Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny, také právě vybírám matraci do dětké postýlky a nemůžu se rozhodnout.
Do postýlky na spaní (bude v ložnici a malé v ní bude jen spát) váhám mezi kokosovou matrací a kombinací kokos-molitan. Bojím se, aby nebyla moc tvrdá, ale zase ze začátku bude mimčo spát v zavinovačce, a ta to změkčí.
No a do postýlky „na den“, kde bude mimčo trávit většinu dne, bude si tam hrát, ale na spaní ho budu přenášet do ložnice, váhám, tam vůbec nevím, jestli radši kokos-molitan nebo bude stačit jen molitan nebo tvrzený molitan nebo něco úplně jiného?
Budu vděčná za jakoukoli radu a případně i za doporučení nějaké konkrétní matrace, kterou máte vyzkoušenou.
Taky jsem dlouho vybírala a vyhrál pevný molitan v tloušťce cca 10cm s pratelným potahem. Ze začátku jsem ještě dávala mimčo do péřové polovysypané peřinky.
Dávat mimčo spát na jedno místo-do postýlky a vždy se mi osvědčil, měla jsem sundanou postranici, rošt nejníž a postýlu přivázanou u postele. V noci nakojit a šup do postýlky. Jen dopoledne jsem dávala spát na balkon, se stejnými „pravidly“. Žádné uhoupávání, gymbalon, houpání v kočárku, uspávání (ne usínání) u prsa atd a malá spinká i dneska krásně a usíná po kratším pomazlení v naší posteli sama a v klidu. Tedy období prdíků a pak růstových spurtů, vstávání v postýlce a někdy i zoubků jsme si užili. Ale vždy to bylo jen pár dní či týdnů a zavedené rituály pro spaní to po odeznění nijak nenarušilo.
já mám v jedné postýlce kokos pohanka a přijde mi teda docela tvrdá. V druhé postýlce máme kokos molitan a je měkčí. No malýmu je to asi jedno na čem spí
ale ve Vídni mi prodavačka něco německy říkala, že ten kokos je blbej a naznačovala nějaký broučky.. nevím, jestli jako že se do toho kokosu dosttanou líp, nebo jestli se tam pak vylíhnou, to nevím. tak uvidím, co se mi stane s matracema.. doporučovala mi matraci s aloe vera.
Jj, taky nás odrazovali od matrací s přírodními materiály. Mimo jiné taky kvůli nějakým breberkám, kterým to chutná a taky kvůli plísním, které se tam rády dělají ve vlhčím prostředí nebo když postýlku dítě počurá.
Mostecanda píše:
já mám v jedné postýlce kokos pohanka a přijde mi teda docela tvrdá. V druhé postýlce máme kokos molitan a je měkčí. No malýmu je to asi jedno na čem spíale ve Vídni mi prodavačka něco německy říkala, že ten kokos je blbej a naznačovala nějaký broučky.. nevím, jestli jako že se do toho kokosu dosttanou líp, nebo jestli se tam pak vylíhnou, to nevím. tak uvidím, co se mi stane s matracema.. doporučovala mi matraci s aloe vera.
Máme kokos a spokojenost. Výška 6cm, monitor dechu pod ní normálně funguje. Tvrdá mi určitě nepřijde. Pevná ano, ale tvrdá rozhodně ne. Konkrétně máme Scarlett: http://www.detskepostylky-eshop.cz/…-120-x-60-cm a máme k ní i ten jejich chránič matrace. Dítě si nestěžuje, chrní celou noc. ![]()
Máme kokos v postýlce,nepřijde mi nijak tvrdá,oproti molitanový je teda o dost pevnější.Zatím jsme spokojeni.
Ahoj, oživuji a dotaz je jasnej - jakou matrošku koupit - jde mi hlavně o výšku, aby fungoval (spolehlivě!) monitor dechu a aby si dítě neničilo záda špatným podkladem. Na trhu je jich tolik, že z toho houby vím…
@Seizdra Tak my máme celokokosovou, výšku 6cm od firmy Scarlett: http://www.detskepostylky-eshop.cz/…-120-x-60-cm a v pohodě. Matrace neplesniví, zatím s ní nebyl nejmenší problém, pravidelně ji po čase obracím, aby se používala ze všech stran, monitor fungoval naprosto bez problémů.
@gabi.design píše:
@Seizdra Tak my máme celokokosovou, výšku 6cm od firmy Scarlett: http://www.detskepostylky-eshop.cz/…-120-x-60-cm a v pohodě. Matrace neplesniví, zatím s ní nebyl nejmenší problém, pravidelně ji po čase obracím, aby se používala ze všech stran, monitor fungoval naprosto bez problémů.
A od začátku (tedy i pro novorozeně) jste ho měli pod matrací??? Já právě taky kouám na ty Scarletty, teď mi padl do oka kokos molitan nebo celokokos… ![]()
@gabi.design A těch 6 cm cos posílala - okem se mi to zdá hrozně málo… Neproleží se třeba..?
![]()
@Seizdra Ne, fakt neproleží. Dítě má aktuálně 14kg, vyvádí tam psí kusy a matrace je pořád jak prkno. Jinak monitor jsme měli ze začátku hned pod prostěradlem na matraci, pod matraci jsem ho dávala později - oni to tak i výrobci monitorů doporučují.
@Seizdra píše:
@fusa Monitor pod tím asi není problém že?
Problem nebyl, jen se pod to musela dat na rost nejaka tvrsi deska, ale to asi pod kazdou matraci. Stacil karton. Jinak matrace oboustranna a cca za 500,–.
Mame matraci kokos-pohanka, ma na vysku snad 15cm a monitor dechu pod ni funguje v pohode. Akorat na tech kokosovych musi byt nepromokava podlozka nebo prosteradlo, protoze nesmi zvlhnout.