Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Uspavam u prsa, nekdy se povede odejit „hned“, nekdy to trva hodinu a nekdy se to nepodari vubec
kdyz uspava manzel, tak nejcasteji v nositku a pochoduje po byte
neboj, jednou se kazde dite nauci usinat samo a spat celou noc. Jen u nekoho je to od narozeni, u nekoho v roce a u nekoho v 6 letech ![]()
Já taky vždy dala do postýlky… a dobrý. Pak ten 3-4m se ji to nelíbílo a plakala… nooo já jsem tyran matka a nechala vyřvat. Nechtěla jsem prostě uspávat na rukách a pod. Dala jsem do postýlky… odešla.. za minutu dvě přišla…dala dudlík.. odešla… a tak dokola asi 15min, nebo jsem ji vzala i znovu do obývaku uklidnit a znovu… a prostě nakonec usla… trvalo to asi tři dny a zase usínala sama… anononym prosím tady to nemá nikdo rád ![]()
@movahu mě právě celou noc spí. coz je super..
.. Jen to usínání je tet problém..
bohužel nekojim, ale často když si ho vezmu k sobě právě v posteli usne,.. Ale na to ho nechci moc zvykat ![]()
@Anonymní píše:
Já taky vždy dala do postýlky… a dobrý. Pak ten 3-4m se ji to nelíbílo a plakala… nooo já jsem tyran matka a nechala vyřvat. Nechtěla jsem prostě uspávat na rukách a pod. Dala jsem do postýlky… odešla.. za minutu dvě přišla…dala dudlík.. odešla… a tak dokola asi 15min, nebo jsem ji vzala i znovu do obývaku uklidnit a znovu… a prostě nakonec usla… trvalo to asi tři dny a zase usínala sama… anononym prosím tady to nemá nikdo rád
Proč týrán? Já to taky tak dělala a do teď dělám. Dle mého,, nechat vyřvat " znamená prostě dát do postýlky odejít a už se nevracet a čekat dokud dítě neusne i kdyby mělo hodinu v kuse řvát. To já ani ty neděláme. Já nevidím nic špatného na tom nechat dítě pár minut brečet, jako ono se to ani nezdá ale třeba i ty dvě blbé minuty co pláče se zdají hodně, tudíž je to dostačující. Snad chápeš jak to myslím, já a moje vyjadřování stojí za to
Taky jsem odmítla uspávat, nedělalo by mi problém kdybych věděla že malá max do 10ti minut usne, ale známé děti, chodít třeba hodinu po bytě dokud neusne a pak s maximální opatrností a v tichu se snažit dát do postýlky tak abych jí znovu nevzbudila, no ani náhodou ![]()
@Lucie1906 píše:
Proč týrán? Já to taky tak dělala a do teď dělám. Dle mého,, nechat vyřvat " znamená prostě dát do postýlky odejít a už se nevracet a čekat dokud dítě neusne i kdyby mělo hodinu v kuse řvát. To já ani ty neděláme. Já nevidím nic špatného na tom nechat dítě pár minut brečet, jako ono se to ani nezdá ale třeba i ty dvě blbé minuty co pláče se zdají hodně, tudíž je to dostačující. Snad chápeš jak to myslím, já a moje vyjadřování stojí za toTaky jsem odmítla uspávat, nedělalo by mi problém kdybych věděla že malá max do 10ti minut usne, ale známé děti, chodít třeba hodinu po bytě dokud neusne a pak s maximální opatrností a v tichu se snažit dát do postýlky tak abych jí znovu nevzbudila, no ani náhodou
Tak tady už to bylo několíkrát odsouzeno nechat vyřvat… a vesměs že miminko potřebuje maminku, a lehnout si s ním… a ležet hodinu, dvě… a kolíbat, a huštat.. Já už těhotná bylo rozhodnuta neuspávat. Večer jsem chtěla pro sebe. Dcera má čtyři roky a uspávala jsem za její život asi 10× když byla nemocná, nebo ji nebylo dobře. Jinak lehnout, pohádku přečíst, potulit se… a odcházím pryč.
@Anonymní píše:
@movahu mě právě celou noc spí. coz je super.... Jen to usínání je tet problém..
bohužel nekojim, ale často když si ho vezmu k sobě právě v posteli usne,.. Ale na to ho nechci moc zvykat
Uděláš jednou dvakrtá… a bude to horší a horší. Buď chceš uspávat nebo nee… tak prostě začni hned ted neuspávat… dej do postýlky… odejdi…příjd… pohlad… odejdi… 15-20minut a bude spát. U nás to tak tři dny a dobrý… jak píšu výše. Ale musíš jak přes den, tak večerní spaní… dodržet to.
