Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dvouměsíční dvojčátka.Jak to dělat když jedno se vzbudí a hrozně řve a to druhé spí? Hlavně v noci, např. po deváté večer usínají oba součastně, jindy se budili ještě ve dvanáct na krmení,většinou přesně po těch 3h vyžadovali krmení, ted začli spát déle, ale každý jinak, jak kdy, někdy se vzbudí součastně nebo jeden a chvilku po něm druhý, to za posledních pár dní…A tedka když se vzbudí jedno ve dvě a druhé spí, nevim jestli to dělam správně, ale jedno dokrmím a druhé pak vzbudim, je čilé hned, nejeví, že by chtělo dál spát a hlad má když ho vzbudím, pak spí oba už třeba do 5 nebo 6 ráno..Když jsem se vrátila z nemocnice, tak jsem je budit měla po každý 3h aby jedli 8× denně, řekla mi to tak doktorka, i když spali,tedka mají jíst 7× denně, to taky dodržujeme, jsou jim dva měsíce..někdy po 3, po 3,5, 4 a když jsou venku tak vydrží i 5h.
Taky jsme měly takový období… Srovná se to… Spíš je důležitý, jestli jsou synchronizovaný přes den… Brzo to zase bude jinak… Nemají růstový spurtík? Si pamatuju, že se mi jedna taky jeden čas budila v noci jinak - častěji, ale za pár dní se to srovnalo… Ale taky jsem budila i tu druhou, abych jí nakrmila, spíš jen ze zvyku a taky jsem věděla, že by se stejně za hodinu probudila a chtěla jíst… Měla jsem pravidlo, že jsem na ně v noci NIKDY nemluvila, rozsvítila jsem jen lampičku, přes kterou jsem měla navíc hozený ručník, fakt jen tlumený světlo a když se najedly, odkrkly a přebalila jsem, tak jsem je dala zpět do postýlek.. Žádný zdržování a mazlení!!!
myslím, že to děláš dobře, pokud se vzbudí jedno a má hlad, nakrm ho a vzbuď pak i druhé, jinak bys mohla jen krmit a krmit a sama by ses vůbec nevyspala! Mám dvouleté jednovaječné holky, drž se, Lucka ![]()
Ahoj,
taky jsme to tak dělali a stále dělám. Ze začátku budit na pravidelné krmení, pak se budili sami a teď, když se vzbudí jedno, automaticky krmíme i druhého. Ono by to dopadlo tak, že budu celou noc krmit střídavě jednoho, pak druhé. Neboj, časem se ti sjednotí a zase to bude o něco jednodušší.
Děkuji moc!! Já vůbe nevěděla, jestli jim třeba nenarušuju spánek nebo tak, akorát je mi vždycky líto když to druhé spí, tak když tak krásně spinká ho budit..jednou chtěl Milánek spát a vůbec nechtěl pít co jsem ho budila, spal, tak jsem ho nechala a probudil se až ráno chvilku po Soničce..je to fakt různé ![]()
Naše holky se budily většinou současně, takže jsem druhou budit nemusela. Od čtyř měsíců spaly celou noc.
