Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zajímalo by mě, jak uspáváte vy, u nás zabírá jídlo a kolotoč… ![]()
Ahoj,
když je nějaká krize a Barča nechce spát, tak na ni funguje, když jí hladím nad očima, obočí. Jenom lehce, dost se uklidní a zavře oči a pak usne. Když jí lezou zuby tak to nezabírá. No ještě jí při tom potichoučku zpívám, stačí jen takový hmmm, hmmm. Nevím jak to napsat nemusí to být se slovy.
noooo já ležím s malou v posteli a hladím ju a pak až usne tak cestuje do postýlky…
a přes poledne ju nechám spát na velké posteli
![]()
sama v postýlce neusne a když ju tam nechám, tak mi z ní vypadne po hlavě ven
![]()
Uspavala jsem u prsa, obcas prso nechtel, tak jsem s nim jen lezela u nas v posteli a on se „ukopal“ do spanku, pak jsem ho prenesla. Pak pomalu stacilo dat ho do postylky a jit.
Od te doby, co ted nekojim, tak je prestehovany do sveho pokojicku, tak dostane kasi, pak koupani, UM a do postylky, pohladim, dam pusu a jdu. Obcas bekne, ale chvilinku, minutu dvea usne. V poledne to same, dam jidlo, polozim do postylky a odchazim. Pokud se vzbudi v noci, tak ho v postylce „prerovnam“, dam napit vodu a odchazim.
Kdyz jsme koncili s kojenim v noci, tak jsem nosila, chovala, hladila, uhuskavala a mluvila a mluvila a mluvila, po 3 nocich pochopil a od te doby spi vetsinou celou noc. Od 6 rano uz ma narok na UM.
Ahoj,
tak my dáme do postýlky, dudlu, pustíme kolotoč a většinou usne… když ne, tak si vezme flašku s čajem a u toho usne, já pak většinou dojdu jen přehodit flašku za dudlík v takovém už delíriu ![]()
Jako uplne malinkyho, do 3 mesicu) jsem ze zacatku uhoupala v naruci a pak polozila, pak sem jenom neco jakoby zpivala a hladila a nasazovala dudana, no a od tech 3 mesicu usne sam v postylce, ze zacatku s vyrvavanim, ale to bylo tak prvni tejden, pak uz sem ho lenom polozila a odesla. on si neco jeste chvili vyklada a pak spi.
tak to u nás se uspávat nemusí malj usíná v postýlce úplně sám
má nad sebou kolotoč na který kouká chvilku do něj bouchá pak se sklidní a spí ![]()
Když jsem ho ještě kojila ,usínal u toho. Ted kdyz uz nekojim,prectu pohadku,on se ke me prituli a usne:-)
My jsme do 3 měsíců uspávali v kolíbce v obýváku, kde jsme se přitom dívali na televizi, a pak ho spícího přenesli do postýlky. Přes den většinou v kočárku. Jelikož jsme se měli ve Vašíkovo 4.měsících stěhovat a já chtěla, aby se naučil usínat ve vlastní postýlce, seděla jsem u postýlky a četla si, přitom jsem ho občas hladila po čele, aby ho to přimělo zavřít očička. Jeden čas měl „mrskací“ období, takže mu to znemožňovalo v klidu usnout. To jsem mu musela držet ručičky, aby se uklidnil. A od zhruba 5.měsíce do cca 1roku to fungovalo tak, že jsem seděla u postýlky a v klidu si četla knížku do chvíle, kdy usnul (v té době jsem přečetla hodně knížek
). Pak jsme zjistili, že malého naše přítomnost ruší (vždy dováděl), a tak jsme najeli na systém dát do postýlky, pohladit a odejít. A tak to funguje doteď.
Neuspávám, jenom ukládám… ![]()
Vykoupat, mlíčko, zazpívat ukolébavku, pohoupat, pomazlit a do postýlky… Mareček po tomto rituálu usíná bez problémů sám, večer i přes den…tak snad mu to vydrží… ![]()
Helenka usínala také sama, jen cca kolem roku měla období, že jsem ji musela při usínání držet za ručičku - ale po třech měsících mi to začalo přerůstat přes hlavu, protože se začala v noci po hodině budit a vyžadovat to držení - takže jsme během dvou nocí odnaučili a od té doby zase jen ukládáme.
My máme před spaním takový rituál: mlíčko u toho se přebalíme, zatáhneme žaluzky, zapneme chůvičku, položím malou do postýlky, dám jí Nunýška(hračku se kterou spinká), popřeju krásný sny, pusu na čelo, zhasínám, odcházím. Někdy si ještě vykládá,ale tak max. 15min. Natálka má 13. měsíců, od malička ji tak ukládáme a nikdy nebyl žádný problém.
Ahojky holky,
máme 2,5 měsícu a už naštěstí spinkáme v pohodě, občas ,je ale malý mrzutý, nemůže usnout, tak zabírá.když mu hladím hlavičku a čelíčko a šeptám něco do ouška, cítí mě asi a poté hned vytuhne.Jinak nyní když ho dáme bud do koše nebo postýlky , tak si před spaním hlasitě povídá a poté usne sám, krásná kecka naše ![]()
Od příchodu z porodnice se snažím když vidím že je ospalá položit, pohladit dát dodlík a odejít. Zatím to funguje díkybohu. V noci minimum kontaktu a světla - jen v tichosti přebalím, nakrmím, položím zpět a jdu spát. Mám dojem že jí naše přítomnost spíš ruší. Ale tmu a ticho nevyžaduje - máme štěstí já vím… ![]()
tak my s tímhle problémi nemáme.odnesu malýho nabaštěnýho do postýlky a je.Doufám,že mu to vydrží ![]()
My až do pátýho měsíce uspávali na ruce, jinak to nešlo. Pak už ale naše zoufalství dosáhlo takový míry, že jsme se vrhli do „přeučování“ Estivillovou metodou (nic jiného totiž nezabíralo) a po měsíci se dostavil úspěch.
Takže od 6. měsíce usíná sama ve své postýlce - položím ji, pohladím, dám pusinku, pustím jí ukolébavku a odejdu. Občas si ještě brekne, když ji ukládám, ale to spíš jen tak ze vzdoru a pak chrní.