Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tvoje stíhání je ted ty, muz a mimco. Vše ostatní se dá zajistit jinak. Cukroví at navečer tchyně, pokud potřebuješ uklízet, uklizej, když dáš muži mimco do kočárku. Prostě teď pár let budeš mít jiné priority.
Je to fuška, v šesti týdnech prcka taky byla. A chápu tu touhu to stihnout. Člověk se chce cítit normálně
myslím, že to všichni nějak plácají. Dneska si mrnous dal 3*30 minut, z toho asi 60 na mně. A to už má pět měsíců ![]()
Jak začne víc vnímat okolí, zvládne mu dát pozornost a ty budeš mít víc chvilek pro sebe. Teď je fakt ideální lehnout si spolu na gauč. Za pár měsíců to dítě to ležení bavit nebude a u pobytu na bříšku bude mrcet, že je to fuška. ![]()
@Kačka9543 Ja jsem s tahle malinkým dítětem taky nic nestíhala a rozhodně by mě nenapadlo péct cukroví, taková zbytečná cinost. Domácnost jsem udržovala na etapy, jak to šlo. Rychle činnosti jako pracka, myčka to se dá za pochodu i s miminkem. Vaření a třeba mytí koupelny jsem si nechávala na dobu kdy byl doma manžel a věnoval se miminku. My jsme se tedy s manžel o domácí práce podělili, když jsem nestihla vařit, tak jsme si něco objednali. Neni důvod chtít všechno perfektně zvládat, miminko je malé jen chvilku, je třeba si to užívat v klidu.
Mé poslední dítě bylo velmi kontaktní k mé osobě. Nesnášel kočár, autosedačku, koš. Nikde sám nespal ( ze začátku jedině v kontaktu na mě, později vedle mě ). Šátek nesnášel.
Takže na ruce a ruce a ruce. Ač už jsem měla větší děti. Byl to šok. Totální ztráta sebe ( 5 minut denně ve sprše byl zázrak) a nemožnost stíhat cokoli. Bohužel to trvalo dlouho, než se to změnilo ( u nás skoro 1.5 roku ).
Ale ty začátky byly náročné a šílené. ![]()
Nestíhala jsem. Vše na ruce s dítětem. Doslova. Na cukroví bych se vykašlala. Není to důležité.
O úklid bych poprosila manžela ( u nás to jinak nešlo, dítě by u manžela bez řvaní nebylo ).
Ale jsem přesvědčená, že jenže i o tom miminku. Starší byl poměrně normální dítě, které bylo schopno i spát 1-2 hodiny ve stojícím kočáře na terase ( samozřejmě ne vždy ) a člověk stíhal a cítil se úplně jinak.
Já se na konec šestinedělí hrozně upínala, že se něco změní a zázračně začnu stíhat domácnost. No, nestalo se ![]()
A dostala jsem dobrou radu - jsou věci důležité a méně důležité..
Vánoce letos vůbec neřeším, cukroví přiveze moje mamka a kdyby nepřivezla, těch pár kousků si asi s manželem koupíme ![]()
Domácnost uklízím na etapy přes týden a snažím se vařit rychlá jídla - na 2 dny a ideálně jen něco, co dám do trouby a za hodinu je hotovo.
A taky mi hodně pomáhá manžel ![]()
Mám prosincové dítě.. A úplně na pohodu - jednorázový placený úklid (okna aj. velké věci), krabička cukroví od rodiny (nebo koupit), že budu rodit, jsem věděla, tak jsem dárky měla koupené, zabalené. Je to hodně o té organizaci ![]()
Tahle diskuse mi tak neskutečně pomohla. Malá má 3 a půl měsíce a funguju přesně, jak tu většina píše. Krátké věci provozníhk úklidu s malou v sedačce, dlouhé věci na úklid, když je muž doma a může si s malou hrát.
Vařím, když je muž doma a když nestíháme, jídlo si koupíme nebo uvaří muž.
Já jsem Teda I ráda s malou, přijde mi, že to rychle utíká, takže se mi nechce se honit za nějakou naklizenou domácnosti, která vydrží uklizená asi tak den.
Ano, upéct pár kousků cukroví bych chtěla, ale pouze pokud se naplno zapojí manžel, jinak smolík. ![]()
Moc Vám děkuji za názory. Máte všichni pravdu. Nevím jsem už taková, že když nemám alespoň uklizeno jsem velmi nervózní
měla bych se uklidnit. Cukroví kupovat moc nechceme, nikdy nám kupované nechutnalo, ale letos asi koupíme. Budu si užívat té naší princezny malinká je jen jednou a to vážně nechci promeškat
kvůli cukroví a úklidu
jinak tedy přeji krásné Vánoce v klidu a míru ![]()
Ježiš kliiid
Cukroví si objednejte půl kila jen pro sebe na Štědrý den. Nebo popros příbuzné, jestli by ti trochu nedali, že nestíháš. Když spí 20 minut, udělej jen to hlavní - hoď do trouby jídlo, které se samo bude péct, naházej myčku… Prostě fakt jen to nutné a ten největší bordel. Pokud jsi unavená, tak kašli na vše, přitul se s miminkem a dřímej. Nebo si pusť vánoční film, dej si mimčo na sebe, k tomu nějakou dobrotu a relaxuj. Jako za těch 20 minut se aspoň něco dá udělat, pokud je to nutné. Ale rozhodně to není tvoje povinnost, hlavně klid a užívej si vánoční atmosféru s miminkem ![]()
@Lojzísek píše: Více
To jsi dobrá. Já jsem v tomhle trochu lajdák ![]()
@Kačka9543 píše: Více
2 poslední věty mě rozesmály… Manžel se věnoval miminku, abych si já mohla aspoň na chvíli odpočinout, cukroví jsem objednala, manžel vařil i uklízel, abych já nemusela nic a to tehdá ještě neměl otcovskou dovolenou. Obě děti mám skorovánoční. Takže když to shrnu, manžel by vás měl rozmazlovat a snášet vám modré z nebe a né ty jemu…
Pokud vám kupované nechutná, tak proč neupeče manžel? On nemá ruce? ![]()
Hele řekni si, že Ježíšek se narodil ve chlévě, tudíž mu nepořádek fakt vadit nebude
Jediné, co opravdu musíš, je postarat se o dítě a o sebe. Vše ostatní může jít takto v začátcích na vedlejší kolej.
Když vám nechutná kupované z obchodu, objednejte si od někoho v sousedství, kdo nabízí, před Vánoci je takových nabídek mraky-někdo peče rád tuny a pak se toho zbavuje klidně výměnou za spotřební věci nebo pár stovek ![]()