Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
nakukovatelka píše:Rona píše:Ale jak ted psala Zuzie, to se musim priznat, ze to mi ted vubec nedoslo - s tim pevnym zavinutim. To mi poradila az ted pri druhym moje segra, at mu dam proste ruce podel tela, aby se neškubal, a zavazu ho jak vanocku
Nakukovatelko děkuju. To víš, že s tím bojuju a občas si říkám jestli jsem někde neudělala chybu. Takže mě potěší, když vidim, že stejnej přístup u dvou dětí nefunguje stejně a tudíž je chyba jasně na straně dítěte
, mozna, ze to je to, co tolik pomohlo. Protoze to jsem kdysi nevedela, nejak nebylo koho se ptat, dr se o nicem takovym nezminil, internet snad ani jeste neexistoval
![]()
, tak v tom bych ted videla ten rozdil v mym pristupu. To je fakt, to mohlo sehrat vyznamnou roli
mas pravdu, ja si myslim, ze mi spinkal krasne od zacatku prave kvuli tomu pevnymu zavinuti a dudliku, prvni mesice jsem skoro ani nevedela, ze mam miminko, protoze skoro porad spinkal, zavinuti vyzadoval az do 9 mesice, pak uz jsem poznala, ze by chtel spinkat uz na volno, ale je fakt, ze ne kazde mimčo prijme dudlik a ne kazde mimčo je rádo zavinute .
Souhlasím s tim, že to je zčásti o typu dítěte.
Malej jako novorozenec rozhodně pohodovej nebyl - byl hypotrofickej, lehce nezralej (neměl podkožní tuk, chlupatej jak opička), byla mu asi furt zima a musel mít šílenou potřebu jíst a jíst a jíst. Prvních pár měsíců prakticky jen proplakal, pokud nebyl zrovna u prsa.
Do nějakýho třičtvrtě roka jsme ho uspávali v náručí v sedě nebo v leže - a můžu potvrdit, že to fakt netrvá věčně. Teď by mi v náručí usínat nechtěl, kroutí se a chce ležet na matraci (mám to vyzkoušené).
A ještě jeden postřeh o tom, že i samousínací dítě se může skazit/rozmazlit a stát se z něj vyžadovač uspávání - ano, je to tak a je to pak pro ty rodiče šílená nepohoda, pže byli zvyklí, jak to jde bez námahy a teď najednou se musejí dítěti večer věnovat
Stačí marození třeba nebo nějakej psychickej vývoj dítěte a pracně vyestivillovaný samousínání je v háji a všichni jsou nespokojený.
tak Linda zavinutí nesnesla. V porodnici ještě jakž takž, i když sestřička koukala, kdy se jí z jednoho pevnýho zavinutí vyvinula:-) Doma jsem ji zavinula až po usnutí, aby se ručičkama nebudila, ale bdící hrozně řvala a drala se ven.
Tak malej spal zavinutej jak vanocka rad, ale jednou jsem ho objevila takhle
to je mu neco pres 2 mesice, a to, na cem lezi, je pevne zavazana zavinovacka, prikryta jeste perinkou.
Proste z toho vyjel jak zizala ![]()
nakukovatelka píše:
Tak malej spal zavinutej jak vanocka rad, ale jednou jsem ho objevila takhleto je mu neco pres 2 mesice, a to, na cem lezi, je pevne zavazana zavinovacka, prikryta jeste perinkou.
Proste z toho vyjel jak zizala
Ten výraz je dobrej!:-)
Tak my máme rituál že usínáme po teplým mlíčku s kaší, stova ho malá uvidí, začnou se jí zavírat očka ![]()
8petule8 píše:
Tak my máme rituál že usínáme po teplým mlíčku s kaší, stova ho malá uvidí, začnou se jí zavírat očka
Jéé tak to je pěkný ![]()
Malá usíná zavynutá doteď,ručičky má teda navolno,ale nožky a pupíček pěkně v teplíčku.Bez zavynutí mi usla snad jen jednou,ale to chudina už padala únavou.
Rona píše:
Uvědomuju si, že teď budu přesně kavka co se chytla a potrefená husa co kejhá, ale nedá mi to: Je to o povaze. Syn prostě odjakživa sám neusne, pláče, řve, zajíká se.. takže jedinej způsob jak z něj udělat „pohodový hodný dítě“ jako máš ty a tvoje kamarádky je nechat ho vyřvat..což neudělám, takže uspávám. Někdy mi to vadí, když jsem unavená, někdy si to užívám, ale štvou mě moudra lidí, který maj dítě se samostatnější povahou a předkládaj to jako svůj výchovnej úspěch.martulkasloník píše:
Jenom chci ale rict, ze si myslim, ze nemuset uspavat neni jenom vysledkem „sikovnosti maminky“ - ve smyslu „ja to nikdy nedelala ani miminu, tak ejchuchu, neni na to zvyklej/zvykla a mame to vychytany“ - starsiho syna neslo jen tak polozit a odejit. Proste to nefungovalo, musela jsem si tam lehnout a delat, ze spim, a on se zklidnil a usnul taky, a ja se potichu vyplizila pryc. Zatimco mladsi v pohode, odejdu, a za 5 minut je v pokoji ticho.
Je to i o nature ditete.
Uspavat chovanim v roce, to by me kleplo, mazlit se muzeme pres den, vecer chci mit klid a byt hooodne dlouho samataky budu husa, co kejhá, ale diskuzí o uspávání jsem přečetla mnoho a vždy mě „rozčílí“
články o tom, jak jsou některé maminky šikovné a svoje děti naučili usínat samotně, náš malej nesnesl položení kamkoliv už v porodnici a ještě aby tak samostatně usnul. U nás pomáhalo asi do 5 měs. zavinutía pochování, pak se najednou začal v zavinovačce strašně vztekat, tak jsem ho do ní přestala dávat, ale jak je děsně živý nemohl usnout, tak ho vždycky chytím za ruce, ať se tak nemele a on se zklidní a většinou do 10 - 15 min usne, někdy s řevem někdy bez.Poslední dobou slavíme úspěchy - někdy už ani nepotřebuje přidržet a stačí mu dudlík. Myslím, že některé děti musí do samostatného usínání „dospět“, protože u nás vyřvání nefungovalo a mělo spíš opačné účinky - celou noc jsme pak vstávali, protože byl chudák úplně přetaženej a nemohl klidně spát.
Tak malej do 4 mesicu usinal v postely,lehla jsem si s nim,zaspivala a ,malej hajal,pozdeji se zacal ruzne kroutit a vymyslet si,tak jsem se rozhodla ze bude spat sam v postylce,,nastesti bez problemu,je mu pul roku a vecer ho dam do postylky,dam dudlika,pustim mu medu usinacka a vetsinou do 10 min.spinka,obcas knourne tak se na nej mrknu,ale nechoovam
Ahoj,tak hlásím,že malá asi tři neděle usíná sama v postýlc
e,akorát v noci se mi kolem třetí ráno vzbudí a nacpe se nám do postele,v postýlce už neusne ![]()