Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, pisu tohle docela ve spatnem rozpolozeni a uprimne to, co tu napisu, bych nejradsi rekla svemu priteli, ale nechci „delat kravu“ a hadat se zbytecne, protoze si myslim, ze asi ani od chlapa nemuzu cekat nic jineho. Takze misto hadky bych se takhle vykecala kamaradce, ktera zrovna po ruce neni, takze at zije emimino! ![]()
Pritel dneska prisel po nocni. Ja mela pres noc horecku, vsecko me bolelo, uplne bez energie vubec cokoliv snist (tyhle stavy mivam tak jednou za tyden az dva, kdy uz fakt odpadavam vycerpanim) a nevyspana kvuli maleho… Spala jsem celkove takove ctyri hodky.
Kdyz pritel prisel, nabidl se mi, ze tentokrat nepujde hned spat, ze se neciti unaveny a navic ma dneska volno, at jdu teda spat ja. Tak jsem aspon rychle snedla jogurt s bananem, odstrikala jsem mu mliko, aby me nemusel budit a sla jsem si lehnout. Za takovou hodku prisel do pokoje malyho prebalit, takze jsem se vzbudila a za dalsi hodinku me budil, ze se omlouva, ale ze fakt usina a jestli se vystridame…no nebyla jsem vyspana uprimne vubec. Tak sel spat, prijdu do obyvaku a maly spal, tak jsem si rychle lehla na gauc, at toho vyuziju (nechapu proc me teda nenechal spat v pokoji a sam si nelehl na gauc, kdyz maly spal
). Takze jsem si jeste na hodku zdrimla a kdyz se maly zacal probouzet utikala jsem si rychle pro neco k jidlu -miska ceralii, na vic jsem uz nemela cas. Pak kojeni a zase plac…moje hlava…Stihla jsem do sebe nahazet pulku misky, peru se s malym a on zase s prsem. Neustale se mi pousti a zase prisava, to same na druhym prsu. Tohle dela uz par dni, nevim jestli to je spurt ci co, kazdopadne je to neco na moji hlavu. Mezitim se tak rozhlizim okolo, pod gaucem ponozky, talir s nedojezenym jidlem na konferencaku, slupka od bananu na zemi…Maly usina, tak se jdu podivat do kuchyne. Nadobi, jeho sbirka syru na prkynku (to to nemohl aspon dat zpatky do te lednicky?) Delal si vajicka a kuchyn vypada, jakoby delal obed pro 10 lidi. Na to se zase ozyva maly a breci, prijde pritel, jestli je maly v pohode, odsekavam, ze jo, at jde spat, pta se me co tim jako myslim…neodpovidam a tak se za chvili vytrati znovu do postele. A ted o co mi celkove jde. Vim, ze tohle nebylo nic moc, ale vzhledem k tomu, jak mi celou noc bylo spatne a jak jsem proste uz vycerpana, dokaze me nastvat i tohle. Muj pritel je uzasny, miluju ho a to je vlastne duvod proc tyhle myslenky radsi zazenu a slova spolknu, ale… Jaky rozdil by to byl, kdyby me vzbudil a ja bych zjistila, ze uvaril obed nebo ze tentokrat po sobe aspon poklidil. Ja vim, ze prisel po nocni, ale ja mam s malym smenu v kuse, plus stiham uklizet a snazim se varit kazdy den, pokud na to mam silu. Nestezuju si na materstvi, ale ocenila bych od nej trochu pomoc. Kdyz jde do prace, jdu automaticky do koupelny a vytru po nem (utika nam tesneni), jdu do jednoho pokoje, kde se oblika, seberu rucnik z postele, aby mu vubec uschnul do dalsi sprchy, v loznici seberu z pod postele tricko, ponozky a spodni pradlo, co mel vcera na sobe…jdu do kuchyne a zjistim, ze opet zapomel vynest kos, jak jsem ho prosila a kdyz uz to teda udela, tak zase „zapomene“ dat novy sacek do kose. Nikdy ho nenapadne udelat nic, dokud se nezvednu ja a nezacnu to delat ja a nebo kdyz mu to nepripominam nekolikrat. Predevcirem jsem prala vecer, na nocni proud, pradlo jsem vytahla a nechala v kosi…tisickrat kolem toho prosel a nenapadlo ho to. A to podotykam, ze ja jsem zrovna nesedela na zadku. Neni to tak, ze ja bych se chtela valet a on aby obskakoval. Pak uz jsem byla unavena a tak jsem mu rekla, ze pujdu spat a jestli by nepovesil aspon to pradlo. Kdyz zjistil, kolik ho je, zacal mit pripominky, proc peru tak pozde a ze tedka tesne pred spanim musi veset. Do te doby sedel na pc a koukal na basket
Kdyz jsem mu rekla, ze priste se ho teda ptat nebudu, uz nic nerekl. Kdyz navarim a zeptam se ho, jestli by neumyl nadobi, ze jsem pulku uz umyla behem, tudiz tam toho tolik nezbylo, jde ho po par hodinach umyt a za chvili zjistuju, ze umyl jen to nejlehci, talire a sklenicky…nevim, jestli mastny pekac, panvicka a hrnec se nemyjou ci co
kdyz jsem ho nedavno prekecala ab mi vysal, vysal jen pulku bytu, ptam se ho proc neprejel i tenhle pokoj. Protoze tam je roztazena ta matrace, jeste jak tam spala navsteva a mam tam povesene pradlo. Kdyby to pradlo sundal, upadly by mu asi ruce a tu matraci uz uklizi od Vanoc. Ja bych to udelala, ale je tezka a sama s ni nepohnu. Krom toho jsme zjistili, ze ta matrace zacina zespod plesnivet, pritel to vi, ale jedine odpovedi, jake se dockam, kdyz mu to opet pripomenu, je, ze ja vim, zitra to musim udelat uz.
Kdyz jsem nervozni, ze nestiham, ze je tu neporadek atd, rekne mi vzdycky, ze to prece nemusime delat hned a ze on to pak udela. Ale ho to ani pozdeji nenapadne, kdyz ten cas ma a kdybych se vsim, cekala, az to vazne udela, asi tu shnijem. Muze vedle nej lezet neco tyden a stejne se do toho nepusti, pokud ho do toho nekolik dnu netlacim. Ja uz jsem z toho unavena. Kdyz pracuje, chapu, ze se potrebuje prospat, ale kdyz uz ma volno, tak to chce zase relaxovat a to volno si uzit. Muj pritel je uzasny clovek…jdou mu gesta, jako kytky a ze mi napusti vanu se svickama apod. Ale nechape, ze v tomhle obdobi mi vic jak tyhle veci pomuze, kdyz si aspon jednou po sobe uklidi. Vite samy, jak je to ze zacatku narocne…nekdy bojuju s kojenim, ale nechci to vzdavat, snazim se nestresovat, ikdyz to neni zadny med. Chapu, ze on chodi do prace, ale mam sto chuti mu predat moji smenu. Aby se o maleho staral cely den a v noci at s nim taky stava jen on…a mezitim at vypere, poklidi, navari atd. Ptz ja pomalu ani na to jidlo sama nemam cas. Kdyz maly usne, jdu radsi hned spat taky, jak jsem unavena a tak snim jen neco narychlo, nez abych jedla poradne. Znovu rikam, ze si nestezuju na materstvi, vedela jsem,, ze to nebude hracka ze zacatku. A taky vim, ze vy to mate vsechny stejne, nechci tu ze sebe v zadnym pripade delat nejakou chudinku, hold jsme zensky a tohle je asi uz nas udel.
Ale potrebovala jsem to nejak ventilovat, protoze vim, ze se mi trochu ulevi, kdyz mi reknete, ze to mate podobne a i mnohem horsi. A je to podle me mnohem lepsi, nez se s pritelem hadat, ptz chlapy jen tak ![]()
Jak to mate doma vy nebo jak jste to zvladaly ze zacatku v sestinedeli? Nas maly ma pet tydnu, proto to jeste nemam tak zmakle
doufam a verim, ze se tu te sve dnesni nastvanosti jeste diky vam zasmeju jako minule.
dekuju predem za reakce ![]()
Milá zlatá, máme to všechny dost podobné. Mně jsi hlavně mluvila z duše tím sbíráním oblečení z předešlého dne. Taky to sbírám v ložnici po zemi
Jinak teda už si moc nepamatuju, jak to bylo s prvním dítětem, ale mám pocit, že ze začátku taky moc nepomáhal. U nás nastal velký obrat, jakmile jsme v 9m nejstaršího zjistili, že čekáme zase mimi. To jsme najeli na pravidelný režim. Koupání a ukládání se stalo manželovým rituálem.
