Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj potřebuju poradit, žiju v domě po prarodičích, kde jsem zdědila podíl na domě, dům je ve špatném stavu, nejhorší je střecha, zatéká nejvíce do jednoho pokoje, nechala jsem si na dům udělat odhad, že bych ho za tu cenu odkoupila(mínus svůj podíl) od ostatních podílníků. Jim je to málo, dům je na vesnici, špatný stav, tak jsem teda cenu navýšila o 200 tisíc, že už to konečně vyjde a přemluvím je k odprodeji domu do mého vlastnictví a stále se vyjadřují, že je to málo. Nikdy tady nebyli ani na dovolený. Šlo o cenu 1 mil Kč bez mého podílu. Já už nevím, za jakou cenu by mi ho nechali odkoupit od nich, když se zeptám, tak dělají mrtvé brouky a pak mi písemně vyhrožují, že bych jim měla platit nájem a platit opravy pouze ze svého. Nevíte někdo, kolik by byla tržní cena domu 4+1, špatná střecha, teče do domu, už nevím kolik bych jim měla jako nabídnout?
Tady ti neporadíme, koukni se na realitky kolik stojí obdobné domy v okolí. Na tvém místě bych sepsala nutné opravy a jejich cenu a ostatní vlastníky bych doporučeným dopisem vyzvala, aby se na opravách podíleli finančně. Jako spolumajitelé domu jsou povinni se podílet na opravách domu i bez toho, aby tam bydleli. Upozorni je, že pokud tak neučiní jsi připravena řešit celou věc soudní cestou, v tomto případě spor vyhraješ, a pokud se chtějí celé anabázi vyhnout odkoupíš jejich podíl za navrhnutou cenu. A když ti podíl nebudou chtít prodat, obrátíš se opět na soud. Obětuj pár tisíc na nech si to sepsat u advokáta, vyplatí se ti to.
@elan nech tam jeste chvilku tu vodu kapat a bude to stavebni pozemek minus bouraci prace.
Nyni mas dve moznosti, vyzvat spoluvlastniky k podileni se na nutnych opravach. Pokud nebudou chtit, opravit sama a nasledne vymahat jejich podil. Ta druha moznost je podat k soudu navrh na vyporadani spoluvlastnickych podilu, kde se bude vychazet prave ze znalecaku.
Tak to vidím na ten soud,nevíte jestli se může hodně lišit znalecký posudek od odhadní ceny domu?
Takže nakonec happyend. Sestra chce půl Mega a to jsem schopni z našich úspor poplatit. Bez řevu, nervů a dohadování.
Kéž by všichni sourozenci byli tak rozumní jako naše svagrova. Nas to nezrujnuje a jim to pomůže v hypotéce.