Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jak srážet teplotu dítěti, které spinká? O půl noci dostal nurofen čípek, ale už zase hycuje, teplota je 38,6. Má studené nožičky, takže octové zábaly odpadají.
Můžeš střídat Paralen s Nurofenem,po 4 hodinách.Když měli děti vysoké horečky,taky jsem to tak dělala..Doporučila mi to naše dětská dr. i na pohotovosti.Nurofen je myslím jen sirup,čípky jsem nikde neviděla
,tak musíš dítě probudit a lék dát ![]()
Nurofen jsou i čípky, tak ani budit nemusíš.
Ať jste brzy fit!
Ahoj Andrejko, my jsme s vysokou horeckou bojovali mcele svatky, mala mela porad kolem 40,stridali jsme cipky panadol,pripadne paralen a nurofen po 4-6 hodinach.Vetsinou my mala zacala hycovat kolem pulnoci…no nedalo se nic delat a museli prijit i v noci na radu zabaly- velkou plinku nebo rucnik namocit do chladne,tzv.odrazene, vody, cca 25 stupnu, trochu vyzdimat a jeste protrepat v pokojove teplote, nemela by to byt uplne studena voda a zabalit detatko na 3 az 7 minut, takto jsme byla poucena na pohotovosti,balit ho cele krome hlavicky.Dle potreby opakovat 3 krat vzdy s 15 minutovou pauzou.Takze vysleces,zabalis nahe do pliny,nechas tak 3 minutky…ta plinka bere od mimi tu teplotu, takze za chvili ucitis jak je tepla plina.Mimi osusis a obleces nebo teda zopakujes za chvili.Moje zkusenost je dobre, behem pul hodky se snizila teplota i 1,5 stupne.Jeste se da takovou vodou sprchovat ve vane.Vyber co je pro vas lepsi.Ale vzdy 3 - 7 minut.Co mate za dravotni problem?
Jo kazdopadne se priprav ze mimi bude rvat jak tur, ale lepsi to vydrzet, po chvilvce se mu fakt ulevi.
At jste brzy zdravi ![]()
Hlavně nesrážet rychle! 1,5°C za půl hodiny je ta pravá cesta k febrilním křečím.. víc než stupeň za hodinu určo ne!!
Aha, to jsem netusila…nam to takhle poradili…a co to znamena ty febrilni krece?
Marsju,febrilní křeč je křeč při horečce.Způsobená vysokou horečkou,jiná příčina není známá..Příhoda je podobná epileptickému záchvatu,třes,vyvrácené oči,pěna u pusy.Trpí na to chlapeček sousedky,viděla jsem přímo záchvat febrilních křečí..Pak si ho nechali v nemocnici,aby vyloučili vše ostatní..Domů ji potom dali myslím Diazepam nebo podobné léky,které malému stříká do zadku v případě,že se křeč objeví..
Chlapeček sousedky měl první záchvat v létě,když mu byl rok,a za rok taky v létě.
Febrilní křeče mizí kolem 4 let.Potom na ně trpěla ještě přítelova neteř,taky naposledy kolem 4 let..
Ještě mi sousedka říkala,že příčina febrilních křečí není v tom,že teplotu srazím rychle.Je to neznámá příčina v mozku,který se asi nedovede s tak vysokou horečkou vyrovnat.Neví se proč a doposud to nebylo zjištěno..Ona naopak musí u malého srážet i teplotu zvýšenou a jakmile se objeví náznak třesu,stříkne lék do zadku a odveze dítě do nemocnice..
Dispozice k febrilním křečím jsou vrozené.
Jani dekuji moc za odpoved.Jeste jsem se s tim nesetkala a ani jsem o tom neslysela.takze diky.
Holky, díky moc. Vůbec nevím, co se s malým děje. Nikdy na teploty netrpěl. Včera začal být mrzutý a navečer už měl teplotu. Dala jsem mu Ibalgin sirup, ten pěkně spapal, ale do čtyř hodin zase teplota. Chtěla jsem mu pak dát Panadol a ten mi vyzvracel, natáhlo ho. Takže dostal Nurofen čípek, za pět hodin Paralen čípek a teď or dána má teploty zas. A nevím jestli v tom střídání čípku pokračovat nebo raději dávat jenom ten Nurofen co šest hodin. Lekárnice nám nedoporučila to střídání. Ale teď jsem přečetla v letáku, že Nurofen čípky nejsou vhodné pro děti s tělesnou hmotností pod 12,5 kg, což malý ještě nemá.
Ještě jsem se chtěla zeptat, jak často kontrolně měříte teplotu? Malý se nechce nechat, ani pod pažičkou?
Andrejko, v lekarne se te nezeptali, kolik vazi tvoje dite? Jsou cipky do 12 kg a nad 12 kg. Myslim 60mg a 125 mg lecive latky, coz je rozdil…
Kdyz ma teplotu merim casto, jednou za pul hodiny, v noci po hodine. Bojim se prave tech kreci. Mala ma vetsinou vysoke horecky se studenymi koncetinami, proto u nas zabaly ne. Napustim ji vlaznou vanu a teplota ji klesne.
Krece vznikaji PRAVE pri prudke zmene teploty.
No neptali, jenom na věk, manžel byl v Kaufu a opravdu začínám pochybovat o lékárnicí v Dr. Maxovi
Ahoj,
ono záleží taky natom, jak silné čípky dáváš. Nurofen dělá myslím 60tku a strídala jsem to s paralenem 100kou a v pohodě, doporučila mi to mudr.
A k těm fibrilním křečím, můžou být i u nízkých teplot, je to když stoupne nebo rychle klesne teplota, tak mi to aspoň říkala doktorka…
čípek rozkroj, neměl by to být problém. Dr. to tak řešila.
Febrilní křeče - může je způsobit prudká změna teploty. Od kámošky syn je dostal poprvé v 9ti letech (změna z 38,8 na cca 37). Nemusí to být ale pravidlo. Někdo je náchylnější, někdo odolnější.
Na netu jsem se dočetla, že by se neměl kombinovat paracetamol (paralen, panadol) a brufen (nurofen). Netuším proč, kdysi jsem to taky dělala, když měl malý čtyřicítky a nešlo to srazit
.
Doporučují se pak koupele o zhruba 2°C nižší než je teplota dítěte. Asi tak 5-10minut. A zábaly dělat celého těla a ne jen končetin. To se mi nezdá, ale když to doporučovali kterési z vás na pohotovosti, tak to asi tak bude.