Jak vařit 13měsíčnímu dítěti?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3HE
22413
14.7.11 13:27

Jak vařit 13 měs. dítěti?

Ahoj všichni… doteď jsem pro dcerku vařila zvlášť - bez soli, koření atd… však to znáte… :-) Zjistila, že naše jídlo chutná jinak - lépe - než její, a tak ho odmítá… trvá to už pár dní… když jí dám z našeho, tak baští.
Kdy jste začaly dávat dětem „vaše“ jídlo - samozřejmě s menším množstvím soli, koření atd.? Uvařila bych pro nás bez koření atd. a pak jí odebrala a naše jídlo dochutila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44180
14.7.11 13:34

Podle toho, jaké koření myslíš. Bujony a glutamánové směsi nepoužívám vůbec, ani pro nás..Takže „naše“ jídlo a jídlo dětí prostě výrazně jinak nechutná..Je to paskvil, sama to nechci jíst a děti se od toho snažím uchránit - i když je mi jasné, že když občas na výletě obědváme v restauraci „nižší cenové skupiny“, tak polévka je „z kostky“. Poznám to..

Používám zeleninu, koření, bylinky. Výrazný je hlavně libeček, připomíná magi a já ho dávám nejen do polévek, ale i omáček, brambor, potom vytáhnu..
Zhruba od roku a půl mají děti jídlo ze stejného hrnce jako my(starší později, chutnaly mu skleničky). U nás se dosoluje na talíři. Pokud máte jídlo výrazně jiné, možná by nebylo na škodu pouvažovat nad stravovacími návyky celé rodiny..
Já mám jako základ téměř každého jídla silný hovězí nebo slepičí vývar, který si připravuju, potom podle druhu jídla ředím a jídlo nikdy není „plané“, ani pro nás..

Pokud vaříš podobně, nevidím problém v tom, pro dítě oddělat, pro zbytek rodiny dosolit..
A co se týče té soli, v těch velkých vedrech není trošinka(zrníčko) soli v jídle pro děti na škodu - zadržuje vodu,brání dehydrataci.Já běžně ze zdravotních důvodů moc nesolím(právě musím zabránit zadržení vody v organismu), ale v horku mám někdy chuť na osolené jídlo nebo něco slaného, tak si to dám a neřeším to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
14.7.11 13:38

A do vývaru dávám kromě libečku kořenovou zeleninu(mrkev,petržel,celel),petrželovou nať,pár kuliček pepře, nového koření, bobkový list, někdy snítek kopru, půl nebo menší cibuli, stroužek česneku,špetku soli..Vývar má „chuť“ a ta je základem každého dalšího jídla :-D
Tak do roku a půl jsem tam nedávala pepř, nové koření, bobkový list a sůl(v té době jsem někdy trošku dosolila).

Když nemám vývar a dělám nějaké jídlo se šťávou nebo omáčkou, tak to do toho dám taky, potom vyberu..
Do jídel s kuřecím masem dávám majoránku nebo tymián a cibuli ve větším množství, k rybám kopr..
To je myslím pro malé dítě OK..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
14.7.11 13:39

já malé vařím stejně jako nám, neboli z jednoho hrnce,jen jsme změnili jídelníček, dřív bych udělala na oběd čínu s hranolkama a teď většinou vařím věci jako zapečený těstoviny, omáčky, polívky, špenát, květák atd. :lol: víc vařím věci s rýží a bramborem, solím méně a snažím se nedávat koření většinou se to dá zvládnout i bez dochucovadel, víc o vaření přemýšlím co uvařím ale rozhodně nevařím nic pro ní speciálně zvlášť, jen když máme fakt s manžou chuť na halušky nebo nějakou čínu tak jí dám jídlo z předešlého dne nebo z mražáku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
14.7.11 13:41

Ahoj,více méně vaříme malému pořád zvlášť,jen,když jdeme na oběd k prarodičům,tak ti odendají trochu nesoleného nekořeněného stranou.
Ode mě trochu ochutná občas,ale já jím jídla taky skoro neslaná a nekořeněná,takže to má,jako kdyby jedl svoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7572
14.7.11 13:42

Ahoj, ze zdravé výživy mám Solčanku, je bez glutamanů, pomalu a po trošce přidávám. Vařím základ pro všechny stejný, pak synovi odeberu a lehce dochutím, a pak dochutím i nám.
Ale i pro nás mám jídlo planější, třeba mému tátovi ode mě nechutná :nevim: , ale on si do všecho dává masox, maggi, kolikrát ani neochutná a už to tam leje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
14.7.11 13:45

Tak bramborové halušky s bryndzou mají moje děti rády :-) Malá je měla poprvé snad v 15 měsících..Halušky dělám svoje poctivé bramborové(vím, co tam dávám), ze sáčku mi moc nechutnají, to jsou spíš špecle. A na bryndze nevidím nic špatného(nejsme alergici) a dováží se k nám čerstvá ze Slovenska..Samozdřejmě jsem ze začátku nepřelévala opečenou slaninou ale rozpuštěným máslem. Teď už mají děti 2 a půl roku a 5 let, tak jim to trochu přeliju..