Zkusím to, ale ještě se zeptám na trochu pupeční kýlu, když ho nechám plakat nezhorší se to?
Polož do postýlky a nech ho tam. Sedni si třeba vedle ní a čekej co se stane. Pokud se rozbrečí, tak podávej dudlík, pohlaď ale neber ho do rukou. Pokud uvidíš, že se z toho stává hrůza hysterák, tak ho uklidni, ale zase polož zpět. Mimina se občas do spánku „prokecají“.
U nás to tak taky bylo, na rukou spal, jakmile jsem ho položila, tak oči dokořán. Jednou už jsem se nad ním rozbrečela, protože jsem už opravdu nemohla a zasáhl manžel. Prohlásil, ať ho tam nechám ležet, pokud nebrečí, tak se nic neděje. Nechala jsem ho tam a on za chvíli sám usnul. Doporučuju mu dát do rukou nějakého spinkáčka a nebo něco jiného - rádi se s tím umazlí až do spánku.
Doteď to tak mám. Syn je vzhůru, položím ho do postýlky, dám dudlík, spinkáčka, pohladím, sednu si vedle něj a třeba si čtu knížku a on se pomalu umazlí až usne.
(Číst mu nečtu, nemá to rád, spíš ho to probouzí než uklidňuje - čtu mu přes den.)
@Lucie1906 píše:
Proč týrán? Já to taky tak dělala a do teď dělám. Dle mého,, nechat vyřvat " znamená prostě dát do postýlky odejít a už se nevracet a čekat dokud dítě neusne i kdyby mělo hodinu v kuse řvát. To já ani ty neděláme. Já nevidím nic špatného na tom nechat dítě pár minut brečet, jako ono se to ani nezdá ale třeba i ty dvě blbé minuty co pláče se zdají hodně, tudíž je to dostačující. Snad chápeš jak to myslím, já a moje vyjadřování stojí za toTaky jsem odmítla uspávat, nedělalo by mi problém kdybych věděla že malá max do 10ti minut usne, ale známé děti, chodít třeba hodinu po bytě dokud neusne a pak s maximální opatrností a v tichu se snažit dát do postýlky tak abych jí znovu nevzbudila, no ani náhodou
Též jsme to tak udělali, když bylo malé cca 7měsíců. První večer řvala 15min., druhý 2min a od té doby krásně večer usíná a je spokojená.
4měsíčního bych určitě nosila a uspávala podle toho, jak potřebuje. Je malý a potřebuje maminku. Přijde mi smutné, když někdo napíše, že ho nechce „zvykat“. Vždyť jenom naplňuješ jeho přirozenou potřebu!
Dcera dřív taky usnula sama v postýlce, ale to už pár měsíců nefunguje. Takže uspávám v posteli a až usne tvrdším spánkem (tj. třeba po 20 min), tak ji do postýlky přenesu a to už pak spí dál.
To bude asi fakt individuální - my máme od 2 měs. koliky, jak přestaly tak začly zuby a prdy jako takové na co malá trpí - takže bohužel i když jsem nechtěla, často uspávám na rukách (hlavně je to rychleji, aby usla sama v posteli musí být fakt moooc unavená, jak není tak tam skáče kutálí se píská pobrekává atd a je to na dlouho) - ted 10 mes a vstávám x krát za noc, takže buď ráda jestli jen 3×
může být hůř. Kamarádka má o dva měs. starší a od tří měsíců ji dá do postele v osm a v 9 ráno vstane. Já i teď dám v osm, vstane v 11-12 nebo 1 h - na jídlo… mezitím se x krát vzbudí - buď jen zapláče ze spaní tj lepší varianta - stejně se leknu a vzbudím… ale jinak normálně vstane, začne brečet, nebo se naopak začne smát a pískat - prostě jechuchu tralala - pak už uspat nejde a musí se prostě unavit - takže hodina nejméně vzhůru… mezitím vstává jak ji vypadne dudel (při lepší variantě dám a spí
jen chci říct, že spím v noci třeba 3 h a jsem ráda - když 8 je to pecka - a v kuse málokdy ![]()
Ahoj, máme problém s uspavanim.. Máme 4 měsíčního syna a dříve ho stačilo dát do postýlky, chvilku hladit po hlavičce, dát pusu a spinkal.. Ale poslední dobou, ho musím houpat v náručí, u toho kňoura se zavřenými očima, nakonec usne, ale jakmile ho položím do postýlky, tak se vzbudí a buď se směje nebo zase kňoura a tak to je třeba 3krat za sebou..někdy je to o nervy,
Máte některá s něčím podobným zkušenost? Jak uspavate? Děkuji za rady..