Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
MMartina1 píše:kikina2004 píše:i já a pak ještě nemám ráda takovou tu tuhou rýži.
ja treba parboiled nesnasim, musim mit tu ryzi takovou lepkavou, konzistence aspon takova, aby sly delat kopecky.....
No vidíš, já zas nesnesu tu kopečkovou, slepencovitou měkkou
Tudíž asi neexistuje unoverzální návod, když to má každej rád jinak ![]()
ivuska.h píše:Hodaka píše:Já jsem teď ze zvědavosti koupila levnou Tesco rýži, jsem si říkala, jaký v tom asi bude rozdíl, kytka je to ta samá, že…ivuska.h píše:jj, basmati nebo jasmínová, nic jinýho už několik let nekupuju
Podle mě je hlavní to, jakou rýži koupíš… Já kupuju jako přílohovou rýži buď jasmínovou nebo basmati, je dražší než ta „obyčejná“, ale je to fakt znát na chuti i konzistenci, ozkoušeno. A dělám to tak, že odměřím rýži odměrkou (můžeš malým hrníčkem nebo čímkoliv), propláchnu ve vodě, sliju co nejvíc vody (nebo přecedím přes sítko). Pak přidám vodu – taky odměřím, stejný počet odměrek jako bylo rýže. Dám vařit, od okamžiku varu měřím 15 minut (to si můžeš přizpůsobit pak podle toho, jestli chceš víc či míň měkkou rýži), pod pokličkou, nemíchám, co nejmenší plamen (výkon, mám indukci, tak plamen nemám), aby to jen probublávalo. Pak vypnu a nechám bez odkrytí cca 10 minut stát, promíchám a teprve teď solím, případně nesolím vůbec, osolí to omáčka nebo to, s čím podávám. Ještě se mi nestalo, aby se rýže nepovedla.
A nestačím se divit, je to slepenec, zrníčka omlácená a polámaná, tudíž každé jinak uvařené, nějak to ani nevoní, jak jsem zvyklá… No sníme to, ale už nebudu experimentovat.
jj, taky jsem měla občas potřebu zkusit jinou
teď už kolik let ne.
Hodaka píše:
Parboiled mi doma nikdo nesní, můj muž je rýžožroutkdyž se koupí jasmínová nebo basmati, tak voní a chutná i bez soli, kdo ochutnal jinou nechce
kupujeme v 10 kg pytlích
Jojo, přesně. Já jsem odjakživa rýži nesnášela, až jak jsem začla sama vařit a vyzkoušela „lepší“ rýže, přišla jsem jí na chuť a dám si i samotnou
A jednou jsme byli na pracovní večeři v nějaké thaiské restauraci, tam měli takovou zvláštně gumovou rýži, nevím, jak se to správně jmenuje a ta byla děsně zajímavá.
ivuska.h píše:Hodaka píše:Jojo, přesně. Já jsem odjakživa rýži nesnášela, až jak jsem začla sama vařit a vyzkoušela „lepší“ rýže, přišla jsem jí na chuť a dám si i samotnou
Parboiled mi doma nikdo nesní, můj muž je rýžožroutkdyž se koupí jasmínová nebo basmati, tak voní a chutná i bez soli, kdo ochutnal jinou nechce
kupujeme v 10 kg pytlích
A jednou jsme byli na pracovní večeři v nějaké thaiské restauraci, tam měli takovou zvláštně gumovou rýži, nevím, jak se to správně jmenuje a ta byla děsně zajímavá.
hm, tak to neznám ![]()
ale tak ono to je se vším jídlem, vžycky si víc pochutnš na tzv. „lepším“ jídle, ať je to jogurt nebo maso, šunka
U nas nejlepsi ryzi vari muj manzel. Napiste mu on vam poradi.
Hodaka píše:ivuska.h píše:hm, tak to neznámHodaka píše:Jojo, přesně. Já jsem odjakživa rýži nesnášela, až jak jsem začla sama vařit a vyzkoušela „lepší“ rýže, přišla jsem jí na chuť a dám si i samotnou
kupujeme v 10 kg pytlích
ale tak ono to je se vším jídlem, vžycky si víc pochutnš na tzv. „lepším“ jídle, ať je to jogurt nebo maso, šunka
http://olomoucka.posterous.com/…-ryze-songhe to bude asi ono
Jinak souhlasím s tím, cos psala o „lepším“ jídle.