Nejde o to, co vařit, ale jak vařit :-D Co se týče té Číny, pravá čína, aby měla šmrnc, tak se asi bez koření na čínu a sojové omáčky neobejde, to dělám dětem alternativu(udělám základ a vytáhnu), moc pálivé by nejedly a já taky jednou za čas..

Co se týče hranolek, ty mají občas, děláme doma v troubě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
14.7.11 13:46

Já taky glutaman a podobné věci nepoužívám… jedná se hlavně o tu sůl. Jinak já si myslím, že se stravujeme celkem zdravě - záleží mi na tom a opravdu se snažím :-) Můžeš mi, prosím, prozradit, jak to vypadá v praxi s těmi vývary? Vaříš každý den nový vývar? To asi ne… :-D Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
14.7.11 13:48

Hm, Matymu jsem začala dávat „naše“ jídlo někdy po roce. Měl období, kdy MUSEL jíst sám a nešlo mu to :zed: Takže jsem se vyprdla na vyváření několika chodů, z čehož jsem ten Matyho z větší části vyhodila, a upravila kompletně způsob vaření. Tzn. v podstatě jíme dětská jídla připravená na dospělejší způsob.
Na dochucování používám bylinky, minimum soli (dosolí i dopepří si chlap na talíři), pokud „dochucovadla“ tak bez glutamátu a podobných sajrajtů - to si kupuju ve specializovaných obchodech, a pokud se tam nedostanu, prostě je nepoužívám.
S trochou fantazie se to dá, a i můj chlap si zvykl na hromady zeleniny :wink: Mimochodem, pod hromadou rajčat a kukuřice (obojí má celkem výraznou chuť samo o sobě) se schová květák i brokolice :mrgreen: A dokonce se mi to i rýmuje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
14.7.11 13:49
liška píše:
Ahoj, ze zdravé výživy mám Solčanku, je bez glutamanů, pomalu a po trošce přidávám. Vařím základ pro všechny stejný, pak synovi odeberu a lehce dochutím, a pak dochutím i nám.
Ale i pro nás mám jídlo planější, třeba mému tátovi ode mě nechutná :nevim: , ale on si do všecho dává masox, maggi, kolikrát ani neochutná a už to tam leje.

Tak se vařilo u nás, když jsem byla malá :poblion:
Pro mě teda dělali méně slané, kolem 12 let už jsem o víkendu doma často vařila, tak jsem si oddělala..
Taky u mně tátovi nechutná, všude musí být masox nebo maxi. Já už z dálky tu hnusnou pachuť poznám :evil:

Taky jsem koupila jednou nějakou zeleninovou směs bez glutamátu od prodejců zdravé výživy, ale měli stánek v supermarketu..Každopádně to byla nějaká značka, věrohodné..
Mám tak sáček na rok, protože libeček a kopr dostávám čerstvý nebo mrazím, koření koupím, nějak namíchám..
Potom jsem jednou měla ještě nějakou směs bez glutamanu z DM..

Obyčejné Vegetě nebo Podravce bez glutamanu moc nevěřím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
14.7.11 13:55
3HE píše:
Já taky glutaman a podobné věci nepoužívám… jedná se hlavně o tu sůl. Jinak já si myslím, že se stravujeme celkem zdravě - záleží mi na tom a opravdu se snažím :-) Můžeš mi, prosím, prozradit, jak to vypadá v praxi s těmi vývary? Vaříš každý den nový vývar? To asi ne… :-D Díky

Praxe - v zimě jsem vařila vývar tak dvakrát,třikrát týdně, skutečně poctivý, tříhodinový, který jen lehce probublával.Je to nutné, aby byl silný a dobrý. Zapla jsem kolem 6 nebo 7, jak jsme se vrátili z venku(stejně byla zima a tma) a vypla kolem 9 nebo 10 než jsme šli spát. Přes den jsem to nestíhala - školka, kroužky, pobyt venku..
Po vychladnutí v ledničce vydrží tak 3,někdy 4 dny, nikdy se mi nezkazil ani nezaváněl..Ale 4 dny jsem ho tam nechala málokdy, spíš 2 nebo 3 dny, něco do mrazáku a vytáhla jsem.
V zimě to milujeme jako zahřívací jídlo, když jsme přišli zmrzlí, byla polévka s nudlemi nebo chlebem hned po ruce..Nedovedu si zimu bez teplého vývaru i s masem představit..Letos si chci k vůli úspoře času pořídit papiňák - vývar je silný a kvalitní v kratším čase..

Teď v létě nemáme na horké a teplé polévky vůbec chuť, tak uvařím vývar, maso použiju do jiného jídla(špenát, dušená mrkev, omáčka,všeho základ taky ten vývar) a vývar zmrazím, podle potřeby vytahuju..Vařím taky večer, tak jednou za 14 dní..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
14.7.11 14:49

Díky, tak tohle by se dalo zvládnout i u nás :-D My taky máme rádi pravý vývar, ale nenapadlo mě si ho takto vařit do zásoby a dávat ho do jídla místo vody, to má pak jídlo opravdu lepší chuť. Bdu muset popřemýšlet a začít vařit Všem stejné jídlo, ale aby to nebylo moc komplikované, občas se uvaří malé zvlášť :-D Já bych jí nejradši vařila ještě aspoň půl roku zvlášť, ale evidentně jí to její jídlo nechutná - a to i pro nás vařím docela planě - chlapi pořád dosolují a pepří…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
14.7.11 15:03

Já jsem to kdysi někde vyčetla a začala praktikovat hlavně při vaření pro děti :-)
A další vychytávka je, když kuře podliju místo vodou hovězím vývarem(taky jsem někde vyčetla). To kuře má jakoby silnější chuť, je prostě lepší..
Kuřecí vývar moc nedělám, ten mi přijde slabý. Luxusní je slepičí, ale pokud je slepice moc stará a tučná, tak část tuku oddělávám po vychladnutí. Ale taky hned nevyhazuju, někdy s tím vymastím pekáč, když dělám zase něco jiného(peču maso)..
Vývar dělám taky hovězí..Většinou žebra a k tomu nějaké libové maso. Když byly děti malinké, tak jsem dělala jen z masa, žebra jsou tučnější. Ale není to tučné natolik, abych musela tuk odebírat. Jsou v tom živiny a bílkoviny a rozpustí se vitaminy rozpustné v tucích..

Já z vývaru místo vody dělám např. i česnečku,zelí, čočku, hrachovou kaši(luštěninu namočím jen tak, aby byla potopená), po nabobtnání poliju vývarem. Voda z luštěnin se taky nemá přelévat k vůli vyluhovaným živinám, ale já to někdy částečně dělám. Mám pocit, že je to lepší k vůli střevům, hlavně dcerka je na takové potraviny citlivá..Děláme jednou za čas.
Kamkoliv se lije voda, tak tam dávám vývar. Ředím podle druhu jídla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
14.7.11 15:09

Jo a super je rýže vařená ve vývaru(zředěném), ze které potom udělám rizoto, nebo těstoviny uvařené ve vývaru, které potom zapeču..A brambory na zapečení vařené ve vývaru, ale jen, pokud je vařím oloupané, ne ve slupce(to by nemělo cenu).Když dělám rizoto z rýže, která je navolno, ne ve varných sáčcích, vařím rýži i zeleninu dohromady ve slabším vývaru,ten potom vyliju.Maso dusím zvlášť na cibuli s rajským protlakem, bílé rizoto nám nechutná,podliju vývarem jiným, silným.
Když dělám rýži jako přílohu, tak k ní přidávám půl cibule, kdyby byla domácí, klidně i se slupkou, ale normálně ne..K bramborám přidávám libeček..

Není to složité, jak to vypadá. Jen si navařit ten vývar do zásoby :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50124
14.7.11 15:16

Synovi je 16 měsíců a jí to, co my. Dělám to tak, že než jídlo okořením, tak část odendám do jeho misky a pak si naše jídlo dochutím. Je fakt, že smažená jídla doma nevařím a používám jenom čerstvé suroviny. Nejčastěji vařím masové vývary, krémové polévky, brambory, těstoviny, rýži, kuskus, různé druhy masa a zeleniny. Nám pediatr řekl, že od roka může dítě skoro všechno kromě kořeněného, smaženého, hub, oříšků a vajec na měkko apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí