Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jirka mi přijde tuctové jméno starší generace. Neurazi, nenadchne.
Babičky budou rady, že jste dali jméno známé jejich generaci.
Asi nejmladší Jiří, kterého znám má kolem 20 let. Říká se mu Jíra.
Mě se docela líbí. Oslovení Jirka, Jíra, jiřík.
Mirek se mi taky třeba líbí.
Jindra, Vráťa…
3× jsme Jiřího psali v papírech do porodnice a nedošlo na něj. Ani jedna ze tří dcer nemá ve svém okolí - školy, školka žádného Jirku.
Anonym, aby mě náhodou někdo nepoznal. ![]()
Vzhledem k tomu, že v naší rodině máme Jiřího 2× a přítel je taky Jiří, tak mi to jméno přijde normální a docela hezké. Ovšem teď není už tak běžné a neznám nikoho v okolí, kdo by dával jméno Jiří. V dnešní době jsou oblíbená neobvyklá jména. Někdy mě ta samotná jména i zarazí, ale je to na každém, co se mu líbí. ![]()
Oslovení: Jiří, Jirko (ale to se jim moc nelíbí, nevim proč
), Juro, Jíro, Jiříku
Jiří je klasické jméno, celkem hezké, líbí se mi stejně jako podobná jména Jindřich, Ondřej, Kryštof a tak. Ovšem malého Jiříka jsem nepotkala snad dvacet let. Znám jen dospělé a hodně starší.
Mám v okolí dva malé Jirky, jeden má dva roky, druhý tři. Mají je moje spolužačky, už tedy ve věku 35+, matkami se staly poprvé. A tato jména tedy mají chlapečci po svých otcích.
Anonym, děkuji.
@Anonymní píše: Více
Tak ja mam přítele Jiřího, jméno se mi úplně nelíbí, takže jsem bojovala za to, aby se syn tak nejmenoval
co se týče četnosti, tak ho klidně dejte, hodně jich je, ale dospělých, děti skoro žádný, takže toho bych se nebála
to jedno z našich dětí má docela hodně dávaný jmeno v dnešní době, ve třídě jsou tri a problém s tim nemáme ani my, ani on. Druhý má běžný jméno, ale v okolí nikoho toho jména neznám.
Ja znam tatínky Jirky 30, 40. A ti maji chlapecky Jiřiky. A kluci ve skole maji spoluzaky Jirky. Jeden je v devitce a druhy v petce. Normalni jmeno. Ted uz se mi i libi. Me se spojuji lidi se jmeny a velci Jirove jsou vsichni srdcari, laskavi muzi. Takze za me dobra volba.
@1010 píše: Více
U nas si tak rikaji Jirkove na fotbale. K dokonalosti to dotahl Vetchy v serialu Okresni prebor.
Vybíráme jméno pro chlapečka a vypadá to na Jiřího. Co se mi nelíbí, je fakt, že jde o úplně nejpočetnější mužské české jméno. Bylo ale dávané hlavně dřív, věkový průměr Jirků je něco pod 50 let, v generaci dnešních miminek moc dávané není. I tak mi ale přijde, že jak jsem se na to začala soustředit, je to kolem nás samý Jirka.
Jak tohle jméno vnímáte vy? Jako časté, nebo naopak v dnešní době ne až tak tuctové?
Prosím o anonym, okolí neví, co čekáme.