Ahoj,
já už má dvojčata dvouletá,ale pamatuji si,že ty začátky byly krušné.Teď už je to fajn.Když byly děti takhle maličké,tak jsem to dělala stejně jako ty.Pak,když už se intervaly začaly prodlužovat,tak jsem je nebudila,protože každý měl jinou potřebu jídla.Ale to se týkalo noci.Přes den jsem vždycky budila i toho druhého třeba do 20-ti minut po probuzení prvního,aby si najely stejný režim.A musím říct,že se mi to fakt vyplatilo.A hlavně jsem je nikdy od sebe neseparovala,když třeba jedno plakalo,takže by to druhé bylo v úplném tichu.A taky na to nedám dopustit,protože se vzájemně nebudili a nebudí.Zvykli si na to a vůbec je teď nebudí jakýkoliv hluk a spaní mají výborné,dokáží spát i když soused vrtá.A ještě jedna věc,samozřejmě nevím okolnosti,zda máš dvojčátka donošené nebo ne a jaké mají váhy a jak přibírají,ale já je nebudila na jídlo nikdy a nechala je až se vzbudí sami.Možná bych se i trochu bála,že si na to zvyknou a pak budou vyžadovat v noci jídlo,aniž by měli tu potřebu hladu spíš jen zvyk.Asi to vyzní drsně,ale myslím,že ty děti si „řeknou“,když mají hlad a dobrovolně hladovět nebudou.Ale jak píšu,neznám okolnosti.Třeba malej se budil na jídlo v noci častěji a malá už celkem od brzského věku jenom jednou za noc,tak jsem tomu pak nechala volný průběh.Ono čím budou starší,tím lépe se v tom budeš orientovat a zvykat si režimu.Držím palce ty začátky jsou honička,ale stojí to za to. ![]()
@Carrinka a jak jsi zjistila když se třeba v noci pokakali? já to právě dělám stejně ale už se mi i stalo že byli opruzení když jsem nezjistila že jsou pokakani a nechtěli spát ![]()
Nenapadlo vás holky, že tím, když budete to druhé dítko nuceně budit když bude pít to první, že mu můžete narušit třeba jeho harmonogram
třeba si bude začít chtít prodlužovat noci a přestat pomaličku úplně pít a vy jej budete pořád budit a nutit do jídla..radili mi totiž to samé ale mě to prost nedá budit druhého..naštěstí se mi vždy vzbudí oba naráz až mám někdy nervy z toho že jednoho krmím, druhý u toho křičí a pak jsou obadva tak probuzení že máme problém zas usnout
@peggy.sl spaly celou noc od 4 měsíců? A to se obě rozhodly při takovém štěstí?|:)) já právě slyšela že vždy to funguje tak, že jedno dvojče je zlobivé a druhé hodné a tys měla takové štěstí? jak jsi to udělala? ![]()
@edit85 píše:
@peggy.sl spaly celou noc od 4 měsíců? A to se obě rozhodly při takovém štěstí?|:)) já právě slyšela že vždy to funguje tak, že jedno dvojče je zlobivé a druhé hodné a tys měla takové štěstí? jak jsi to udělala?
Joo jedno je zlobič a druhá je hodná.. ![]()
Já si myslím, že spaly kvůli tomu, že nejsou kojené, ale od narození na UM..prostě mají plný břicha a nemají důvod brečet.. ![]()
@peggy.sl tak v tom případě by ti moji museli být extra spáči páč taky nebyli kojeni a nespí vůbec ![]()
Máme dvojcatka. V těch dvou a pul měsíci taky jedli až okolo třetí… max chteli parkrat dudlik. ale ted nám je skoro šest měsíců a o hodne se to zhoršilo. zacali se budit uz i okolo desáté jedenácté a uz jim nestačí dat jen dudlik ale vyžadují si čaj! A nekdy řvou i po caji takže nakonec musím dat i jídlo! a takto se budi co tri hodiny Nemela bych problém je nechat vyrvat ale mám strach at se nevzbudi ten druhy Zajímalo by me jak jste to měly s dvojcatky vy? nemely jste stejny problém?:( Jinak já kluky nikdy v noci nebudim sama…
@Nikisenka píše:
Máme dvojcatka. V těch dvou a pul měsíci taky jedli až okolo třetí… max chteli parkrat dudlik. ale ted nám je skoro šest měsíců a o hodne se to zhoršilo. zacali se budit uz i okolo desáté jedenácté a uz jim nestačí dat jen dudlik ale vyžadují si čaj! A nekdy řvou i po caji takže nakonec musím dat i jídlo! a takto se budi co tri hodiny Nemela bych problém je nechat vyrvat ale mám strach at se nevzbudi ten druhy Zajímalo by me jak jste to měly s dvojcatky vy? nemely jste stejny problém?:( Jinak já kluky nikdy v noci nebudim sama…
Dala bych jim mléko..zacpou se a usnou.. ![]()
V šesti měsících je možná ještě časté krmení normál, ne? Čím je krmíš, MM nebo UM? Co jim dáváš navečer? Nepomohla by kaše na noc?
Já jsem vždycky vzbudila i druhé dítě, pokud řvalo první, nikdy jsem nekrmila individuálně. V 6m jsem už nekojila, přestala jsem v 4m, v 5m jsem začala do UM přidávat trochu nemléčné kaše - tak, aby to ještě proteklo dudlíkem ve flašce, trochu se to zahustilo, oni byli pořádně najedení - a úderem tohoto opatření začali vstávat až v 4-5 ráno (tu mléko-kaši dostali v 8 večer).