Jak správně nakupovat?

4658
4.9.15 13:49

jak správně nakupovat?

Ahoj holky, přišla jsem se zeptat zkušenějších…bohužel v příštích měsících nám trošku přibydou výdaje a tím pádem bude méně financí a proto by mě zajímalo, jak nakupovat, aby se ušetřilo co nejvíce peněz?
Já byla zvyklá chodit nakupovat denně, ale ted si tak přemýšlím, zda by nebylo rozumější vyjet prostě po výplatě na velký nákup a zbytek nechat na drobnosti, jako je pečivo atd.,které musí být čerstvé. Jak to děláte vy? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37134
4.9.15 14:03

Já nakupuju jednou týdně větší nákup, doma si napíšu co plánuju vařit, abych věděla co nakoupit, k tomu sem tam něco sladkýho a tak, pečivo kupuju ve velkym a nacpu do mrazáku :) potom maximálně dokoupim pár drobností když něco dojde nebo zapomenu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
4.9.15 14:04

Jo, určitě je fajn stanovit si jídleníček např. na týden, na ten nakoupit hlavní potraviny a to tak, aby se ekonomicky spotřebovaly (např. půllitrové balení smetany a tu v tom týdnu dát do dvou různých jídel), pak dokupovat již jen nezbytné - pečivo, popř. ovoce, které tak dlouho nevydrží. Vymyslet svačiny pro děti tak, abys je mohla udělat - upéct buchtu, bábovku, udělat si domácí jogurt a dát do něj na ochucení marmeládu atd. než koupit ovocný jogurt, hotové buchtičky, brumíky, lipánky apod. Jinak dobrý pribiňák se dá udělat i doma z vaničky tvarohu, kterou umixuju s 1 vanilkovým cukrem a dám do toho domácí ovoce nebo granko, popř. kompot, je to množství asi 4 normálních pribiňáků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.9.15 14:04

@dendule4 Myslím, že jednou týdně velký nákup se hodí na věco dlouhodobé spotřeby, zvlášť, pokud je nakoupíš v akci (třeba těsoviny, luštěniny, konzervované výrobky, drigerie). Moje máti tenhle styl nakupování (jednou za měsíc velký nákup a pak už jen pěčivo a to co došlo), docela praktikuje a musím říct, že na jídle podle mě moc neušetří. Část věcí se vyhodí, protože v narvané lednici zapadnou a projde jim trvanlivost nebo prostě nakoupí třeba jogurtů víc, než členové rodiny byli schopni či ochotni konzumovat. Na druhou stranu se často stávalo, že když byla lednice narvaná, tak se prostě žralo a to co mělo vydržet na ě týdny, bylo po týdnu sněděné, takže se stejně šlo nakoupit znovu.
Ale věci typu maso, sýry, šunka, jogurty, pečivo, ovoce, zelenia je lepší asi kupovat průběžně, podle aktuální chuti a potřeby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
376
4.9.15 14:05

Já koukám letáky kde co a za kolik a pak se to po výplatě objíždí, většinou jezdíme do hypermarketu Albert tam se nakupuje dobře, uděláme velký nákup a z toho se čerpá celý měsíc, samozřejmě, že se pak průběhem měsíce musí třeba třikrát nakoupit ale to už není tak horentní. Mě i baví ty letáky prohlížet, aspoň má člověk přehled :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
4.9.15 14:08

@Svistice přesně tenhlen problém mám. Když udělám velký nákup, ne vždycky všechno spotřebuji. A moly jsou kapitovala sama pro sebe.
Většinou to kombinuji. Někdy udělám velký nákup, někdy i 14 dní dokupuji jen věci, které potřebuji k vaření a došly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.9.15 14:09

@dendule4 Spíš mi přijde dobré si stanovit plus mínus jídelníček, zaměřit se na levnější varianty nebo typy pokrmů, odtrhnout si od huby pochutiny nebo nahradit domácími (nekoupit sušenky, ale upéct buchtu, nekupovat přesnídávky nebo lipánky, ale udělat doma), maximálně využít suroviny při vaření (když vaříš maso nebo brambory, tak z vývaru ještě udělat nějakou polévku apod.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.9.15 14:13

