musí vyspat… ale teď už většinou spí v lepší pozici…
@Ani191 Máš pravdu. Teď je to opravdu to nejhezčí období. Také si to maximálně užívám!!! A když se ráno probudím a zjedné strany spí syn, z druhé manžel, no paráda ![]()
Ja to mam taky podobne ale my vstavame kolem pul 10 rano ak jde spat kolem 2 hodiny a tak kolem pul 4 ji budim aby sla vecer spat kolem pul 9 az 9. TAky mi vydrzela spat treba 3 az 4 hodiny pres den je to krasny ale vecer sla spat v 11 a obcas treba v pul 1 tak jsme to udelali tak ze ji budim a je to ok.
A nam je ale „teprve“ 19 mesicu.
@terka85
to já se probudím a z jedné strany malá, a taťka není vidět, ale pak ho jdeme společně zbudit:-) když tedy není zrovna v práci. Ale minule mě malá úplně dostala, v noci nějak blbnula nemohla spát, tak byla u mě v posteli a ráno se probudí a řekne mi ahoj a chytne mě za hlavu a dá mi pusinku, no já byla úplně naměkko, no vlastně mi teď oplácí, co dělám já jí:-)