Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Četl jste někdo a na jakém principu ta výchova spočívá?? Měla jsem Jak mluvit aby nás děti poslouchali a minulo se to účelem ![]()
Od Machiavelliho jsem četla jen Vladaře
Třeba by to šlo taky aplikovat ![]()
@Svistice Proč ne? Už si z toho pamatuju jen, že účel světí prostředky a k poddaným je třeba chovat se laskavě.
Podle anotace právě z Vladaře paní vycházela
Já jsem teda nečetla ani jedno, ale myslím, že by tam mohly být cenné myšlenky.
@Angua V původním Machiavellim určitě. A předpokládám, že by ho mohly zvládnout přečíst i mámy, když jsem z toho v 15 měla referát na občanku ![]()
@Knihomyš Obecně nesouhlasím s principem, že účel světí prostředky. Jinak Vladař je řazen do teoretického porudu politického realismu. Asi jsem idealista, ale nechtěla bych tohle pojetí vnímání světa používat při výchově dítěte.
@Svistice Už si to moc nepamatuju, četla jsem to fakt dáávno. Akorát si vybavuju, že to nebylo tak „drsný“, jak jsem čekala. Asi si to budu muset přečíst znova.
@Knihomyš Za mě myšlenkově jako politická teorie dobré, v určitých situacích a kontalacích může fungovat výborně (z pohledu vladaře
). Jenže výchova dítěte pro mě není boj o moc (o ničem jiném politika totiž není). Takže si myslím, že kniha o výchově založená na Vladařovi by prostě pro mě nebyla.
@Knihomyš no, já si z toho vybavuju, že panovník má být silný jako lev a mazaný jako liška
A když nepřátele nelze podplatit na svou stranu, tak je lepší se jich zbavit.
Ale třeba jiné principy na děti uplatnit půjde ![]()
@Knihomyš píše:
@Angua V původním Machiavellim určitě. A předpokládám, že by ho mohly zvládnout přečíst i mámy, když jsem z toho v 15 měla referát na občanku
Tak jestli to není moc tlusté…
Co jsem matka, tak dlouhé texty musím prokládat spacími pauzami ![]()
@Angua 107 stran, to dáš.
Tady http://cs.wikipedia.org/…/Vlada%C5%99 jsou nějaké citáty - celkem s tím souzním.