V Thajsku mají jasmínovou rýži. Dá se koupit i u nás. Já dělám rýži v mikrovlnce. Udělám cibulku na to pořádně propláchnutá jasmínová rýže s vodou. Osolit, případně jiné koření a do mikrovlnky podle výkonosti 15-20min. Pokud není, případně promíchat, přidat vodu .
Ja mám zase rada ryžu natural, ale dlhšie sa varí, to je jediná nevýhoda. Chutí ale výborne.
ivuska.h píše:Hodaka píše:ivuska.h píše:hm, tak to neznámHodaka píše:Jojo, přesně. Já jsem odjakživa rýži nesnášela, až jak jsem začla sama vařit a vyzkoušela „lepší“ rýže, přišla jsem jí na chuť a dám si i samotnou
kupujeme v 10 kg pytlích
ale tak ono to je se vším jídlem, vžycky si víc pochutnš na tzv. „lepším“ jídle, ať je to jogurt nebo maso, šunkahttp://olomoucka.posterous.com/…-ryze-songhe to bude asi ono
Jinak souhlasím s tím, cos psala o „lepším“ jídle.
díky, už mám uloženo ![]()
Nechtějí se mi číst všechny komentáře, ale za mě - rýži jedině v rýžovači Tupperware!
Kacenka20 píše:
Pro většinu z vás asi banalita, pro mě umNejsem absolutně schopná nikdy uvařit dobrou rýži. Buďto je málo slaná, případně moc, no a hlavně je tak nějak bez chuti. Potřebovala bych úplně přesnej poměr rýže - voda - sůl, případně jaký koření do vody přidáváte…
Milovala jsem školní rýži, dala se sníst i samotná. To ta moje se musí zajíst velkým soustem něčeho s hodně výraznou chutí, aby se chuť rýže přebila
Kačko kupuju úplně obyčejnou Noe rýži paraboilt v kauflandu, není asi moc extra
, dělám ji dušenou v troubě a je výborná, nelepí se, máme ji moc rádi, můj chlap nemá jasmínovou rád, tak ji doma nevnucuju, vařím pro celou rodinu musí být spokojení všude.
A dělám ji tak, že osmahnu cibulku na oleji přidám 2 hřebíčky, pak přidám rýži, trošku osmahnu a zaliju vodou, přidám většinou vegetu a sůl už né (tu vodu zkusím, abych věděla jakou má chuť
), dávám vodu 2cm nad rýži naposledy zamíchám, pak už přiklopím pokličkou a dám do trouby na 200° asi 20 minut. A pak po vydělání s trouby zabalím do deky a strčím do peřiny a tam nechám ještě dojít nějakou dobu. Pak jíme. Neděláme už žádnou jinou jen tuhle rýži a dělám tak i rizoto, že tak nám to chutná nejvíc. Jednou jsem ve spěchu dělala ze sáčku a ta nechutnala nikomu.
Tak díky moc všem ![]()
My kupujeme Natural a ta teda nic moc asi…Zkusím koupit nějakou lepčí a udělat asi v troubě, to jsem ještě nezkoušela, to se mi líbí ![]()
Taky přidám trošku do mlýna
já ji taky nejprve osmažím, pak zaleju vodou a dám do toho kostku zeleninového bujonu
už nedosoluju a je perfektní ![]()
Vezmu klasický hrnek, do něj nasypu rýži, vysypu na sítko, propláchnu pod tekoucí vodou, hodím do hrnce a zaleju dvěma těma samýma hrnkama vody. Většinou solím až na talíři (kvůli naší malé princezně), ale pokud ne, tak na hrnek rýže bych přidala tak kávovou lžičku soli. Do vody lze taky přidat cibuli a v ní zapíchnuté dva hřebíčky, získá to takovou zvláštní příchuť a vůni. Vařím na velmi mírném ohni, nijak nemíchám a když mi přijde, že jsem to z vodou podcenila, klidně trošku přileju. Když už je rýže skoro hotová, tak jí zabalím do utěrky a dám dojít do peřin.
Parboiled mi doma nikdo nesní, můj muž je rýžožrout
když se koupí jasmínová nebo basmati, tak voní a chutná i bez soli, kdo ochutnal jinou nechce
kupujeme v 10 kg pytlích