Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Maminky prosím vás, jak při aktuálním počasí oblékáte své už chodící děti? Syn má 14m a vůbec nevím, jak ho oblékat. Ještě nechávám v kočáru fusak, používám podle potřeby, dnes např. nebylo třeba, tak ho měl jenom pod sebou. Dáváte ještě punčocháčky pod kalhoty? Dnes byl venku v punčocháčích, kalhotách, body s dl. rukávem, mikina, čepice, nákrčník, ale to bylo opravdu teplo, jinak používáme fleecovou jarní bundu, pod ní pouze body s dl… Jak to máte vy? ![]()
Včera a dneska tepláky teplejší, triko s dlouhým a mikina. Puncochace nenosí už dyl, teda podvlikacky. Na hlavu teď dávám klobouček. Když se zas ochladí, tak bude mít softshel kalhoty nebo podšité, a softshel bundu. A čepici bavlněnou.
Fusak už bych dala pryč a nechala deku.
Teplaky, triko, flis mikina. Ještě lehkou čepici, bylo sice teplo, ale dost foukalo. Dopoledne plus softshellovou bundu.
Dnes syn 18 měsíců spal v kočárku body s dlouhým rukávem, jarní bundička, tenké manžestráčky, jarní čepička, bez fusaku, jenom s nánožníkem. Při odpolední procházce jsem vyměnila pouze bundičku za bavlněnou mikinku.
Teplejsi teplaky bez puncochacu, tilko, triko s dlouhym rukavem a teplejsi mikinu. Na hlavu slabou cepici kvuli vetru. Vcera jsem dala i vestu. Tak nejak se ridim podle sebe.
Holky tak koukam, ze to asi s tema puncoskama prehanim
Me prijde, ze mu jen v riflicich bude chladno
A doma davam kvuli studene podlahy normalne puncosky i teplacky, pritapime uz jen na vecer, normalne jsme zvykli mit doma dost teplo, na zemi je pak zima i me, tak teda nevim…
Fusak uz teda vytahnu uplne, akorat treba v patek u nas lilo jak z konve a bylo dost chladno, to mel fusak a jestevi zimovou bundu… ![]()
Můj syn se dost válí po zemi, tak mu raději dám punčocháče, tepláky a nahoru dávám body s krátkým a na to body s dlouhým nebo triko. Když fouká, tak nákrčník a čapku, popř. vestičku nebo mikču. Taky nevím jak oblékat, je to ještě zrádný. Fusak už jsem sklidila a nahradila dekou
Šmarjá, fusak?
Dávám tepláky/kalhoty, ponožky, body s dlouhým, mikinu, čepku a na krk šátek, s sebou beru slabší bundu. Dopoledne do školky jezdí v kočárku, odpoledne pěšky nebo na odrážedle. Deku nedávám, vždycky si ji skope.
Edit: moje dítě je děsný zmrzlík, staršího už oblékám méně ![]()
@fashion_victim83 s tou vodou mi to dělá starší
musím ho mýt skoro studenou, jinak ječí, že ho to pálí
já husí kůži, ale dítě spokojený ![]()
@fashion_victim83 a to já si sednu k baterii a za záda si dopouštím teplou ![]()
Roční nechodící měla dnes tepláky, body s dlouhým, mikinu, šátek kolem krku a tenkou čepici. Včera byl u nás dost vítr, tak ještě jarní bundu. Punčocháče už nee.
Má 14 měsíců, chodí už dlouho, kočár bereme jen na nutné rychlé přesuny někam, jinak chodí pěšky na vodících šlích. Má tenké bavlněné punčocháčky a tenké kalhoty(lehké rifličky nebo menšestráčky na laclo),dvě vrstvy jsou lepší, hraje si v písku, někdy ji něco zaujme, gecne na zadek.Na tom fleesovou mikinu, když je chladněji nebo hodně fouká, tak tenkou bavlněnou bundičku. Čepici taky, bavlněnou, přes uši. Neměla ji snad jen dvakrát, v odpolední teplotní špičce, když nefoukalo, ale jinak u nás hodně foukalo.
Souhlasím s tím, že je to ještě zrádné a ani svoje starší děti bych nenechala běhat jen tak v tričku, když jsme ještě před 14 dny klepali kosu.
Jinak oblékám ráno, jinak odpoledne. Vzhledem k povinnostem se staršími dětmi jsme někdy nuceni jít ven hned ráno, to u nás bývá kolem nuly až pěti stupňů.
Někdy v odpolední teplotní špičce na hřišti na sluníčku měla zateplené legíny, spodní vrstva bavlněné froté, složení asi 85 procent bavlna, k tomu body a šaty - buď pletené nebo riflové. Pro případ potřeby schovanou tu bavlněnou bundičku a čepičku.
Fusak v kočárku mám - úprava jaro a podzim. Ráno se hodí, to bez debat, odpoledne když tak uklízím do koše pod kočárkem. Kdybych měla kočár před bytem, v případě potřeby bych ho vytáhla a nechala doma, ale máme kočár dole a bydlíme dvě patra bez výtahu.
U nás kromě dvou dnů hodně foukalo, studený vítr a to dělá hodně. Kdyby bylo bezvětří, tak bych oblékala méně.
Pokud nefouka studený vítr, tak oblekam tenke puncochace, mansestraky, body aby mu nefoukalo na břicho a zada, mikinku a případně lehkou bundu. Na hlavu jarní kuklu. Fusak jsme už schovali před několika tydny.
Ono těžko říct, neb počasí se neusále mění a liší. Včera po obědě jsme jeli na výlet. Před odjezdem jsem byla venku pověsit prádlo a jen v mikině mi byla zima, foukal studený vítr. Takže roční nechodící jsem na výlet vybavila punčocháči, kalhoty, body s dlouhým a teplejší mikinou, s sebou pro jistotu neprofoukavou bundu a deku na kočár.
Na výletě 30 km od bydliště jsme ji po 30 minutách vysvlékaly jen do kalhot a body s dlouhým, protože pařilo sluníčko, vítr vůbec žádný. Za dalších 30 minut se zatáhlo, takže jsme jí zase vrátili mikinu.
Deka zůstala nevyužitá.