Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, synovi je 19 měsíců, stále spává dvakrát denně a já nevím jak přejít na jedno denní spaní. Ráno vstává mezi 6 a 6.30, ale jak je zvyklý na dopolední spaní, tak mezi 9 a 10 je už unavený a tak ho dám spát. Když spí třeba jen 30 minut, tak odpoledne jde znovu mezi 1 a 2, spí různě dlouho. Někdy se mu ale povede, že dopoledne spí i hodinu a půl a to jde pak odpoledne spát třeba až ve 3, ale večer zase nemůže usnout. Chtěla jsem, aby spal jen jednou denně po obědě, ale nějak to nejde.
Tento týden to probíhalo takto:
středa- dopoledne spal skoro hodinu a půl, odpoledne u nás byli mí rodiče, spát už nechtěl, tak jsem ho nedávala čtvrtek- dopoledne neusnul, tak šel spát hned po obědě ve 12.30, spal krásně 2 hodiny, do večera už byl pak v pohodě
pátek- zkusila jsem nedat psát dopoledne. Vydržel to docela v pohodě, usnul ve 12.30 ale probudil se už za 45 minut. Do večera už spát nechtěl pak to bylo ![]()
dnes - myslela jsem, že když včera spal tak málo, že ráno bude spát déle, ale vstával už v 5.45!!! Kolem desáté už padal únavou, tak jsem ho dala spát a spal 30 minut. Jak to bude odpolende, nevím
Po těch dvou dnech jsem si myslela, že máme denní spaní už trochu vyřešené, ale nic. Takových pokusů už u nás proběhlo několik a všechny neúspěšné. Už se pomalu bojím slibovat, že přijedeme někam na naávštěvu když nevím, jak bude přes den spát. Navíc malý usne přes den jen když ho uhoupám v kočárku a na to už mi přijde moc velký. A v zimě už se mi tam určitě s fusakem nevejde.
Budu vděčná za každou radu, jak naučit spát pravidelně jednu denně a v postýlce. Díky
Taky jsme to tak měli.
Na jaře a v létě jsem dopoledne chodila ven, aby dítě vydrželo aspon do 11. A pak poobědvat a do hajan.
Spávali tak dvě, někdy i tři hodinky.
A nebo postupně protahovat.
Já jsem ho i ven před obědem vzala, aby to lépe vydržel. Tak to asi budeme zkoušet znovu a znovu až se to podaří.
handule1 píše:
Já jsem ho i ven před obědem vzala, aby to lépe vydržel. Tak to asi budeme zkoušet znovu a znovu až se to podaří.
Taky se stalo, žě někdy spali jen hodinu nebo půl. Ale tak třeba jednou do týdne. Oni si zvyknou
Ahoj,
podle mě chceš od malého zázraky. Pokud ti nevadí režim s dvěma spaníma denně, tak bych to nerušila. A jestli ti vadí, tak to dopolední spaní protahuj postupně po troškách. Já je v tomto věku dávala spát v 11 a už měli dost a spali tak 2-3hod. Až teď, 21m, je postupně pomalu posunuji na pozdější hodinu, ale dýl jak do 12ti mi nevydrží, a to vstávají mezi 6-6:30. Být tebou, tak to zkoušim postupně natáhnou na tu 11tou a pak uvidíš sama, jak to půjde.
U nás měl prcek celkem pevnej režim, dávala jsem ho spát, i když unaveně nevypadal. Pak si to změnil sám. Vstává v 6 a spát chodil po svačine v deset do obeda a pk ve dve tak do ctyr. Taky jedine v kocarku, udrndanim doma.
