Jak učit R, Ř ?

4132
17.9.10 20:06

Jak učit R, Ř ?

Ahoj máte nějaké básničky nebo tipy jak učit vyslovovat písmeno R? Dceři je 3,5 roku, do školky nechodí. V některých slovech, která říká už to trošku jako r zní, ale jinde plácá l. Tak bych jí ráda trochu pomohla, ale nevím jak. Jinak mluví hezky, ráda a často, někdy až moc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2769
17.9.10 20:11

ahojky -mojí malé velmi pomohla slova kde je TR…tam to R zní báječně…jinak se říká aby opakovala TDTDTtd..pořád za sebou…pak je z toho RRRRRRRR

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.9.10 20:13

Anežka se to naučila sama teprve nedávno. Myslím, že na to je ještě čas ;) . Logopedi to řeší co já vím až v 6 letech (r,ř,l). Sice chodí do školky, ale myslím, že tam ji to nikdo nijak extra neučil. Jen je dost upovídaná, takže praxe má dost :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
17.9.10 20:31

Ahojky, ještě jsem to nečetla, ale brzy to taky budu potřebovat :-D
Třeba to pomůže: http://www.prozeny.cz/…e-proklete-r
:kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6927
17.9.10 20:41

Do 5ti let ma dite cas, pak bych to sverila do pece logopedovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1277
17.9.10 20:43
Kvatapka píše:
Ahoj máte nějaké básničky nebo tipy jak učit vyslovovat písmeno R? Dceři je 3,5 roku, do školky nechodí. V některých slovech, která říká už to trošku jako r zní, ale jinde plácá l. Tak bych jí ráda trochu pomohla, ale nevím jak. Jinak mluví hezky, ráda a často, někdy až moc :mrgreen:

na r a ř má čas do cca pěti let.
pokud chces neco napravovat,raději s logopedickým preventistou nebo primo logopedem.
sama bych nic nedelala.
Pokud bys chtela,muzu nekoho doporucit z tve blizkosti..
S logopedy se zname navzajem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
17.9.10 21:34

Ahoj, pokud máš starosti, doporučuju vyhledat logopeda :kytka: Nepotřebuješ na to žádné doporučení, nám ve školce dali kontakt s tím, že je věc rodičů, jestli jeho dítko mluví správně nebo ne. Samozdřejmě učitelky vytipovaly děti, které by tuto péči potřebovaly. Moje dítě ne, má 4 roky a umí to. Nijak jsem ho to neučila, přišlo to samo.

Jen jsem tím chtěla říct, že v tomto směru bych nespoléhala na nějaké rady v diskuzích, z okolí nebo kdekoliv jinde, ale poradila bych se s odborníkem. Pokud něco naučíš špatně, těžko to potom budeš předělávat :kytka:
A ještě poznámka na okraj, já jsem „ráčkovala“ až snad do 6 let a dnes taky mluvím normálně.
Neboj, přijde to :kytka: Pokud máš ale starosti, poradila bych se s odborníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9223
17.9.10 21:53

Tdnky tdnky tdpké chudě,
kdo vás tdnky tdhat bude?
Tdpaslíček tdnky tdhá,
tdhání mu dlouho tdvá.
Tdhá tdnky tdhá v lese,
do tdhu pak tdnky nese.
Na tomhle jsem se R naučila já :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1277
17.9.10 22:21
kocunka píše:
Tdnky tdnky tdpké chudě,
kdo vás tdnky tdhat bude?
Tdpaslíček tdnky tdhá,
tdhání mu dlouho tdvá.
Tdhá tdnky tdhá v lese,
do tdhu pak tdnky nese.
Na tomhle jsem se R naučila já :-)

takhle vseobecne to ale nejde
nektere r vychazi z krku(spatne),dalsi ma jine problemy.
je treba opravdu logoped a ten urci,zda je to v norme nebo je to spatne a je treba logopedie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
18.9.10 00:32

Přesně tak… tohle není o básničkách. Pro legraci klidně, taky s naší malou hledáme „kdávu na tdávě“, ale nečekat od toho zaručený výsledek…

Každý, kdo nevyslovuje nějakou hlásku, tak může činit z jiného důvodu a kvůli jinému problému.

Do pěti let je na tyhle věci čas, pak by to měl řešit odborník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
18.9.10 09:14

Neukamenujte mě, ale sousedky zoufale tvrdí, že nelépe se dítě naučí obtížné hlásky na zakázaných/sprostých slovech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
18.9.10 09:26

Taky jsem si říkala že budeme říkat nějaké básničky nešlo nám ř a strkal jazyk mezi zuby při sykavkách. Nejdřív jsme rozhýbávali jazyk a za rok asi jen 3básničky, opravdu bych to nechala na uvážení logopeda ve 4-5letech. Spíš se učí mluvit o obrázcích.
Objednání-Záleží, kde bydlíte my jsme měli objednání až za 3měsíce-ale nelituji toho, že jsme čekali!!
Mj.(naše) logopedka nerozvíjí pouze mluvu, ale i paměť zrakovou a poslechovou. Dá vám tipy jak to trénovat. Ale to je až pro předškoláky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
18.9.10 09:29
Ywett píše:
Neukamenujte mě, ale sousedky zoufale tvrdí, že nelépe se dítě naučí obtížné hlásky na zakázaných/sprostých slovech :nevim:

při učení R mé netře: Řekni PRDEL. ona: NE, zadeček :-P
při učení L: Řekni BLBEC. ona: co to je?
(mě bylo 15let-nyní bych už něco takového nezkoušela)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
18.9.10 13:26

Holky dík, já to myslela jako nějakou básničku nebo říkanku k popostrčení, cíleně ji to učit nebudu, to bych se bála, že začne ráčkovat. Pokud se to nenaučí sama, kontakt na logopedku mám od známých co chodili se synkem. Nebo jestli by mi ji vzali příští rok do školky tak snad poradí učitelky. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
28.4.14 17:21

ahoj.chci se zeptat. malimu bude v srpnu 6let. vzali ho do skoly ale neumi vyslovit r.na logopedii nechodime protoze je hodne deti a nas uz nevzali. poradte mi co mam delat aby se naucil do te doby kdyz nastoupi do skoly. dekujiu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Lékařský kufřík

• (4.8) + 19 recenzí

Linkimals Mluvící lama

• (4.8) + 18 recenzí