@omites My děláme jednou až 2× měsíčně vělký nákup trvanlivých a těžkých věcí. Maso kupuju asi tak 2× do měsíce u řezníka a dám do mrazáku a postupně vyjídáme. A pak 2-3× týdně průběžně nakupuji já nebo manžel cestou z práce pečivo, zeleninu, ovoce, mléčné výrobky + to co chybí. Je fakt, že jídla vyhazujeme minimum a to hlavně od té doby, co máme dítě (něco se mu koupí/uvaří, on se v tom ponimrá, schová se to na druhý den, on to zase nechce a jde to do koše, pokud zrovna nemáme chuť to dojídat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37134
4.9.15 14:13

@Svistice k těm přesnídávkám musim říct že jsem se o to minulej týden pokoušela, z 3 kil jablek, a ještě pár druhů ovoce plus 4 hodiny práce byl výsledek 10 skleniček přesnídávky, takže zrovna ty pudu radši koupit, zrovna ted mají v bille v akci skleničku hamánka za 9 korun :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.9.15 14:16

@Kriss Tina Tak když je akce, tak není co řešit. A já teda nikdy nezavařovala. Já prostě hodinu dvě před podáváním hodila do hrnce 2 oloupaná a nakrájená jablka, povařila, rozmixovala a servírovala. Maximálně jsem toho udělala víc a strčila do lednice na další den. A v počátcích příkrmů jsem to uvařené pyré mrazila, když snědl pár lžic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
4.9.15 14:36

@Svistice já si nechávám těžké věci vozit Tescem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
4.9.15 14:45

U nás se osvědčilo chodit na velký nákup v sobotu a v týdnu řešit jen pečivo, mléko a podobně. Chleba peču doma, když máme chuť na jiné pečivo tak do pekárny, pro mléko do automatu, pro maso do masny.. do supermarketu bych v týdnu vůbec nemusela. Kdybych tam chodila v týdnu jen pro to pečivo nebo mléko, tak bych tam stejně nabrala i zbytečnosti, takže já to řeším takhle :)

• Citovat
  • Upravit
2242
4.9.15 14:50

@Kriss Tina Prosím tě, co jsi na tom tak dlouho dělala? Jablka vykrájím, dám je nastrouhat do robota, dám je s troškou vody vařit, přidám další ovoce, občas to míchnu, podle potřeby trochu dosladím, vařím 20 minut, pak přidám pudinkový prášek, povařím dalších 5 minut, mezi tím si opláchnu skleničky, najdu k nim víčka. Naplním skleničky, dám do hrnce na 20 minut sterilovat. Jsem v kuchyni extrémně pomalá, ale tohle mi trvá cca 1,5h, obvykle mívám přes 20 skleniček, vařím v našem největším hrnci. Pokud jsme ovoce dostali, tak náklady jsou trocha cukru, pudink a trocha elektřiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186
4.9.15 14:55

Bydlíme na vsi, takže pečivo máme objednané tady a velký nákup asi 1× týdně, jak se dostanu do města. Celý týden si píšu seznam a pak jedu podle něj.
Možná by se dalo říct, že se lehce ušetří, protože jedu fakt podle seznamu (někdy bohužel :mrgreen: ) a nekupuju nic navíc. Ale těžko říct… Snažím se kupovat jen to potřebné, ale zase si zakládám na kvalitních surovinách a obměně masa, tak nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
4.9.15 15:06

Nakupujeme jednou týdně větší nákup na týden. A ještě tam posílám manžela, má to po cestě z práce, takže mou nepřítomností v marketu se ušetří jistě dost. :mrgreen: Před nákupem nadělám jídelníček na celý týden (to je teda děsný „vopruz“, to se přiznám :zed: ), poté seznam, dám manželovi. Během týdne už jen dokupuji, co je třeba (pečivo, případně ovozel nebo maso). A taky si, při procházkách s dětmi, často nechávám doma záměrně peněženku. Dětičky rády chodí do obchodu pro blbinky a bez peněženky máme smůlu. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák