Jak to bude s domem?

Anonymní
24.5.12 08:24

Jak to bude s domem?

Nejprve nastíním situaci, pak přijdě otázka, nezlobte se ,že anonymně. Žijeme s manželem a dvěma dětmi v domě s tchánama. Už před svatbou jsme si rekonstruovali horní patro 3+1 - omítky, elektřina, voda, plyn, topení, podlahy kuchyň - prostě vše - z původního zůstaly obvodové zdi. (dole, kde bydlí rodiče je 4+1), šly tam mé peníze, peníze manžela, stavebka, veškeré výplaty. Manželova sestra dostala od rodičů část pozemku, na kterém si nechala postavit dům.
Zatím jsou vztahy výborné se všemi…ale obávám se budoucnosti. Přestavbou se samozřejmě zvedla cena domu, navíc s manželem financujeme častečně i další úpravy okolo domu - např. nové chodníky, nebo rekonstrukce ve sklepě atd…
No a kde je problém - samozřejmě naše to není, nemáme nic napsáno. A proto se ptám, jak bude situace vypadat za pár let - pokud se začne řešit až když jeden z manželových rodičů zemře, jak to bude s rozdělováním domu.
Pokud to napíšu hodně hnusně - dům je velký k tomu i velký pozemek - hodnota několikamilionová…to budeme muset sestře vyplatit polovinu hodnoty, pokud si to ještě za života rodiče neošetří jinak? Jako platit polovinu domu třeba 2,5 milionu…to sestře práve zaplatíme její nový barák :zed: :zed: :zed: a kdo vlastně určí tu částku, která se bude muset vyplatit? Prosím o rady ty, které byly v podobné situaci, jak to u vás dopadlo, nebo je tu někdo kdo se v tomto vyzná? Představa, že si za pár let budeme brát hypotéku (teď jsme bez ní) na to abychom někoho vypláceli, no to je maso :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.5.12 08:30

Sis odpověděla vlastně sama, pokud rodiče zemřou, majetek se dělí rovným dílem mezi děti. Určitě si schovejte všechny účtenky co jste do baráku vrazili. Jinak jak si psala, je nejlépe vše ošetřit ještě za života rodičů. darovací smlouvou a pod …

inko 2

• Citovat
  • Upravit
Lilišák
24.5.12 08:33

pokud nemate smlouvu tak jste jim proste zvedli hodnotu nemovitosti. jedine ze by jste meli vsechny papiry a dobryho pravnika ktery by vam tu investovanou castku ,,odpocital,,. jako napriklad kdyby to melo hodnotu 5milionu tak 2,5 manzelovi, 2,5 sestre a pri dolozeni pulmilionove investice do rekonstrukce by se to otocilo na 3 pro vas a pro sestru ,,jen,, 2.

kazdopadne pokud nemate sepsanou nejakou smlouvu tak to bude opruz to pak resit :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.12 08:37

No tak je to tak, jak jsem si myslela…účtenky samozřejmě máme.
No ale i tak to je maso…v minulé generaci se toto řešilo po smrti jednoho z rodičů a vypláceli se sourozenci, ale rozhodně to nebylo tak ( byli tři), že by jeden sourozenec vyplatil hodnotu dvou třetin… no uvidíme.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.12 08:40

@Lilišák no počítala jsem to, přes půl milionu je v tom určitě a zbytek do melounu je naše vybavení :zed: jo holt, nikdo k tomu sepsání nebyl ochoten…asi si rodiče myslí, že se to " nějak" vyřeší, máme se na co těšit ,ale díky za pravdivé a oči otevírající odpovědi!!!

• Citovat
  • Upravit
mag
12889
24.5.12 08:41

A co se zkusit domluvit, jestli by za tu rekonstrukci nedarovali manželovi jednu polovinu domu a z té druhé půlky už by se setra vyplácela mnohem líp. Navíc by to bylo i „spravedlivější“, protože ona dostala pozemek a na tom stavěla dům už ze svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
24.5.12 08:43

Záleží i na dohodě se sestrou. Může se dědictví vzdát ve prospěch bratra, ale to asi u Vás nehrozí, že :nevim: Jinak cenu určuje soudní odhadce. Tomu můžete říci, kolik jste do domu investovali, doložit mu to a on o to poníží cenu nemovitosti. Vše je na dohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.12 08:43

@mag taky si to myslím…to by bylo spravedlivé…ale taky by se to muselo ošéfovat už teď, že?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.12 08:45

U nas je situace trochu podobna…jen tam nejde o tolik penez a investovani. Muj deda mel tri deti, moji mamku a dva syny. Kazdemu se nejak zaridilo bydleni, nejstarsi stryc dostal barak kde ziji rodice (ted polovinu, polovinu ma stale babicka), mamka se toho podilu zdala s tim, ze barak ve kterem zije bude jeji - dum ve kterem se deda narodil. Nejmladsi stryc toho dostal min, vraceny pozemek a pomahalo se mu se stavbou noveho domu. Tak byla i dohoda.

ten „mamky“ dum ma asi nejvesti hodnotu, ne faktickou, uz jde docela do kytek, ale spis citovou, mamka uz nejzije a vsichni neustale mluvi o tom, ze ten barak bude jednou nas se segrou. Ale nic se nedeje, deda ho na nas prepsat nechce a vse pujde do dedickeho rizeni a to pak bude mela. Nedokazu vubec odhadnout co se bude dit, vztahy mame dobry, ale uz parkrat jsme se kvuli tomu pohadali. Ten chatra, pac do neho nikdo nechce moc investovat a uz je skoro neobyvatelnej (nikdo v nem taky stale nebydli), ale je to nas rodny dum a moc me to mrzi.

podle me je lepsi tohle resit s jasnou mysli driv, takhle to udelala manzelova prapabicka, napapsala dum na dceru a tchana, synovi dala pozemek a penize, jako rozhodne min, ale dcera se o ni donedavna starala.

• Citovat
  • Upravit
mag
12889
24.5.12 08:47
@Anonymní píše:
@mag taky si to myslím…to by bylo spravedlivé…ale taky by se to muselo ošéfovat už teď, že?

ano teď, resp. dřív než jeden z rodičů zemře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
24.5.12 08:51
@Anonymní píše:
@mag taky si to myslím…to by bylo spravedlivé…ale taky by se to muselo ošéfovat už teď, že?

to co pise mag je rozumny napad…odecist hodnotu pozemku a pribliznou cenu rekonstrukce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martinaaaaaaaaa7
24.5.12 09:00

Já jsem momentálně v situaci té sestry a očekávám, že mě brácha vyplatí aspoň částečně. A přesně jak píšeš počítám s tím, že ty peníze použiju na financování naší hypotéky. Přijde mi to celkem logický, proč byste vy měli získat dům se zahradou zadarmo a ona měla celý život platit hypotéku, aby měla vlastně to stejné? Samozřejmě, že byste se měli dohodnout na nějaké rozumné částce, barák rodičů má tak hodnotu 3-4 mil a já bych si představovala, že mi brácha dá tak 1 mil. Chci být rozumná a nezrujnovat ho, ale zase tolik peněz nemám, abych mohla být velkorysá a nechtít nic. Tak to jen z té druhé strany :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.12 09:03
@martinaaaaaaaaa7 píše:
Já jsem momentálně v situaci té sestry a očekávám, že mě brácha vyplatí aspoň částečně. A přesně jak píšeš počítám s tím, že ty peníze použiju na financování naší hypotéky. Přijde mi to celkem logický, proč byste vy měli získat dům se zahradou zadarmo a ona měla celý život platit hypotéku, aby měla vlastně to stejné? Samozřejmě, že byste se měli dohodnout na nějaké rozumné částce, barák rodičů má tak hodnotu 3-4 mil a já bych si představovala, že mi brácha dá tak 1 mil. Chci být rozumná a nezrujnovat ho, ale zase tolik peněz nemám, abych mohla být velkorysá a nechtít nic. Tak to jen z té druhé strany :lol:

No právě, že manžel si neumí představit ani ten milion…jako to bude mela, jestli se to fakt alespoň částečně neurčí za života.. :zed: zakladatelka.

• Citovat
  • Upravit
martinaaaaaaaaa7
24.5.12 09:10

To jako máte tu představu, že jí nedáte vůbec nic? Tak to vám nechci kazit iluze, ale to by musela být úplně blbá. A navíc si myslím, že přemýšlíte poměrně dost sobecky a sprostě. Neber to jako útok, jenom nechápu ten postoj. To přece není spravedlivé a rodiče na to asi taky nepřistoupí, vždyť by obrali jedno své dítě na úkor druhého.

• Citovat
  • Upravit
361
24.5.12 09:20

Souhlasím s Martinou. Nemůžete čekat, že ke všemu příjdete zadarmo a sestra bude platit hypo na svuj barak aby mohla nějak bydlet. Mam podobnou situaci.Rodiče bydlí v bytě na vesnici a mají zahradu (stavební parcelu). My s manželem chceme stavět ale můj bratr dělal problémy, že když mi rodiče dají zahradu nebude s nimi mluvit atd..(přitom on má ženu s domem, mají kde bydlet).Že prej má k zahradě citový vztah bla bla bla..je to sobeckost. Tak jsme si s manželem koupili stavební parcelu a berem hypo na stavbu domu..a zahradu ať si bratr strčí do zadnice..ale domluvili jsme se s našima, že když on dostane zahradu, my dostaneme byt a nebudeme už ho vyplácet..Byt se pak prodá a částečně se zamázne hypo..Bylo by nefér kdyby on zhrábl zahradu a ještě půlku bytu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí