Jak vnímáte jméno Jiří?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27264
8.2.25 09:32

Normální, neutrální jméno. Kdyby se tak nejmenoval tchán, tak by mi nevadilo dát ho dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.25 09:32
@Atisia píše: Více

Protože původně bylo psáno, že tyhle starý jména jsou víc mezinárodní než Alex, ale zrovna u Jiřího to je blbost ikdyz ho tady prejmenujes na juraje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.25 09:33
@Sandra277 píše: Více

To ja vim, ze ty nejsi ta první.. Ale napsala si jako variantu George.. Což uz je překlad, takže blbost.

• Citovat
  • Upravit
7221
8.2.25 09:41
@Anonymní píše: Více

No, to jo. Alex je už hlavně uni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5893
8.2.25 09:54

a četla jsi to celé, ten můj příspěvek? Že to je tak k Jiřímu to jediné, co by mohlo být světové? To je prostě to jediné- že to jméno se v různých formách používá světově. Já s tou světovostí nepřišla. Jen jsem napsala, co mě napadlo, nic jiného o světovosti Jiřího to být nemůže..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9093
8.2.25 10:27
@Barevné klubíčko píše: Více

Nejsi jediná. Mi se taky ani trochu nelíbí pro vlastní děti. U jiných neřeším. Ale nemám ráda všeobecně tenhle šuplík/soudek jmen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11742
8.2.25 11:02

Četl jsem tuhle diskuzi včera a čuměl jak puk. Nenapadlo by mě, že se z Jíři stane větší exotika než Samuel, Alex, Tadeáš. Ale zároveň bych podotkl, že jméno Jiří je nejrozšířenější mužské jméno v ČR. Všimněte si, že píšu nejrozšířenější, nikoliv nejoblíbenější. A těší mě, že se Jirkové zas trochu vrací do módy, takový návrat ke klasice. Pár odkazů:

https://www.kurzy.cz/…tejsi-jmena/

https://csu.gov.cz/…joblibenejsi

https://csu.gov.cz/…ka_2023.xlsx?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
8.2.25 11:17

Ale prdlajs…Alex je u nas stejne cizi jako u jinych Jiri, jen se tvarite svetove. Proste jsou to jmena ktera maji svoji podobu ve vetsine jazyku a tak jsou svetova:). Janovi rika Honzo. Josefovi Pepo a nikomu to nebadi, ze poitiva jinou podobu jeho jmena… Takze pojud by opravdu chtel zit v cizine neni problem, aby tam byl George :). Je to jen o postoji k tomu, protoze nekteri rodice musi byt za kazdou cenu duleziti, teda hlavne si to o sobe mysli ;) :pocitac: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.25 11:27
@Aglája75 píše: Více

Ale takhle přeci můžeš prejmenovat kohokoliv.. Z jakyhokoliv jména uděláš světový.
Je zajímavý, že zrovna dítě má ve třídě dva kluky, co nemaj Český rodiče a oba jaou alexove.. Nejsou to Ukrajinci

• Citovat
  • Upravit
1889
8.2.25 12:55

Nelíbí se mi… přijde mi obstarožní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149159
8.2.25 12:57

Ale ta jména světová jsou, ani ta Kateřina, Jiří nebo Jindřich nemají český původ, stejně jako ta Anna, Marie, Tadeáš nebo Alex.
Jsou to počeštěná jména, ne naše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.25 13:07

Jiří je krásné a důstojné jméno, jeden se nám narodil :) Jmenuje se po mém zemřelém tátovi. Zatím nikdy na žádného jmenovce nenarazil, všude je originál, stejně jako jeho mladší brácha Jindřich. Nějak se nám k sobě ta dvě jména prostě hodila.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.25 13:45
@Anna766 píše: Více

Tak samozřejmě, většina jmen je hebrejskyho původu. Ale o to nejde.. Jde o to, že třeba David, když to uvidí cizinec, jasně, přečte to dejvid, ale je to jméno, který se používá snad na celým světě.
Jako Vavřinec taky není český a máš pocit, že ital vidí Vavřinec a hned si řekne joo to je náš laurent, to je jasny, budu mu tak říkat.
To asi těžko. Prostě to není jméno, který ve světě hned pochopí a bude pro ně snadno vyslovitelny. To může být třeba ten David, adam, třeba i Tomáš a Lukáš, tam si ty háčky taky automaticky umazou a uz to má pro ně běžnou podobu, bez nakyho složitýho překládání, zkoumání, ze Jiří je vlastně George, pochybuju, že to nakymu cizinci dojde teda.

• Citovat
  • Upravit
190
8.2.25 13:50

Základ Jiří se mi nelíbí, nezní mi dobře. Jiřík už mi přijde lepší, Jirka neutrál. Prostě to í na konci mi přijde divné. Dospělých znám spoustu, malých taky pár. Za rok 2023 se narodilo 503 Jiřích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14736
8.2.25 13:58
Píšeš to moc hezky. Přesně vyjadřuješ můj názor. Ale já bych to tak dobře neformulovala.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze