Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už delší dobu máme problém s naší už 4 letou dcerou, která se bojí a nechce usínat sama. Má postel v pokojíčku se svým bráškou, ten většinou chodí spát dřív, než ona. Takže Agi usíná v ložnici u nás. Většinou u pohádky z DVD. (tuším v tom problém
) Když usne, přenášíme ji do její postele. Problém je, když neusne nebo se v noci vzbudí. Jakmile usne a manžel ji přenáší a ona se vzbudí, začne se vztekat a dělat scény, že bude ještě chvilku u nás, než usne…a tak se to opakuje i několikrát za večer. Až už jdeme spát a ona s námi zůstává v posteli až do rána. Nebo když se v noci vzbudí, tak okamžitě napochoduje k nám do ložnice a zase jí do její postýlky nedostanem ani párem volů. Malej, když se vzbudí, tak přijde taky a 4 v jedné posteli se už opravdu nevyspíme. Když jsem je zkoušela dávat spát současně, tak se rušili navzájem a zlobili třeba i do 22 hod. I přes neustálé kontrolování, přemlouvání, ukládání.
Už nevím, co s tím, myslíte, že by se dala Estivillova metoda použít i na 4 leté dítě? Myslím, že metoda by měla být vhodná pro děti každého věku, ale jak to zkoordinovat, aby děti usínaly současně? Jaké máte zkušenosti ať s Estivillem nebo i z běžného života? Poradíte? Díky ![]()
No tak já zkušenost s touto metodou u takhle velkého dítěte nemám, ale mám 3,5 letou dceru a vím, že má teď období, kdy se hodně projevuje její fantasie a dost se bojí. Několikrát mě v noci vzbudila křikem, tak jsem k ní přišla a ona mi říkala, ať vyženu toho velikého pavouka, co má u postýlky (jindy to zase byly jezinky). A jak sama píšeš na začátku, že se bojí, tak já bych tuto metodu asi spíš neradila. My jsme měli s Anežkou problém s usínáním odmalička, ale teď to celkem jde. Ale většinou neusne sama (právě proto, že se bojí), manžel leží na zemi vedle její postýlky, přečte jí vybranou pohádku a čeká tam, dokud neusne. Nebo si Anežka sama pustí pohádku na CDčku. A tulí se k nějakému plyšáku nebo panence. Většinou usne celkem rychle, ale bývá to kolem 22.hodiny. Na pohádku na DVD byla jednu dobu taky zvyklá, ale celkem snadno jsme to odbourali právě pomocí knížky (pejsek a kočička, krteček, disney pohádky atp - vybírá si sama, kterou chce přečíst).
Ona právě má fakt velký strach. Vidí různá strašidla, pavouky, komáry, dokonce mluvila o duchovi…tak nevím, jestli to mám nějak lámat přes koleno. U Tobíka jsme právě Estivilla aplikovali asi kolem 8. měsíce a skvěle se nám osvědčil, tak mě napadlo, že bych to zkusila i s Agátkou.....ale ty její strachy mě od toho celkem odrazují. ![]()
Já myslím, že 4letému dítěti se dá už dost vysvětlit, ne? Ta metoda je podle mě i o tom, aby dítě pochopilo, že to myslíme vážně, ale že neodcházím pryč nadobro. A u 4leťáka to můžeš vysvětlit jinak. Zkuste najít jiný rituál než usínání ve vaší posteli nebo u DVD. Anežka má s tatínkem před tou pohádkou taky takový „rituál“, kdy ukládá svoje panenky a tatínek za ně dělá jako Anežka a říká (za panenky) „nechci spinkat, ještě nejsem unavená, chci si ještě hrát)“. A když takhle uloží všechny panenky (Anežka panenkám vysvětlí, proč musejí jít už spinkat), tak ví, že musí taky spinkat. Tak třeba taky něco takového najdete, nebo aspoň ty pohádky. A zezačátku bych ji určitě nenechala usínat samotnou, zvlášť, pokud se bojí.
Je to složité, já vím. Mám zkušenost jako dítě. Naši teda vyprávějí, že jsem se vždycky hrozně bála, musela jsem mít aspoň otevřené dveře do pokoje, abych je slyšela. A stejně byli pod postelí bubáci. Usnula jsem a v noci, jakmile jsem se probudila, napochodovala jsem do ložnice k našim. Mamina už měla natrénovaný přizvednutí peřiny i ze spaní, jak jsem se tam objevila. Když mě přenesli, šup a už jsem byla zpátky. Jo a nejnehoráznější věc, kterou tvrdí je, že jsem jim přestala dělat „kazišuka“ až ve druhé třídě, kdy pohrozili, že to na mě řeknou dětem ve škole ![]()
Náš Simík teda už usíná sám, ale musí mít rozsvícenou lampičku a hrajou mu písničky na CD.
Ten rituál je dobrý nápad, taky jsem už o něčem takovém přemýšlela, ale zas co s tím naším klukem. On právě chodí spát i o 2 hodiny dřív než Agi a vůbec nevím, jak se sesynchronizovat
Spolu v pokojíčku neusnou ani náhodou
. S Agi jsme to dřív, dokud byla sama, dělali taky tak. Byli jsme u ní dokud neusnula, zpívala jsem jí, chovala, četla pohádky, jenže s bráchou se vše jaksi změnilo…
A kdybyste pustili CDčko potichu, tak by to malého vzbudilo?
Je fakt, že to jsem nezkoušela, ale myslím, že by ho to vzbudilo. To DVDčko bych taky nejradši zrušila, jenže ona je fakt nespavec. Nespí vůbec přes den a spát stejně chodí nejdřív kolem 22 hod. A ráno vstává kolem 7 hod., když jde do školky, když je doma, tak kolem půl 8. Takže nevím, jak jí jinak večer zaměstnat, abych si aspoň chvilku oddechla, tak jí holt pustím tu pohádku. ![]()
Agatha píše:
Je fakt, že to jsem nezkoušela, ale myslím, že by ho to vzbudilo. To DVDčko bych taky nejradši zrušila, jenže ona je fakt nespavec. Nespí vůbec přes den a spát stejně chodí nejdřív kolem 22 hod. A ráno vstává kolem 7 hod., když jde do školky, když je doma, tak kolem půl 8. Takže nevím, jak jí jinak večer zaměstnat, abych si aspoň chvilku oddechla, tak jí holt pustím tu pohádku.
No tak tohle přesně znám. Máme to stejně. Anežka je odmalička nespavec a třeba když jsem byla na začátku těhotenství a bylo mi fakt hodně zle (a to celodenně), tak jsem jí taky hodně pouštěla DVD. Navíc manžel chodí z práce dost pozdě a často jsem na uspávání sama, ale jsem ráda, že se nám podařilo odbourat to DVD a „stačí“ přečíst jednu pohádku nebo pustit CD. Přiznávám, že večer bývám dost unavená a pokud je manžel doma, nezřídka usínám dřív než Anežka. A neusnuli by u CDčka oba?
Zkusím to, uvidíme. Přečtu jim pohádku a pak pustím další na CD a uvidíme. Nechci fakt uspáváním trávit půl večera
Už tak toho mám přes den dost. Tak pak dám vědět. Každopádně díky za rady ![]()
Tak přeju, ať to vyjde. Já se přiznám, že jsem si Anežku tak trochu vycvičila v tom, že už ví, že když jsme večer doma samy, tak uspávání maximálně zkrátím (tj pohádka a spinkat), ale když je doma i tatínek, tak u Anežky čeká, než usne (a dost často usnou oba
). Podobně to máme s koupáním - s tatínkem se rochní ve vaně dlouho, s maminkou je jen sprchování „hrcprc“
.