Někdy kolem roka a půl nechtěl usnout odpoledne, houpala jsem ho hodinu, druhej den to samý, tak jsme ho zkusila nedat odpo spát a vydržel to do večera. Od té doby jsme měli spánek mezi svacinou a obedem kolem dvou hodin a pak uz nic. Porád kocar. Asi pred mesicem nechtel usnout ani po svacine, tak jsem mu to protahla a upravila jidelnicek, ze obed ma v pl 12 a spát jde po o. Usina skoro okamzite. No a pak asi pred 14 dny se v kocarku hrozne vrtel, vyhazoval muchlika, bylo videt, ze se tam neciti moc dobre (vsak uz mu nohy trcely ven). A tak chlap rekl, ze ho zkusi uspat v postylce. Po obede jsme to udelali jako vecer, cili zapnout do spaciho pytle, pochovat, pobroukat, „odlozit“ a odejit. A prcek uplne v pohode usnul v postylce, a od te doby chodi kolem te 12 po obede do postylky, spi hezky i pres dve hodiny. Skoro to vypada, ze je rad, ze se zbavil kocarku ![]()
Je mu necelych 23 mesicu.
Takze u nas se to vyvinulo tak nejak samo a nenechala jsem se stresovat tim, jakto ze dite pres rok a pul jeste s pi v kocarku, apod.
Asi jak píšou holky, postupně protahovat to dopoledne…ale myslím, že si ten rytmus brzy upraví sám. Našemu je teprve rok a už spí jenom jednou denně, ale pravda, je, že vstává až kolem osmé ráno. Přijde mi, že se děti dopoledne rychleji unaví…já malého dávám spát kolem půl 12, to spí tak cca 2 hoďky, a pak už vydrží do večera. Oběd má až když se vzbudí. Ale pravda je, že když někdy vstane dřív, nebo spí dopo méně než ty 2 hodiny, tak ho většinou ještě dávám odpo spát v kočárku, když jsme na procházce. V kolik ho dáváš večer spát? Možná večer usíná moc brzy a pak brzy vstává. Možná to trošku upravit i večer? Náš malej chodí spát v 8.
Ahoj Handule, ráno ti vstává brzo, proto chce spát dopoledne a rozhodí si celý den. Malá měla taky tyhle tendence, tak jsem u ní pár rán proseděla a ukázala jí, že se prostě spí až do „skutečného“ rána, žádné kojení atd. Bez křiku a pláče, za pár dní to pochopila, začala se budit normálně, pak až nakojit a snídat. Zároveň jsem v ty dny zrušila dopolední spaní a dala jí spát až v 11-11:30 a pak ji udržela odpoledne bez spánku až do večera. Výsledek? Ve 20hod po našich rituálech ukládám a odcházím, usíná sama a spinká do 7:30-8hod, přes den spí od těch 11-11:30 1,5-2hod. Dopo i odpo je čilá a k večeru přiměřeně unavená.
lucy1980 píše:
Asi jak píšou holky, postupně protahovat to dopoledne…ale myslím, že si ten rytmus brzy upraví sám. Našemu je teprve rok a už spí jenom jednou denně, ale pravda, je, že vstává až kolem osmé ráno. Přijde mi, že se děti dopoledne rychleji unaví…já malého dávám spát kolem půl 12, to spí tak cca 2 hoďky, a pak už vydrží do večera. Oběd má až když se vzbudí. Ale pravda je, že když někdy vstane dřív, nebo spí dopo méně než ty 2 hodiny, tak ho většinou ještě dávám odpo spát v kočárku, když jsme na procházce. V kolik ho dáváš večer spát? Možná večer usíná moc brzy a pak brzy vstává. Možná to trošku upravit i večer? Náš malej chodí spát v 8.
Já malého v 19.00 vykoupu, pak má Sunar a jde spát. Usíná mezi 19.30 a 20.00 podle toho, jak dlouho spí odpoledne.
Mam opacny problem, moje 6mesicni dcera vstava mezi 7 a 8,spi cca 10-11 hod s 1z 2kojenim v noci, za 2hodiny po probuzeni je unavena, ale spi max 30 min, pak spi z odpoledne 2-3hodiny, obavam se, ze brzo dopoledni spanek odboura a to je asi brzy, ne? Vyjimecne se stane, ze spi dopo dyl, ale to pak odpo nemuze zabrat a rve.Meli jste to nedo podobne?