Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pro většinu z vás asi banalita, pro mě um
Nejsem absolutně schopná nikdy uvařit dobrou rýži. Buďto je málo slaná, případně moc, no a hlavně je tak nějak bez chuti. Potřebovala bych úplně přesnej poměr rýže - voda - sůl, případně jaký koření do vody přidáváte…
Milovala jsem školní rýži, dala se sníst i samotná. To ta moje se musí zajíst velkým soustem něčeho s hodně výraznou chutí, aby se chuť rýže přebila ![]()
já osmažím na oleji do sklovata cibulku, na ni pak hodím propláchnutou rýži (používám tu SOS, tuším, že to je ona) no a smažím až začne rýže drhnout, to poznáš, začne tak jakoby hrudkovatět, no pak na jeden hrnek rýže dávám 1,5 hrnku vody, zaleju, osolím (poměr soli ti neřeknu, to mám jaksi v oku), přiklopím pokličkou a vařím až se odvaří veškerá voda. Ke konci i zkouším, jestli už je. Jakmile se dovaří, tak při tomto poměru vody je ještě trošilinku tvrdá, ale rýše se má nechat ještě vypářit, to znamená nechat chvíli stát s odkloupenou pokličkou a ona si dojde. Takhle nám chutná.
Někdy si cibulkou smažím i zelenou papriku na proužky a vařím pak s rýží, je to dobré.
moje mamka vaří výbornou rýži
bezsáčková rýže - 2 šálky, na to 4 šálky vody, lžička soli, menší cibulku jen oloupat a napíchat do ní hřebíček a dát to všechno vařit
je to fakt výborný
Ja mam nejradsi ryzi pecenou v troube. Osmazit cibulku, pak na to trochu zahrat ryzi, zalit vodou 2× tolik nez ryze, par kulicek noveho koreni, par hrebicku a sul.. Pece se tak pul hodinky cca nejdriv prikryte a pak odkreju, aby se udelala krusticka nahore ![]()
A jestli bys nechtela kouski cibulky v tom, tak se tam da dat i vcelku a pak vyndat..
Delam v mikrovlnce, akorat k tomu potrebujes hrnec(misku) do mikrovlnky, das ryzi, proplachnes horkou vodou- nekolikrat, tu slejes a zalivas studenou- davas dvojnasobek mnozstvi ryze(takze treba hrnek ryze, 2 hrnky vody). Pridas olej- cca 2 polivkovy lzice + te soli davam takovou tu detskou lzicku(z detskyho priboru, pokud nemas tak pul polivkovy). Oloupes cibuli, prekrojis napul, do kazde pulky zapichnes tak 3 hrebicky a supnes dovnitr. Zaklopis,abys mela otevreny pruduchu v tom mikrovlnkovym kastrolu(misce)- to tam uvidis a das na plnej vykon(my mame tusim 800W na 18 minut. Smitec- cinkne, odpada roiziko pripaleni a ta ryze je proste luxusni
Podle mě je hlavní to, jakou rýži koupíš… Já kupuju jako přílohovou rýži buď jasmínovou nebo basmati, je dražší než ta „obyčejná“, ale je to fakt znát na chuti i konzistenci, ozkoušeno. A dělám to tak, že odměřím rýži odměrkou (můžeš malým hrníčkem nebo čímkoliv), propláchnu ve vodě, sliju co nejvíc vody (nebo přecedím přes sítko). Pak přidám vodu – taky odměřím, stejný počet odměrek jako bylo rýže. Dám vařit, od okamžiku varu měřím 15 minut (to si můžeš přizpůsobit pak podle toho, jestli chceš víc či míň měkkou rýži), pod pokličkou, nemíchám, co nejmenší plamen (výkon, mám indukci, tak plamen nemám
), aby to jen probublávalo. Pak vypnu a nechám bez odkrytí cca 10 minut stát, promíchám a teprve teď solím, případně nesolím vůbec, osolí to omáčka nebo to, s čím podávám. Ještě se mi nestalo, aby se rýže nepovedla.
