Jak vnímáte jméno Jiří?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.2.25 09:15
@inkakřivák píše: Více

Johanka(jana) z arku :mrgreen: ale teď to melo bejt to modernější :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
22043
10.2.25 10:19

Na vsích a malých městech je to víc takové tradiční, musí být jméno po otci, dědovi.. pak je víc Jiříků, Pavlìků, Radků…a točí se to v rodinách dokola.
Někde ještě pořád recykluji takové ty Miroslavy, Jaroslavy, Stanislavy…protože už pradédeček byl Jarouš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24954
10.2.25 10:21
@Anonymní píše: Více
žádného malého Jirku v okolí neznám.. pro mne je takové neutrální, jestli se vám líbí, směle do něj :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149159
10.2.25 10:32
@mado píše: Více

I ve větších městech :D A všimla jsem si že dávání jmen klukům po otci nebo dědečkovi je stále ještě, i když ustupující, tradicí. U holek to vymizelo skoro úplně. A často vídám pojmenování dětí typu kluk Josef nebo Vašík po tátovi a má ségru Lilian, Miu nebo Isabel, protože se to mamince líbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20534
10.2.25 10:38

Syn má jméno jako jeho otec a i děda a už pokračovat nechce, jméno se mu nelíbí a dávat svému dítěti ho nebude, Pavel,. Moje kamarádka má jméno po mamce a její brácha po otci Vlasta a Jiří jsou r. 1978 a 1975,sestřenice je Jiřina a má syna Jirku manžel je Vláďa a jeden ze synů je také Vláďa. A k těm různým podobám jmen moje mamka je Taťjana, syn měl ve třídě Táňu a znám Tatianu takže také víc možností

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
10.2.25 10:56

Jojo, není to překlep, dneska nám to zní přesně opačně, ale je to tak. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
10.2.25 10:59

Třeba z dívčích, které byly dříve normální, tak Voršila, z klučičích třeba Kašpar. Ta byla vyloženě běžná. V některých krajích záleželo hodně na tom, kdo se kdy narodil, podle patrona pak dostal jméno. Takže třeba Kašparové se rodili v lednu, Voršily v září/říjnu atd. Jinak sbírky různých kuriózních jmen z matrik jsou možná k dohledání na googlu, pamatuju si, jak jsem nějakou dobu nemohla přijít na Mansveta a Brigitu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.25 13:10

Ja znam Heřmana, na zakladce.

• Citovat
  • Upravit
1214
10.2.25 13:17

Ano, jsem z Prahy. Tak mozna se jich tu rodi min. Nebo proste jen v nasem okoli nejsou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
10.2.25 13:20
@Bibi110 píše: Více
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
10.2.25 13:27

Ony ty módní trendy se pořád opakují. Já jsem se koukala do starého kalendáře a ta jména mi přišla mnohem víc moderní, než co máme v kalendáři dneska. Byla tam Karolina (nikoliv Karolína), Kristina (nikoliv Kristýna), Rosalie (takto psaná), Juliana, Mariana, byl tam Damián, Fabián, Flavián a tihle ánové, Rafael, Lexa (přímo Lexa), Barnabáš, Simeon…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.25 13:57
@p.Zv. píše: Více

To se divím, že moc nikdo nechodí pro inspiraci tam, protože bych řekla, že se tam dají najít dost zajímavý jména naproti tem ellam a matyskum

• Citovat
  • Upravit
7221
10.2.25 16:56
@p.Zv. píše: Více

Měla jsem diář z roku 194?. Prostě jsem ho někde našla..
Vybavují si jména:
Petruška, Věruška, Petřínská, Paola, Paula, Perla, vladivoj, ondráš, Božetěch.
Diář jmen našla někde u dědy. Ani nevím, kam zmizel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
10.2.25 18:23
@Atisia píše: Více

Skoda, to bych se moc rada koukla na scan toho kalendare! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
10.2.25 18:48

Budu z mála, ale chtěla jsi slyšet různé názory.
Pro mě je to jedno z nejošklivějších jmen.
Pardon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko