Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych se zeptat, jak staré dítě pustíte samotné ven, do školy, že školy ve městě? Škola je přes jednu silnici, která vede na parkoviště.
Dík za odpovědi ![]()
@kacabus Do skoly chodi sama od sedmi let, skola je cca 250 m od domu, jeden prechod.
Příspěvek upraven 06.09.14 v 18:40
Sám na nákup do blízké večerky (bez silnice) šel syn poprvé ve 4 letech. Sám ven (taky ne přes silnic) šel poprvé asi v 6, ale to musel být na dohled. Do školy a ze školy jezdil sám ve 3. třídě, ale to musí jet do jiné čtvrti MHD a ještě přechází celkem frekventovanou silnici (+ dvě menší, méně frekventované).
Já mám pocit, že nikdy
ale asi ta první třída už zvládají. Já měla tedy klíče na krku stopro. Škoda, že je tak blbá „doba“ ![]()
Tak ja dceru ze skoly driv jak ve 4. tride samotnou jet nenecham. Ale bydlime v praze a musi jet tramvaji a autobusem s prestupem na ne moc prijemnem miste. Do obchodu a spol. ji pustim jen v ramci obytne zony, jinak ne. Ono hodne zalezi na miste kde bydlite…
Dík moc za odpovědi, na mě totiž se dneska moje mamka se sestrou a bráchou pustili, že nejsem normální, když chci pustit syna ven, že prej se budu divit, až se mi nevrátí… že se mám občas podívat na zprávy, segra prej děcka do školy bude vodit prej ještě klidně ve 13 (tak jsem se jen tak usmála, jak budu kluka, kterej bude o půl hlavy větší než já vodit do školy
). řeším totiž i takovou věc, že nejstarší syn už samo nechce se mnou na hřiště, ale raději by jezdil na kole, což si zase nedokážu představit, jak budu lítat s motorkou a nejmladším synem za nim…
![]()
Všechno záleží na vnějších okolnostech a na bezpečnosti místa, kde žije..A taky na vyspělosti dítěte. Syn chodí od první třídy sám ze školy k babičce, která bydlí několik vedlejších ulic, bylo mu v té době 6,5 let..Od druhé třídy chodí sám z domu a domů, stejnou cestou, jen přes velký světelný přechod. U nás v bloku do obchodu(přes silnice) sám cca od 6 let, to samé vynést tříděný odpad..Ven s kamarády asi od 7 let, nejprve mohl jen na blízké hřiště, ale teď, když se zeptám, tak může s kamarády i na blízké školní hřiště(jiná škola),kde hrají fotbal..Mladší dcera má skoro 6,do školy půjde za rok, chodí s ním na hřiště, do obchodu, vynést odpad a jednou byli i u babičky přes ten velký světelný přechod.
To nesrovnáš, záleží na těch vnějších okolnostech..Já jsem ze začátku měla paradoxně menší strach, když šel sám, nechtěla jsem, aby se někde zakecal s kamarádem nebo více kamarády a zapomněl se třeba rozhlédnout. Teď už zná spoustu dětí tady v bloku, chodí každý do jiné školy, ale třeba stejnou cestou kousek, tak jdou spolu..Ze začátku jsem striktně trvala, aby do školy chodil vždy tou stejnou cestou, teď už může jít kudy chce - do školy vede více cest, trvá to asi 15 minut pěšky, velká světelná křižovatka se ale nedá obejít.
Od druhé třídy má u sebe mobil a prozvání, když dojde do školy, někdy zapomene. Díky čipovacímu systému, který posílá ihned upozornění na mail, že dítě není ve škole, to nehrotím.
@kacabus Tak kolo synovi volně na ulici bez dozoru zatím nedávám, ale v parku na okruhu upraveném pro cyklisty jezdí volně..Jinam jezdí jen s tatínkem nebo jiným dospělým, mám pocit, že i podle zákona nesmí jezdit na kole osoba pod 10 let sama, jen v doprovodu osoby starší 15 let ![]()
Přístup Tvé rodiny je extrémní, pokud nežijete v centru Prahy, nechápu to..TAky mám kamarádku, která má holčičku stejně starou jako syn - 8 let,3. třída, taky ji vodí do školy, ze školy doprovází na hřiště, holka sama nesmí vystrčit nos na ulici, přitom její spolužáci chodí spolu sami. Její spolužák bydlí přímo u nás v domě, mohl by chodit s ní, ale maminka nechce..Pokud se zpozdí, musí počkat ve vestibulu školy, nemůžu vyjít na ulici..Ani na hřiště, které mají u domu, sama nesmí. Hraje si jen na zahradě se svou mladší sestrou.
Doba je sice zlá, ale toto považuju za extrém.
Mám děti 6,5 a 4,5. Samy ven chodí od loňského léta, ale máme hned před bytovkami hřiště. Ví, že mimo hřiště nesmí a dodržují to.
Vloni byla malá i párkrát v pekárně na rohlíky, to ale nemusí přecházet hlavní cestu.
Když jdou samy ven, kolo jim nevytahujeme.
Teď je dcera v 1.třídě, hned vedle je školka, takže vodíme oba. Ale myslím, že od 2.pololetí bude moct chodit do školy sama. Není to daleko a z bytovek chodí více dětí.
Jo, a bydlíme na vesnici.
@Jana206 tak kolo jsem dala blbí příklad, i když kolem baráku ho na koloběžce půstím.. jak dál určitě ne…jde o to, že čekám, kdy přijde, že chce s kamarády ze školy jít ven a já přeci nepůjdu s nimi ![]()
@kacabus Opatrnost je jiste na miste, ja ale zastavam nazor, ze je treba v diteti od utleho veku pestovat i urcitou miru samostatnosti, samozrejme s ohledem k okolnim vlivum a jeho mentalni vyspelosti.
@kacabus Nevím,jestli ten zákon doslova platí v obytných zónách, možná je tam nějaká vyjímka, ale na běžné komunikaci určitě nemá děcko do deseti let samo co dělat.
Vybav mobilem a pusť. Stejně Ti nic jiného nezbyde. Já vždy chci vědět, kam jdou, kdy se přibližně vrátí a syn se musí v určitých intervalech mobilem hlásit..Nikdo se mu za to neposmívá, i kluci mají mobil a občas jim volají rodiče. To je v dnešní době normální.
Syn je spolehlivý, za tu dobu, co chodí sám ven, vždy se přišel ukázat nebo se ohlásil telefonem tak, jak jsme se domluvili. Stát se může kdykoliv cokoliv a o děti se budeme bát i později, v každém věku. S tím je potřeba se nějak naučit žít.
Děti mi do školy a ze školy chodí samy od 1. třídy, musí přes jednu silnici s přechodem pro chodce. Sami ven šli občas před dům, kde na ně vidím, cca na 30 minut, pak jsem šla za nimi nebo naopak jsem je nechala o tuto dobu samotné venku. To vše až ve školním věku. Jsme na sídlišti ve velkém městě. Od 8 let jezdí syn sám 4 zast. MHD do hudebky. Vím, že patřím k těm odvážnějším matkám, na druhou stranu vím, co jsou moje děti schopny zvládnout, vše jsme postupně trénovali, mobil nemají, protože jsem doma.