Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím zachranťe mě některá … Máme skoro 4m chlapečka,který už umí docela krásně spinkat,ale ne usínat
! Je to absolutní peklo,jako by se bál usnout. Přes den ho ještě jakž takž uvozim v kočáře,přestože je mu už malý,ale večer po koupání nastane horor. Střídá se krmení s brekem,pak hraní aby neplakal,zase jídlo,brek… a takhle pořád dokola,i čtyři až pět hodin než se mi ho podaří uspat. Už jsme z toho zoufalí. Dr. mi doporučila Sedalii,ale po té byl jenom unavenější,ale prostě ne a ne usnout. Estivila ještě zkoušet nechci,myslim si,že na to ještě nemá rozum. Prosím nemáte některá nějakou radu nebo třeba jiná homeopatika na usnutí
?
my jsme vozili v autě -neukamenujte mě-u mě v náručí. prostě po koupání jsem malou zabalila a jeli jsme usnula tak do 15 minut a pak jen opatrně přesunout domu do postýlky,v noci už pak byla v pohodě
ahojky, u nás se to postupně různě vyvíjelo
nejdřív jsme uspávali v zavinovačce houpáním na balonu, pak houpáním na kolenou a broukáním + šíšáním. Pak asi měsíc zabíralo houpat ho na kolenou a pouštět mu CD se šuměním deště, to usínal celkem rychle a mě nebolela pusa
Pak vyrostl ze zavinky a cca v pěti měsících zabíralo dát ho do postýlky, hladit ho po čelíčku a broukat mu, usínal tak do 30 minut. Podmínkou byl ale měkkolátkový „muchlík“. On si s ním různě jezdil po obličeji a to ho nutilo zavírat očka. Pak už stačilo jen broukat a občas pohladit. Pak jsme cca před měsícem vyměnili muchlíka za normální látkovou plenu a začali jsme odcházet, nebrečel, muchlil se s plínkou, občas ztratil dudlík, zabrékl, tak jsme se vrátili, pohladili a dali dudlík zpátky a takto v podstatě sám usíná doteď. Většinou do těch 30 minut.
když ho položím tak mi začne hystericky křičet a pak už ho nejde zastavit ![]()
ono se to zlepší,jen vydržet se to musí. nám malá řvala tři měsíce s železnou pravidelností v 17 hod a skončila ve 20-nošení nepomáhalo. když se hodiny blížily k oné hodině obléval mě pot a ježili se mi i chlupy
. každopádně přežili jsme my i ona ![]()
zkuste to auto dala jsem malou na klín a kojila ,ona usnula a pak už v pohodě
sophinka píše:
ono se to zlepší,jen vydržet se to musí. nám malá řvala tři měsíce s železnou pravidelností v 17 hod a skončila ve 20-nošení nepomáhalo. když se hodiny blížily k oné hodině obléval mě pot a ježili se mi i chlupy. každopádně přežili jsme my i ona
neukamenuju, ale prosím, neraď to ostatním. Nemyslíš, zaplatíš. ![]()
neczuz píše:sophinka píše:neukamenuju, ale prosím, neraď to ostatním. Nemyslíš, zaplatíš.
ono se to zlepší,jen vydržet se to musí. nám malá řvala tři měsíce s železnou pravidelností v 17 hod a skončila ve 20-nošení nepomáhalo. když se hodiny blížily k oné hodině obléval mě pot a ježili se mi i chlupy. každopádně přežili jsme my i ona
máš pravdu
beru zpět ,my bydlíme prakticky na samotě ,i když ani to není omluva ![]()
sophinka píše:
To auto nezkoušejte, prosím, nerada bych tu za čas četla smutný deníček…
nebojte,auto zkoušet nebudu,jak už tu bylo řečeno,Nemyslíš,zaplatíš ![]()
Malý v tomto období teda problém s usínáním neměl, ale když byl nachlazený nebo později rostly zoubky, vzali jsme autosedačku, dali ho do něj a houpali nebo pokud máš takové to polohovací lehátko, ikdyž ta autosedačka fungovala lépe - byl tam víc na těsno. Vždycky se strašně rychle uklidnit a do 10 min. spal. Ale než jsme ho přenesli, tak tam musel ještě tak půl hoďky být.
Tak já dělala kolem usínání cirkus do 8 týdnu. Nošení, vožení v kočáře, houpání…
Řval klidně 3 hodiny. Nic nepomáhalo. Pak jsem rozhodla zavést klasický rituál - koupání, masáž, kojení, položit do postýlky. Byla jsem u něj, dokud neusnul, hladila po hlaviče, ale nevyndavala z postýlky. A paradoxně to zázrakem pomohlo. Neříkám, že neřval, ale do půl hodiny spal. v porovnání s tříhodinovým peklem to byl zázrak. Takže za mě radím nedělat žádné cavyky kolem usínání, zavést pravidelný režim večer (ve dne má ještě času dost, to jsem začala upravovat až s příkrmy). Mimčo díky tomu ví, že je čas spát a pomůže mu to.
Mě teda Adámek usíná odmalička „docela v pohodě“ sám, ale když už někdy bylo krušno, tak pomáhalo v zavinovačce položit tak, aby měl podepřená zádíčka a byl trošku vyvýšený. Lehla jsem si s ním do postele a lehce ho poplácavala po zadečku a dělala „ššššššš“.
Já koupila starší kočár (inglesina trojkombinace) do pokojíčku, který pěkně houpal a prostě vozila, dokud neusnul, pak jen přemístila. Používala jsem i balón, ale to je děsný záběr na záda.
A než jsem měla ten druhý kočár, utírala jsem kolečka tomu, který jsem měla na ven a každý večer jsme ho vynesli do prvního patra. Stálo to za to. ![]()
Auto se dá použít, pokud dítě krásně usíná v autosedačce, vajíčko se pak dá pěkně přenést až k postýlce. Od kamošky sousedka zas kolem půlnoci jezdívala venku s kočárem přes kočičáky. ![]()
ahoj,mám stejný problém.Naše 3 měsíční holčička taky neskutečně řve,jen co jí položim do postýlky.Je to fakt masakr a občas mi hrajou nervy.Naše usínání trvá hodinu a někdy i víc.Chytne ji hysterický pláč a ne a ne se uklidnit
![]()