Běžně nemá problém uklidit nádobí z myčky a zase tam další naskládat a zapnout. Co se týká dalších věcí, jako pověšení prádla, vynesení koše atd. Tak nezbývá než si o to důrazně říct a pytel s odpadem postavit ke dveřím tak, aby ho nepřehlídl
Takže hlavu vzhůru! A užívej si mrně ![]()
Vítej v realitě šestinedělí.
Ale nemoc do toho, to by mi švihlo.
Já myslím, že je to standardní chlap.
Můj sezpočátku snažil, abych se vyspala, hlídal klukavětšinou večer, po osmé, než usnul. ale nosil mi ho i na kojení i přebalování. Krmení nehrozilo. Teď už se o ně postará komplet, přijde to s věkem. Mimina jsou nudná a i ženské jsou s nima většinou je kvuli omámení hormony. ![]()
To byla teda celkem fuška to přečíst…
ale bud mám doma teda poklad nebo ty úplnýho nehoráznýho lenocha. protože tohle bych já nezvládla. Můj chlap si po sobě teda uklízí a se všim mi pomáhá aniž bych si o to musela říkat.. tohle je fakt děs a já tě teda obdivuju že ještě funguješ.. ![]()
Ahoj, já myslím, že to co cítíš je normální, já když byl synek úplné mimi taky manžela div nezabila, ale přejde to.. no u nás to přešlo. Ponožky nesbírám, ručníky po něm nevěším, od té doby co jsem to s krajním sebezapřením překračovala se naučil dát je alespoň do koupelny (nevím proč to nehodí do koše na prádlo ale budiž) a s tím nádobím.. no já se přiznám že jsem byla hrozná pruda
pořád řeči typu že to nemá nožičky a do kuchyně neodkráčí takže tohle je taky za náma.. jinak ještě že je tak zlatej jakej je jináč by mě s tím poslal příslušným směrem
já myslím že to přejde až bude mimi větší, ty se vyspíš a uvidíš věci v jiném světle. ![]()
Teda holka, klobouk dolů, že ještě stojis na nohou
![]()
mě chlap doma pomáhá, takže vařím a uklizim normálně, mít doma tvuj případ, nevarim, neperu a neuklizim, max. tak sama pro sebe a tím to hasne
![]()
dítě máte spolu, tak se taky musí zapojit ![]()
V šestinedělí je důležité pečovat o sebe a miminko, ne o partnera, ten si poradí, vykašlat se na úklid po něm a všeobecně, dělat jen to nejnutnější, však ono se to nezblázní, a hlavně pevné nervy. Až budeš po šestinedělí a psychicky víc v pohodě taksi o tom promluvte
Můžu ti říct, že přítel byl z počátku to samé a až teď po nějakých x letech prozřel a vidí to co dřív neviděl. Ale víš co pomohlo? Já mu vždycky dávám čočku v tom, že co kdyby náhodou někdo nečekaně přišel, jak bych se asi mohla pak cítit když by tu byl větší bordel po něm než po dětech. Když chci aby něco udělal tak mu to prostě řeknu a klidně budu otravná jak yperit dokud to neudělá. Ale víš co? Teď spoustu věcí dělá sám a automaticky, prostě se to naučil tím mojim opakováním. Občas když se spolu bavíme tak on mi prostě řekne že to nevidí-například:řeknu mu, jestli by nemohl vypnout pračku která doprala a co myslíš, On jí vypne, zastaví i vodu, ale prádlo už z té pračky nevyndá
na mou otázku proč to neudělal mi odpoví, že to jsem po něm nechtěla a neřekla jsem to
chlapy tohle mají prostě jinak-takže to dělám tak, že se prostě vyjadřuji přesně a neočekávám nic navíc, co jsem mu neřekla
Zkus si s ním promluvit a vysvětlit mu svoje pocity, jak se zrovna cítíš a jak je to to teď na tebe náročný a že on ti tím nepořádkem moc nepomáhá. Věřím že když je k tobě tak hodný, že tě nechá vyspat když vidí že ti není dobře, že mu to docvakne a bude se snažit
Držím moc palce, aby tohle období brzo přešlo a bylo dobře ![]()
