Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Normální, neutrální jméno. Kdyby se tak nejmenoval tchán, tak by mi nevadilo dát ho dítěti.
@Atisia píše: Více
Protože původně bylo psáno, že tyhle starý jména jsou víc mezinárodní než Alex, ale zrovna u Jiřího to je blbost ikdyz ho tady prejmenujes na juraje.
@Sandra277 píše: Více
To ja vim, ze ty nejsi ta první.. Ale napsala si jako variantu George.. Což uz je překlad, takže blbost.
@Anonymní píše: Více
a četla jsi to celé, ten můj příspěvek? Že to je tak k Jiřímu to jediné, co by mohlo být světové? To je prostě to jediné- že to jméno se v různých formách používá světově. Já s tou světovostí nepřišla. Jen jsem napsala, co mě napadlo, nic jiného o světovosti Jiřího to být nemůže..
@Barevné klubíčko píše: Více
Nejsi jediná. Mi se taky ani trochu nelíbí pro vlastní děti. U jiných neřeším. Ale nemám ráda všeobecně tenhle šuplík/soudek jmen.
Četl jsem tuhle diskuzi včera a čuměl jak puk. Nenapadlo by mě, že se z Jíři stane větší exotika než Samuel, Alex, Tadeáš. Ale zároveň bych podotkl, že jméno Jiří je nejrozšířenější mužské jméno v ČR. Všimněte si, že píšu nejrozšířenější, nikoliv nejoblíbenější. A těší mě, že se Jirkové zas trochu vrací do módy, takový návrat ke klasice. Pár odkazů:
https://www.kurzy.cz/…tejsi-jmena/
Ale prdlajs…Alex je u nas stejne cizi jako u jinych Jiri, jen se tvarite svetove. Proste jsou to jmena ktera maji svoji podobu ve vetsine jazyku a tak jsou svetova:). Janovi rika Honzo. Josefovi Pepo a nikomu to nebadi, ze poitiva jinou podobu jeho jmena… Takze pojud by opravdu chtel zit v cizine neni problem, aby tam byl George
. Je to jen o postoji k tomu, protoze nekteri rodice musi byt za kazdou cenu duleziti, teda hlavne si to o sobe mysli
![]()
@Aglája75 píše: Více
Ale takhle přeci můžeš prejmenovat kohokoliv.. Z jakyhokoliv jména uděláš světový.
Je zajímavý, že zrovna dítě má ve třídě dva kluky, co nemaj Český rodiče a oba jaou alexove.. Nejsou to Ukrajinci
Ale ta jména světová jsou, ani ta Kateřina, Jiří nebo Jindřich nemají český původ, stejně jako ta Anna, Marie, Tadeáš nebo Alex.
Jsou to počeštěná jména, ne naše.
Jiří je krásné a důstojné jméno, jeden se nám narodil
Jmenuje se po mém zemřelém tátovi. Zatím nikdy na žádného jmenovce nenarazil, všude je originál, stejně jako jeho mladší brácha Jindřich. Nějak se nám k sobě ta dvě jména prostě hodila.
@Anna766 píše: Více
Tak samozřejmě, většina jmen je hebrejskyho původu. Ale o to nejde.. Jde o to, že třeba David, když to uvidí cizinec, jasně, přečte to dejvid, ale je to jméno, který se používá snad na celým světě.
Jako Vavřinec taky není český a máš pocit, že ital vidí Vavřinec a hned si řekne joo to je náš laurent, to je jasny, budu mu tak říkat.
To asi těžko. Prostě to není jméno, který ve světě hned pochopí a bude pro ně snadno vyslovitelny. To může být třeba ten David, adam, třeba i Tomáš a Lukáš, tam si ty háčky taky automaticky umazou a uz to má pro ně běžnou podobu, bez nakyho složitýho překládání, zkoumání, ze Jiří je vlastně George, pochybuju, že to nakymu cizinci dojde teda.
Základ Jiří se mi nelíbí, nezní mi dobře. Jiřík už mi přijde lepší, Jirka neutrál. Prostě to í na konci mi přijde divné. Dospělých znám spoustu, malých taky pár. Za rok 2023 se narodilo 503 Jiřích.
@Anonymní píše: VícePíšeš to moc hezky. Přesně vyjadřuješ můj názor. Ale já bych to tak dobře neformulovala.