Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nechápu jak myslíš „trest“? Za co myslíš? Zkus konkrétní příklad.
Osobně motivuji spíše odměnou, než trestem ![]()
No treba se nechce oblikat, sednout si a najist se. Delat blbinky nejde vzdy - jakoze pod budeme se hrat na bagr, aby snedl obed.
Ted se mne na to ptali i ve skolce, co na nej plati, kdyz zlobi. Jine deti posadi na zidlicku a je jim to lito. Jemu je to jedno.
Motivuju, domlouvam, vysvetluju. Chape, ze udelal neco spatne. I rekne, ze vi, ze se to nedela.
Ale treba zacne hazet veci ze stolku na zem, vyleje vodu z hrnecku, a pod.
Já své děti nikdy netrestám. Když něco „pokazí“, nechávám je nést přirozené důsledky. Odměny a tresty nevedou ke změně chování k lepšímu. Nic děti nenaučí, kromě toho, že se budou snažit vyhýbat trestům a získávat odměny. Já chci své děti budovat, aby z nich vyrostli zodpovědní lidé, nikoliv poslušní. Mým dětem je 14, 13, 11, 7 a 2 roky 🙂 Vřele doporučuji knížku Respektovat a být respektován ![]()
Příspěvek upraven 28.02.23 v 15:20
@Anonymní píše:
No treba se nechce oblikat, sednout si a najist se. Delat blbinky nejde vzdy - jakoze pod budeme se hrat na bagr, aby snedl obed.Ted se mne na to ptali i ve skolce, co na nej plati, kdyz zlobi. Jine deti posadi na zidlicku a je jim to lito. Jemu je to jedno.
Motivuju, domlouvam, vysvetluju. Chape, ze udelal neco spatne. I rekne, ze vi, ze se to nedela.
Ale treba zacne hazet veci ze stolku na zem, vyleje vodu z hrnecku, a pod.
Oblekani: dám na hromádku oblečení a odcházím vedle do pokoje, po většinou se začne oblékat (jo ale když jsem v dohledu, to jsou jen samé opicarny)
K tomu poslednímu, hodně se mi osvědčilo čin=důsledek. Něco schválně vyleje = musí si to po sobě utrit (jo klidně u ní sedím, držím ji dokud to neudela). Toto nám funguje nejlépe. A pak neustále vysvětlovat proc ![]()
@sao píše:
Já své děti nikdy netrestám. Když něco „pokazí“, nechávám je nést přirozené důsledky. Odměny a tresty nevedou ke změně chování k lepšímu. Nic děti nenaučí, kromě toho, že se budou snažit vyhýbat trestům a získávat odměny. Já chci své děti budovat, aby z nich vyrostli zodpovědní lidé, nikoliv poslušní. Mým dětem je 14, 13, 11, 7 a 2 roky 🙂 Vřele doporučuji knížku Respektovat a být respektovánPříspěvek upraven 28.02.23 v 15:20
Tuto knihu mám takr moc ráda, přidávám se s doporučením
Osobně mám ještě ráda knížku Výchova bez poražených. ![]()
Deti netrestam. Jedine tresty, ktere mely a maji, jsou takove ty prirozene. Jakoze neobleces se - je ti zima, nenajis se - mas hlad
@alynch píše:
Deti netrestam. Jedine tresty, ktere mely a maji, jsou takove ty prirozene. Jakoze neobleces se - je ti zima, nenajis se - mas hlad
Strčíš do sestřičky, máš rozbitou sestřičku ![]()
@Perníček22 píše:
Nechápu jak myslíš „trest“? Za co myslíš? Zkus konkrétní příklad.Osobně motivuji spíše odměnou, než trestem
Rozbije vázu a dostane čokoládu?
vyskli sousedovi okno cihlou a dostane bagr
.
Na staršího syna už funguje odměna a domlouvání(5let). Na 3,5 letou absolutně nic. Ani odměny, ani výhrůžky, které splním. Radši si nechá zabavit všechny hračky, než aby udělala, co po ní chci. Naštěstí je to vždycky jen období, kdy je s ní k nevydržení. Oblékání neřeším, vím, že to umí a prostě ji oblékám. Musela bych vstávat v pět abych si mohla dovolit čekat, než to milostivě udělá. Když se vzteká kvůli něčemu, co prostě musí být (třeba dnes ráno obutí zimní obuvi), prostě jí je obuju. Ona řve a když se uklidní, tak si s ní o tom promluvím. Sama venku uzná, že by jí byla zima. Pokud něco vyleje, vykydá schválně, musí si to utřít. Zároveň se tomu ale snažím předcházet.
Ahoj, zalezi na situaci.
Nechce se oblict - je ji zima nebo nejdeme ven
Neco vylije, vysype - pomuze mi to uklidit apod.
Prevazne se snazim fungovat stylem cin-prirozeny dusledek
Pokud nekdy vylozene zlobi, vzteka se, hazi vecma, nespolupracuje, proste uz nejde najit spolecny mirovy reseni
tak nejedou vecer pohadky nebo ji poslu na chvili odpocnout do postele nebo placnu pres ruku/zadek
@Anonymní píše:
Rozbije vázu a dostane čokoládu?![]()
![]()
vyskli sousedovi okno cihlou a dostane bagr
![]()
![]()
.
Proč anonym? ![]()
Zdravim kolektivne.
Mam dotaz - co funguje na Vase 3-4 lete deti jako “trest”. U nas tak max nepustena televize/youtube nebo zabaveni hracky.
Jinak je mu fuk, ze ma treba stat v koute.
Obvykle se s nim da domluvit, ale obcas se snazi presadit si svou a potrebuju inspiraci