Sorry nedočetla jsem to celé, neb je to na jedno brdo… To je věc, kterou mu musíš říct. Pokud to nebudeš říkat už při maličkosti, tak on je bude považovat za samozřejmé. Mě kdyby manžel nechal banánovou šlupku na zemi tak noční nenoční okamžitě bych ho vzbudila a donutila ji vynýst. Tphle snad udělá jen úplný prase. Když to budeš dusit v sobě, tak on ani nebude vědět, že něco udělal blbě a pak po něm těžko budeš něco moct chtít až opravdu o něco půjde… HOlt si ho musíš vychovat, když už ti ho nevychovali doma ![]()
Ale když si tak teď čtu ty názory, tak ono je to hodně taky o seběvědomí. Já bych tedy nikdy po chlapovi neuklízela jeho rozházené svršky. Nejsem služka. I na mateřské vydělávám stejně jako on, někdy dokonce víc. Holt jsme rovnocenní partneři a né vydělávající manžel a domácí služka ![]()
Příspěvek upraven 03.01.13 v 19:25
Jsi prostě hrozně unavená. Nemáš někde poblíž někoho z rodiny, kdo by alespoň jednou v týdnu šel s malým na pár hodin ven a ty jsi si mohla schrupnout? Nevař každý den, až se půjde sprchovat tak mu hned dej hadr sebou ať to setře. Věci po něm posbírej až k večeru, ať to neděláš celej den. Hlavně tohle řešte spolu, až budete oba odpočinutí. Vidíš teď na něm už jen to špatné, ale v tomhle stavu polospánku a únavy to tak cítíš. Je to taky tím, že máš miminko chvilku a ještě si to nesedlo. Za chvíli už budeš mazák a doma bude všechno lítat. To bude dobrý
![]()
Popravde? muj mi pomaha se vsim, vim ze toto jsi slyset nechtela, sle zacatky s druhou dcerou byly narocne, popravde jakobych to psala ja a ne ty(az na to obleceni, na to je pes a nadobi, mame mycku a obsluhuje on),ale jak si cas sedl, zabehli jsme se zas oba, ja se po case uklidnila, jsi brzo po porodu…to ja rvala s ditetem v naruci a stopovala na chlapa ve dverich s telefonem v ruce a rvala mamince do tel
,doma spoust, chlap unaveny z prace a fakt se mu do toho hned nechtelo, ja to videla tak, ze jsem vic unavena a on mi vlastne nepomuze
a uz jsem nevidela to, co pro me doma dela, hlavne vydelava..opravdu stacil cas a ja verim, ze tobe taky pomuze
…rozhodne nemusis denne varit, slechtit byt a pod. spokojena matka, spokojena rodina!!!mysli na sebe, to vycerpani neni sranda a do kupy se dava hodne blbe!
@Lama Lama píše:
Mimina jsou nudná a i ženské jsou s nima většinou je kvuli omámení hormony.
No to je fakt
![]()
Prádlo - pračka pere sama, věšení stojí minimum času, nežehlím, takže s tím pomoct nepotřebuju.
Nádobí - koupil myčku
a poravdě část nádobí čeká ve dřezu celý den - hrnce na odmočení - večer nakládám a zapínám.
Věci jsem ho naučila házet do koše na prádlo, to by mně taky vytáčelo.
Včera choval večer prtě když jsem uspávala starší.
Občas vytře, i schody když řeknu. Ted´jezdí i nakupovat (jinak jezdíme spolu aby to bylo co nejrychlejší
).
Takže tak. ![]()
@wildcherry píše:
rozhodne nemusis denne varit, slechtit byt a pod.
To je fakt. Nikoho nezabilo jíst dva dny po sobě to samé a chleba k večeři je regulérní ![]()
Příspěvek upraven 03.01.13 v 19:25
Zrovna před vánoci mě chytla nějaká střevní chřipka a strašná zimnice, nemohla jsem vylézt z postele. A chlap se o malou postaral (nechce se mu vždy, ale když mi je zle nebo vyloženě něco nestíhám, tak pomůže). Jinak občas umeje nádobí, vysaje, uvaří..Jinak od doby, co je malá na sunaru, zvládám vše téměř v pohodě (časově).
Mám to taky tak až na to, že já pomoc nemám žádnou… teda tak na 20 minut denně pochovat, zabavit a vrátit mimi mamince ![]()
Drž se, začátekje těžkej…
Vynech věci, co dělat nemusíš, ponožky překroč, do dalšího dne se jim nic nestane, nádobí taky neuteče, na slupce od banánu hlavně neuklouzni a věnuj se miminku a tomu, abys trošku odpočívala a dobře jedla, ať se nemusíš otravovat ještě s přípravou umělého mléka…