Taky dušenou v troubě, ale dávám místo hřebíčku buď kmín, nebo tymián..tymiánová je nej…i kari není špatná, k masu..Ale kupuju jen kulatozrnou
To je divný, koukám, že většina dává vody 2× tolik, co rýže
No asi bude fakt záležet na konkrétním typu rýže, je fakt, že italské rizoto děláme z kulatozrné Arborio (mám mega pytel z Makra, v sueprmarketech je předražená) a ta vcucne vody o dost víc, tak obyč rýže je něco mezi kulatozrnou a dlouhozrnou (jako je basmati nebo jasmínová), tak možná proto ![]()
Nikdy jsem nic neodměřovala když vařím pytlíkovou i sypanou…
Kupuji jen Parboiled nebo Basmati. Ta parboiled se ti nikdy nerozvaří i když jí tam necháš 30 min. Zkus jí, hlavně je sypká a není to ten bílý slepenec ![]()
ivuska.h píše:
Podle mě je hlavní to, jakou rýži koupíš… Já kupuju jako přílohovou rýži buď jasmínovou nebo basmati, je dražší než ta „obyčejná“, ale je to fakt znát na chuti i konzistenci, ozkoušeno. A dělám to tak, že odměřím rýži odměrkou (můžeš malým hrníčkem nebo čímkoliv), propláchnu ve vodě, sliju co nejvíc vody (nebo přecedím přes sítko). Pak přidám vodu – taky odměřím, stejný počet odměrek jako bylo rýže. Dám vařit, od okamžiku varu měřím 15 minut (to si můžeš přizpůsobit pak podle toho, jestli chceš víc či míň měkkou rýži), pod pokličkou, nemíchám, co nejmenší plamen (výkon, mám indukci, tak plamen nemám), aby to jen probublávalo. Pak vypnu a nechám bez odkrytí cca 10 minut stát, promíchám a teprve teď solím, případně nesolím vůbec, osolí to omáčka nebo to, s čím podávám. Ještě se mi nestalo, aby se rýže nepovedla.
jj, basmati nebo jasmínová, nic jinýho už několik let nekupuju ![]()
tak máš co zkoušet, než to všechno provaříš, tak budete mít šikmé oči
![]()
ja treba parboiled nesnasim, musim mit tu ryzi takovou lepkavou, konzistence aspon takova, aby sly delat kopecky.....
kikina2004 píše:
ja treba parboiled nesnasim, musim mit tu ryzi takovou lepkavou, konzistence aspon takova, aby sly delat kopecky.....
i já a pak ještě nemám ráda takovou tu tuhou rýži.
Hodaka píše:ivuska.h píše:jj, basmati nebo jasmínová, nic jinýho už několik let nekupuju
Podle mě je hlavní to, jakou rýži koupíš… Já kupuju jako přílohovou rýži buď jasmínovou nebo basmati, je dražší než ta „obyčejná“, ale je to fakt znát na chuti i konzistenci, ozkoušeno. A dělám to tak, že odměřím rýži odměrkou (můžeš malým hrníčkem nebo čímkoliv), propláchnu ve vodě, sliju co nejvíc vody (nebo přecedím přes sítko). Pak přidám vodu – taky odměřím, stejný počet odměrek jako bylo rýže. Dám vařit, od okamžiku varu měřím 15 minut (to si můžeš přizpůsobit pak podle toho, jestli chceš víc či míň měkkou rýži), pod pokličkou, nemíchám, co nejmenší plamen (výkon, mám indukci, tak plamen nemám), aby to jen probublávalo. Pak vypnu a nechám bez odkrytí cca 10 minut stát, promíchám a teprve teď solím, případně nesolím vůbec, osolí to omáčka nebo to, s čím podávám. Ještě se mi nestalo, aby se rýže nepovedla.
Já jsem teď ze zvědavosti koupila levnou Tesco rýži, jsem si říkala, jaký v tom asi bude rozdíl, kytka je to ta samá, že…
A nestačím se divit, je to slepenec, zrníčka omlácená a polámaná, tudíž každé jinak uvařené, nějak to ani nevoní, jak jsem zvyklá… No sníme to, ale už nebudu experimentovat.