Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jak se jmenuje test, kdy dítě a mama koukají na kostku na židli, mama jde za dveře a vy kostku přemístite pod gauč, dite se na to kouka. Ditete se zeptáte: až se máma vrátí, kde řekne, že je kostka? Spravba odpověď je na židli. Nevíte prosím název testu nebo věkovou hranici pro splnění? Diky
@Bubla Bůčková píše:é, co? to mi nedává žádný smysl
Ahoj, jak se jmenuje test, kdy dítě a mama koukají na kostku na židli, mama jde za dveře a vy kostku přemístite pod gauč, dite se na to kouka. Ditete se zeptáte: až se máma vrátí, kde řekne, že je kostka? Spravba odpověď je na židli. Nevíte prosím název testu nebo věkovou hranici pro splnění? Diky
Přečetla jsem si to snad 10krát a buď jsem blbá já, nebo nevím teda oč se jedná.
To bys musela znát, já zapomněla název. Viděla jsem včera video a rada bych si něco víc k tomu přečetla, ono tam toho bylo víc.
@Bubla Bůčková píše:
To bys musela znát, já zapomněla název. Viděla jsem včera video a rada bych si něco víc k tomu přečetla, ono tam toho bylo víc.
A někdo v komentářích tam nepíše o co se jedná? ![]()
Já už to video nemůžu dohledat právě. Toddler testing conf… něco ![]()
@Lu66 @stinga Jde o to, zda si dite uvedomi, ze maminka nevidela premisteni kostky a tudiz musi maminka predpokladat, ze kostka je stale na zidli.
@Bubla Bůčková Ale Tobe bohuzel nepomuzu.
4 leté dítě už by mělo být schopno odpovědět správně. Jde o uvědomění toho, že druzí lidé mají také názory, přesvědčení, emoce jiné od těch, co mají (ty testované) děti. Protože malé děti jsou silně egocentrické - což je zpočátku normální stav. jejich schopnost chápat, že druzí mohou vnímat/prožívat svět jinak se teprve rozvíjí.
Co chceš testovat bublo?
Já to znám jako screening autismu pod názvem Lentilkový test. (Autista podle toho odpoví špatně, protože se nedovede vcítit do druhého) Holčička jde za dveře, někdo vymění lentilky za špendlíčky, co si bude myslet holčička, že je v krabičce, až se vrátí…?! Netušila jsem, že se tím testují i předškoláci, ale vyzkouším na dceři ![]()
@Whitedog píše:
4 leté dítě už by mělo být schopno odpovědět správně. Jde o uvědomění toho, že druzí lidé mají také názory, přesvědčení, emoce jiné od těch, co mají (ty testované) děti. Protože malé děti jsou silně egocentrické - což je zpočátku normální stav. jejich schopnost chápat, že druzí mohou vnímat/prožívat svět jinak se teprve rozvíjí.Co chceš testovat bublo?
My jsme prošli
ale nebyl tam věk právě a kluka občas tyhle hry taky baví ![]()
@Whitedog píše:
Teorie mysli.
Na tebe jsem spolehala nebo Oriseku
![]()
@mokkk píše:
Já to znám jako screening autismu pod názvem Lentilkový test. (Autista podle toho odpoví špatně, protože se nedovede vcítit do druhého) Holčička jde za dveře, někdo vymění lentilky za špendlíčky, co si bude myslet holčička, že je v krabičce, až se vrátí…?! Netušila jsem, že se tím testují i předškoláci, ale vyzkouším na dceři
Předškoláky je 3-6 let
jo lentilkovy test zní taky fajn ![]()
Ó, díky ![]()
Tak s ním ještě vyzkoušej pojem množství.
Vezmeš dvě sklenice, jednu úzkou a vysokou a druhou nízkou ale širokou. Naleješ stejné množství vody do obou. Až začne chápat, že množství je v obou sklenicích stejné, bude zralý pro školu.
Podobně to můžeš udělat třeba s mincemi. Budeš jich mít 5 ve dvou řadách. Jednu řadu ale víc roztáhneš. Kde jich je víc?
Nebo plastelína - kulička x placka, kde jí je víc?
Zralý předškolák už má pojem množství ustálen a chápe, že zůstává zachováno.
@Bubla Bůčková píše:
Na tebe jsem spolehala nebo Oriseku![]()
Ja uz jsem tady proflakla
. Ano, testuje se tak Teorie mysli. Taky to musim zkusit, jestli uz to muj sedmilety da
.