Jak učíte dítě mluvit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4397
29.11.17 03:22

Ja slysela, ze dite, aby se naucilo mluvit, musi videt ta slova vyslovovat. Tedy odezirat. Hodne casto prvni deti mluvi driv, podle me je to tim, ze clovek ma cas se mu venovat individualne a pri mluveni na nej koukat, u druheho to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.17 07:13

Holky děkuji za rady, vidím, že dělám téměř vše…Jak prosím procvičujete jemnou motoriku? Abych věděla, co případně koupit/dělat :)
Vím, že to co dělám, ovlivním tak za 50%, zbytek je pak na dítěti.
Mluvit z očí do očí jde jen málokdy, malý moc neposedí a čtení ho moc nebaví, spíš obrázky. Na pohádky v televizi moc nekouká, o občas na dětské písničky na youtube. To aby řekl co chce je někdy těžké, řekne jen to slovo, co je hlavní, třeba abych se podívala na auto, řekne máme-auto. No a já samozřejmě vím, když dělám, že nevím, donese to, nebo mě táhne za ruku. Když nejdu, začne se vztekat.
Když to shrnu - mluvím na něj stylem: On řekne taí(talíř) a já řeknu - ano, to je talíř. Máma z talíře papá. Atd..Prostě tvořím takové věty a on opakuje třeba jen máma papá/papá.

• Citovat
  • Upravit
4397
29.11.17 07:22

Muj syn zacal mluvit hatmatilkou kolem 22 m a ve dvou letech skok a zacal pekne mluvi. Chci rict, ze to bylo tak nahle. Ale ja byla spokojena, ze mluvi brzo :think: Podle me tlacis na pilu. Na jemnou motoriku planuju s manzele vytvorit activity board. Ted jsem ji zahlidla v inzeratech u 1989Luca.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37126
29.11.17 08:00

Malymu je pres dva a pul roku a taky tomu mluveni moc neda. Muzu se snazit jak chci, ukazuju obrazky, rikam co na nich je, obcas poustim detske porady, vsechno komentuju, rikam slova a chci aby opakoval, ale malo ca zvladne :) nechavam mu, cas at si do toho dospeje do tri let ma jeste cas. Jediny co sem zpozorovala je ze mu jsou dobre vyslovovat slova na s a š.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.11.17 08:48

Neovlivníš, záleží na zralosti řečových center. Fyzologické norma pro jejich dozrávání je mezi 1.a 3. rokem. Proto jsou mezi batolaty takové rozdíly ve verbální komunikaci.
Netlač na pilu, podle toho co popisuješ je dítě naprosto v normě až nadprůměrně šikovné vzhledem k věku. Srozumitelnost přichází časem, jak dozrává i motorika mluvidel a jak dítě opakuje/procvičuje/naposlouchává. Dobré je skomoleninu nebo gramatickou nesprávnost nenásilně zopakovat po dítěti správně, aby si zafixovalo jak to má znít a porovnalo to s tím, co z něj vypadlo.
Starší dítě do 2,5 let neopakovalo, jelo na bázi maximálně spojování citoslovců. Pak se během pár týdnů rozmluvi, od třech let říká čisté R, ve 4,5 mu chybí akorát L, Ř a trošku dopilovat CH.
Mladší dítě ve 22 měsících hodně opakovalo, dávalo dohromady 2-3 slovné věty a pochytávalo první gramatiku, včetně používání zájména já. Ve dvou a půl mluví ve větách, zpívá, ale zatím dost patlá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
29.11.17 09:00

@Svistice to je zvláštní, že tvoje mladší dítě umí čistě R, ale neumí L. Mi na logopedii říkali, že dítě, které neumí L, tak se nemůže naučit R.

Zase je to výjímka, která protvrzuje pravidlo, že děti nejde nacpat do tabulek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.11.17 09:13
@fia80 píše:
@Svistice to je zvláštní, že tvoje mladší dítě umí čistě R, ale neumí L. Mi na logopedii říkali, že dítě, které neumí L, tak se nemůže naučit R.Zase je to výjímka, která protvrzuje pravidlo, že děti nejde nacpat do tabulek :)

Jedná se o starší dítě a on ten vývoj řeči (a i vývoj v některých jiných oblastech) má opravdu velmi netabulkový. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
29.11.17 10:56

Hraček na jemnou motoriku je hromada - lego, něco na způsob Merkuru s obrovskými plastovými šrouby, klasické vkládání tvarů do dírek, klasické počítadlo, takové kuličky a čtverečky na drátkách a spousta dalších stavebnic - obvzlášť pro kluky se dá v tomhle směru vykoupit hračkářství. Jinak já četla na dobrou noc už od 3.měsíce, ze začátku spíš pro sebe, abych u kojení neusla :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4215
29.11.17 14:21
@fia80 píše:
@Svistice to je zvláštní, že tvoje mladší dítě umí čistě R, ale neumí L. Mi na logopedii říkali, že dítě, které neumí L, tak se nemůže naučit R.Zase je to výjímka, která protvrzuje pravidlo, že děti nejde nacpat do tabulek :)

Tak to je zvláštní, dcera ve 4,5 letech neuměla L a Ř, R uměla strašně brzy. Teď v létě v těch 4,5 letech najednou sama vypilovala to Ř a L si nechala nakonec, ale v září už šla to školky a už ho uměla také. Bude jí teď v prosinci 5 a už mluví krásně. No, dcera mluvila až na tyhle písmenka pěkně a měla pěknou slovní zásobu od zhruba roku a půl. Synovi je 16 měsíců a za ségrou dost zaostává, mluví svojí čínštinou, není mu moc rozumět a zvířátka ptáčci jsou kokodák a ostatní bů :mrgreen:, ještě umí ham, táta a máma, zopakuje haf a na kočky volá čičí a to je snad všechno. Moc se mu opakovat nechce. TAk vzhledem k dceři se bojím, aby taky neměl nějakou vadu řeči, ale budu doufat, že prostě kluci a druhé děti mají na všechno čas :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí